Nymex: Προσφορά εξαγοράς και από άλλον ενδιαφερόμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 08:12

ΔΕΥΤΕΡΗ προσφορά, ενδέχεται να δεχθεί το New York Mercantile Exchange (Nymex), το μεγαλύτερο Xρηματιστήριο Eνεργείας στον κόσμο, για μερίδιό του, σύμφωνα με τρία μέλη του, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η φίρμα επενδύσεων General Atlantic LLC, ελέγχει τα οικονομικά του Χρηματιστηρίου και ενδέχεται να κάνει προσφορά, μπαίνοντας στον ανταγωνισμό, μετά την προσφορά της Blackstone Group LP και της Battery Ventures, τον Απρίλιο, όπως είπαν τα μέλη του Nymex, τα οποία προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Η General Atlantic, είναι η μεγαλύτερη κάτοχος μετοχών της Archipelago Holdings Inc., που συμφώνησε να συγχωνευθεί με το New York Stock Exchange (NYSE).

To Nymex σκέφτεται να αλλάξει την δομή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, καθώς αντιδρά σε κινήσεις από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Intercontinental Exchange Inc., ιδιοκτήτριας του London International Petroleum Exchange, που σχεδιάζει να αντλήσει 115 εκατ. δολ., κατά τη δημόσια εγγραφή του. Το Chicago Mercantile Exchange, πούλησε μετοχές του στο ευρύ κοινό τον Δεκέμβριο του 2002 και άντλησε από τότε οκτώ φορές περισσότερα κεφάλαια.

«Παρατηρείται παγκοσμίως μια έκρηξη στη διαπραγμάτευση παραγώγων και υπάρχουν πολλά κεφάλαια που ψάχνουν να βρουν τον δρόμο για να μπουν σε αυτήν», ανέφερε ο Craig Pirrong, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, συμπληρώνοντας: «Με τον χώρο που υπάρχει στα παράγωγα, ο τομέας της ενεργείας έχει μεγάλη προοπτική».

Το Nymex διαπραγματεύθηκε συμβόλαια ρεκόρ στις 15 Ιουλίου και είδε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου να διπλασιάζονται, καθώς οι τιμές ενεργείας, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα – παρά ποτέ – επίπεδα. Η κυριότητα του Χρηματιστηρίου διαιρείται ανάμεσα σε 816 μέλη, γνωστά ως κάτοχοι θέσεων, των οποίων οι μετοχές συμβαδίζουν με το δικαίωμα διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων, όπως φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο.

Μία θέση στο Nymex, πουλήθηκε στις 24 Ιουνίου στο ποσόν ρεκόρ των 2,5 εκατ. δολ., αξιολογώντας το Χρηματιστήριο λίγο πιο πάνω από τα 2 δισ. δολάρια.

Η Blackstone και η Battery, ολοκλήρωσαν τους οικονομικούς ελέγχους του Χρηματιστηρίου και την περασμένη εβδομάδα αύξησαν την προσφορά τους για το 20% του Nymex στα 200 εκατ. δολ. από 185 εκατ. δολ., σύμφωνα με τις ίδες πηγές. Το διοικητικό συμβούλιο του Nymex, σκέφτεται την προσφορά της Blackstone και της Battery από τον Απρίλιο. Μία επένδυση από μία εταιρεία επενδύσεων, ενδέχεται να είναι το πρελούδιο για μια δημόσια εγγραφή.

Δύο άλλες φίρμες επενδύσεων, η Kohlberg Kravitz Roberts & Co. και η Thomas H. Lee Partners, εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους για το Nymex, σύμφωνα με τα μέλη του. Η εκπρόσωπος της Kohlberg Kravitz, Ruth Pachman και της Thomas H. Lee, Jenna Focarino, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Pat Hedley, αντιπρόεδρος της General Atlantic, αρνήθηκε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο. Η φίρμα, ιδρύθηκε το 1980 και έχει υπό διαχείριση 8 δισ. δολάρια.

Και η εκπρόσωπος του Nymex, Anu Ahluwalia αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα