Βραζιλία: Αμετάβλητα στο 19,75% τα επιτόκια

Καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 08:22

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 19,75%, για δεύτερο μήνα, σε μια καλύτερη εκτίμηση ότι οι πρόσφατες μειώσεις του πληθωρισμού θα διαρκέσουν.

Τα μέλη της Τράπεζας, ψήφισαν ομοφώνως, να διατηρήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα υψηλότερα επίπεδα 21 μηνών, όπως προέβλεψαν και οι 27 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αναλυτές, όπως ο Felipe Illanes, της Merrill Lynch & Co., εκτιμούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το νωρίτερο από τον Αύγουστο, βοηθώντας στην τόνωση της οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Ο Αύγουστος είναι ο πιο πιθανός μήνας, καθώς αυτός είναι ο μήνας που ο πληθωρισμός αναπτύσσεται», είπε ο Illanes, σε συνέντευξή του από τη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόφαση αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες για διεύρυνση της ανόδου 13%, του νομίσματος της χώρας, έναντι του δολαρίου φέτος, ανέφερε ο Carlos Alberto Abdalla, υπεύθυνος του γραφείου συναλλάγματος της Corretora Souza Barros, στο Σάο Πάολο, συμπληρώνοντας.

Σημειώνεται, ότι, οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν στην προσέλκυση 1,9 δισ. δολ. σε ομόλογα Βραζιλίας και μετοχές, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, 78% περισσότερα από τα αντίστοιχα που είχε προσελκύσει πριν από ένα χρόνο η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας.

Το ισχυρότερο νόμισμα βοήθησε την Κεντρική Τράπεζα στον πόλεμο μείωσης του πληθωρισμού, με τον περιορισμό των τιμών του πετρελαίου, της ζάχαρης, των δημητριακών και άλλων εμπορευμάτων, στο εσωτερικό της χώρας.

Το ρεάλ της Βραζιλίας σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 2,3394 του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 5:02' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το νόμισμα, είχε την καλύτερη επίδοση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα