ΙΒΜ: 6,6% υψηλότερα κέρδη μετά την πώληση του τμήματος PC

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 07:09

ΑΥΞΗΣΗ 6,6%, και πάνω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς πούλησε το ζημιογόνο τμήμα των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (ΙΒΜ).

Τα καθαρά κέρδη, αυξήθηκαν στο 1,58 δισ. δολ. ή 1,14 δολ. ανά μετοχή, από 1,74 δισ. δολ. ή 1,01 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της ΙΒΜ υποχώρησαν στα 22,3 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση του τμήματος των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διακανονισμού μήνυσης και του κόστους από τη μείωση των θέσεων εργασίας, τα κέρδη της ήταν 1,12 δολ. ανά μετοχή.

Τα έσοδα στο κάθε ένα από τα τρία, κύρια, τμήματα της ΙΒΜ, υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες πριν από τρεις μήνες, όταν η ΙΒΜ εμφάνισε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Sam Palmisano, δρέπει τώρα τις δάφνες από την απόφασή του να εγκαταλείψει το τμήμα των PC και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην παροχή υπηρεσιών και το λογισμικό.

Οι μετοχές της IBM κέρδιζαν 3,50 δολ., ποσοστό 4,3%, φθάνοντας στα 85,31 δολ. η μία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Προηγουμένως, υποχωρούσαν 57 σεντς, στα 81,81 δολ., στις 4 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά φέτος, οι μετοχές της ΙΒΜ έχουν χάσει ποσοστό 17%, έναντι υποχώρησης 1,4% του δείκτη Nasdaq.

H εταιρεία, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει 14.500 θέσεις εργασίας, από 13.000 θέσεις, που προέβλεπε να περικόψει νωρίτερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αυξήσει τα κέρδη. Η ΙΒΜ, που απασχολούσε πέρυσι συνολικά 320.001 υπαλλήλους, είπε, ότι το 70% της μείωσης των θέσεων εργασίας θα γίνει στην Ευρώπη, μετά την πτώση των πωλήσεών της στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα