Ενισχύεται και σήμερα το ευρώ

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2001 11:12

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος σχετικά με την απόφαση που θα λάβει η Fed για τα επιτόκια του δολαρίου.

Οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων –στην έκτη από την αρχή του 2001- σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία. Οι απόψεις, ωστόσο, διίστανται ως προς το μέγεθος της μείωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το συνοδευτικό κείμενο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σημαντική ώθηση έδωσε χθες στο ευρώ η είδηση ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία το Μάιο σημείωσαν αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες.

Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού τον περασμένο μήνα σημείωναν αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,6% σε ετήσια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,4% και 4,7% αντιστοίχως. «Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις», δήλωσε στο "Bloomberg" o Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank. «O πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες».

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2002 αναμένεται να υποxωρήσει xαμηλότερα από το στόxο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων.

Στις 11:00’ ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ βρισκόταν στα 86,43 σεντς ενώ νωρίς το πρωί έφθασε μέχρι τα 86,73 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα