Rosneft: Σχέδιο για δάνειο 7,3 δισ. δολ. και προς δημόσια εγγραφή

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 09:03

ΣΕ διαπραγματεύσεις, για την μεγαλύτερη, παρά ποτέ, χρηματοδότηση στη Ρωσία και την δημόσια εγγραφή της, από την Morgan Stanley και άλλες πέντε τράπεζες, βρίσκεται η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, OAO Rosneft, σύμφωνα με δανειστές, που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H ABN Amro Holding NV και η JPMorgan Chase & Co., συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που θα βοηθήσουν την Rosneft να διευθετήσει δάνειο 7,3 δισ. δολ., για να πληρώσει την αγορά μεριδίου στην OAO Gazprom. Οι δανειστές, θα διαχειριστούν επίσης τη δημόσια εγγραφή της Rosneft το επόμενο έτος για την αποπληρωμή του δανείου, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η πίεση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στην βιομηχανία ενεργείας, κατέστησε την Rosneft της δεύτερη εξαγωγό πετρελαίου της χώρας, καθώς αντλεί περίπου το πετρέλαιο που αντλεί και η Chevron Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ. Η δημόσια εγγραφή, θα είναι μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων που έγιναν ποτέ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

«Ολες οι μεγάλες τράπεζες θέλουν ένα κομμάτι της πίτας. Ολες μυρίζουν λεφτά», ανέφερε ο Egbert Nijmeijer, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. ευρώ (3 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές αναδυομένων αγορών, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Gazprom, με την Robeco Group στο Ρόττερνταμ, συμπληρώνοντας: «Θέλεις να κλείσεις συμφωνίες και να επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται στην σωστή πλευρά του Κρεμλίνου. Η δημόσια εγγραφή της Rosneft, οπωσδήποτε είναι μία συμφωνία που θα δούμε».

Ο οικονομικός διευθυντής της Rosneft, Sergei Alexeev στη Μόσχα, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την «εικασία».

Η εταιρεία, αγόρασε τον περασμένο μήνα μερίδιο 10,7% στην Gazprom, την υπ'αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνοντας τον έλεγχο του κράτους κατά πλειοψηφία. Η ρωσική κυβέρνηση, ετοιμάζεται να ιδρύσει μία ειδική εταιρεία συμμετοχών, την OAO Rosneftegaz, για να κάνει την αγορά και για να έχει στην κυριότητά της το σύνολο των μετοχών της Rosneft. Το δάνειο θα ληφθεί για λογαριασμό της Rosneftegaz.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα