Γερμανία: Στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 12:47

ΑΝΟΔΟΣ της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημειώθηκε στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών των Ιούλιο, καθώς η υποχώρηση του ευρώ, βοήθησε τις εξαγωγές.

Ο δείκτης ZEW, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών τον Ιούλιο και στο 37, από 19,5 που ήταν τον Ιούνιο. Συνολικά 40 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο δείκτης θα ανήρχετο στο 22.

Η υποτίμηση 11% του ευρώ έναντι του δολαρίου φέτος, στηρίζει τις εξαγωγές, καταστέλλοντας την επίδραση των τιμών ενεργείας, που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την ανεργία, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πωλήσεις της Γερμανίας στο εξωτερικό, το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν 2,9%, καθώς η οικονομία της αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε επίπεδο τριμήνου και σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Επίσης, η υποχώρηση του ευρώ, ώθησε ανοδικά τον δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, περισσότερο από 11% από την έναρξη του Μαΐου. Οι παραγγελίες των βιομηχανιών αυξήθηκαν τον Μάϊο κατά 2,7%, καθώς η υποχώρηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, κατέστησε φθηνότερα τα γερμανικά αγαθά στο εξωτερικό, σύμφωνα με σχετική έκθεση στις 6 Ιουλίου.

Νωρίτερα σήμερα, ένα ευρώ αγοράστηκε στο 1,2016 δολ. έναντι του 1,3666 δολ., επίπεδα ρεκόρ στις 30 Δεκεμβρίου. Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά μετά την έκθεση, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν θα προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα