Iαπωνία: 3,6% η αύξηση των εξαγωγών τον Ιούνιο

Μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 08:54

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, απ' ό,τι αναμενόταν, αυξήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας, ότι η εξωτερική ζήτηση, ενδέχεται να συμμετάσχει στην ανάκαμψη από την ύφεση του προηγούμενου έτους, της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,6% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, σήμερα στο Τόκυο. Το αποτέλεσμα υπερέβη τις εκτιμήσεις των 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών θα είναι 2%, καθώς και την αντίστοιχη αύξησή τους κατά 1,4% τον Μάϊο, η οποία ήταν η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα 18 μηνών. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, συρρικνώθηκε κατά 24%, φθάνοντας στα 873,1 δισ. γιέν (7,74 δισ. δολ. ΗΠΑ), καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές του πετρελαίου.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών, ενδέχεται να τονώσει τα κέρδη των βιομηχανιών, όπως της Ricoh Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού γραφείων, της Ιαπωνίας και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, η οποία βασίστηκε στην εσωτερική ζήτηση. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό για εργαλεία, αυξήθηκαν 16% τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 1,4% τον Μάϊο, έδειξε άλλη έκθεση, αυτήν την εβδομάδα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικνομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 12,6% και ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα υποχωρούσε στα 750 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα