Nokia: 15% υψηλότερα κέρδη, πτώση των μετοχών

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 13:56

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 15%, και εκτός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 799 εκατ. ευρώ (972 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 18 σεντς ανά μετοχή, από 695 εκατ. ευρώ ή 15 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nokia, προς το Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 8,06 δισ. ευρώ, από 6,46 δισ. ευρώ.

Η Nokia, προσπαθεί να πάρει δουλειές από τις ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της Motorola Inc. και της Siemens AG, με την προσθήκη περισσότερων χαρακτηριστικών στα τηλέφωνά της, όπως αναπαραγωγή μουσικής και υψηλότερης πιστότητας φωτογραφικές μηχανές. Η εταιρεία, επεκτείνεται επίσης σε χώρες όπως η Ινδία, για να ευνοηθεί από την αύξηση της ζήτησης σε αγορές εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ.

Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι τα καθαρά κέρδη της Nokia, θα ανήρχοντο στα 869 εκατ. ευρώ ή 20 σεντς ανά μετοχή, σε πωλήσεις 8,06 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, η Nokia προέβλεπε αύξηση 21% των κερδών από τα 15 έως τα 18 σεντς ανά μετοχή, σε πωλήσεις από 7,9 έως 8,2 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Nokia υποχωρούσαν 8,1%, φθάνοντας στα 14,86 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 13,74 ευρώ, στη 1:02' μ.μ. στο Ελσίνκι, τοπική ώρα.

Πριν από σήμερα, οι μετοχές της είχαν σημειώσει άνοδο 27% φέτος, καθιστώντας την εταιρεία, την τρίτη με τις καλύτερες επιδόσεις, μεταξύ των μετοχών του Dow Jones Stoxx 50 Index. Οι μετοχές της Motorola, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, την ίδια χρονική περίοδο σημείωσαν άνοδο 16% και της Samsung Electronics Co., της τρίτης του κλάδου, κέρδισαν ποσοστό 24%.

Νωρίτερα σήμερα, η Ericsson AB, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 18%, φθάνοντας τα 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (749 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και οι πωλήσεις της, επίσης κατά 18%, στα 38,4 δισ. κορώνες.

Στις 15 Ιουλίου, η Samsung, ανακοίνωσε μείωση 10% των εσόδων της το δεύτερο τρίμηνο, από τις τηλεπικοινωνίες. Στις 18 Ιουλίου, η LG Electronics, η τέταρτη κατασκευάστρια κινητών στον κόσμο, ανακοίνωσε 70% μείωση των καθαρών της κερδών το δεύτερο τρίμηνο, εξ αιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Nokia και την Motorola.

Tέλος, η Motorola, στις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 933 εκατ. δολ. ή 37 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών που είχε εμφανίσει πέρυσι. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 8,83 δισ. δολ., εξαιρουμένων των εσόδων της από τον τομέα των chip, τον οποίο και διαχώρισε πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα