Ήπια πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 11:01
UPD:11:02
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ήπια πτωτικά εκκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο - σε πρώτη φάση - την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της Παρασκευής.

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,51% στις 571,43 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,93% στις 157,78 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υποτονικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 3,25 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 11 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,42% στις 33,31 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 1,92%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,62%, η Eurobank κατά 0,93% και η Alpha Bank κατά 0,52%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1%, ενώ στο 0,50% περιορίζεται η πτώση για ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, Viohalco και Ελλάκτωρ σημειώνουν άνοδο κατά 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τις βαλίτσες γεμάτες νέα μέτρα, ύψους 3 - 3,5 δισ. ευρώ, προσγειώθηκαν στην Αθήνα και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα πρόσθετα μέτρα -που ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ, με δεδομένο πλέον και το ήδη συμφωνηθέν πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που οδεύει εντός των επόμενων ημερών προς τη Βουλή- δεν θα επιβληθούν παρά μόνο στην περίπτωση που «ναυαγήσει» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όμως η σχετική ρήτρα «αποτυχίας» πρέπει να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από την πλευρά της, στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC. «Το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του, δηλαδή τη μείωση των τόκων.

Παράλληλα, τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιεύτηκε εν όψει της συνεδρίασης, στις 22 Απριλίου θα γίνει παρουσίαση της πορείας των εργασιών και της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα, στην ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει ξανά για Grexit. Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που χρήζουν συζήτησης, ώστε να γεφυρωθεί το κενό και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα