Χάθηκε ο ενθουσιασμός

Απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:22

Η CITIGROUP απογοήτευσε τις χρηματιστηριακές αγορές ανακοινώνοντας χαμηλότερη των προβλέψεων κερδοφορία αλλά η πτώση των τιμών του πετρελαίου βοήθησε τις βιομηχανικές και αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν απώλειες στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 65,84 μονάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 10.574,99 μονάδες. Με απώλειες 11,91 μονάδων, ποσοστό 0,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.144,87 μονάδες.

Μετά από μια εβδομάδα ευφορίας που οδήγησε τον δείκτη Standard & Poor's 500 στα υψηλότερα τετραετίας και τον Nasdaq στα ανώτερα του έτους, οι επενδυτές έχασαν τον ενθουσιασμό τους.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές βρίσκονται στο τέλος μιας ανοδικής τροχιάς καθώς οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών επιβραδύνονται παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.

Η μετοχή της Citigroup- της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο- υποχώρησε κατά 2,5% αλλά μετοχές εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου όπως της Caterpillar ενισχύθηκαν στον απόηχο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης μετοχές αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν κέρδη λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας όπως της Delta Air Lines η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3%. Οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών μεταξύ των εταιρειών του S&P 500 πιθανόν να επιβραδύνθηκαν στο 7,1% το δεύτερο τρίμηνο από 17% του πρώτου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη χαμηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν επίσης λεπτομερώς τις δηλώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν στις 20 και 21 Ιουλίου, στην τελευταία του ίσως εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου ως επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι αποθαρρυντικές αναφορές από τον ολλανδικό όμιλο ηλεκτρονικών Philips όπως και από τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό γίγαντα Citigroup έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές με τις μετοχές ενέργειας να υποχωρούν παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου.

Η μετοχή της Philips δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα σημειώνοντας πτώση 2,6% μετά την ανακοίνωση μείωσης των λειτουργικών κερδών της πάνω από 50%.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακτήσουν το χαμένο έδαφός τους.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα