Στο υπουργείο Οικονομίας η συνάντηση Αλογοσκούφη - Βουρλούμη

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 14:15

Στο υπουργείο Οικονομίας πραγματοποιείται τελικά η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, και του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη.

Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί απο χθες να γίνει στον ΟΤΕ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την εθελούσια έξοδο στον Οργανισμό, αλλά τελικά ο κ. Αλογοσκούφης προτίμησε να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, καθώς η είδηση της συνάντησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγεται ο ΟΤΕ.

Ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε πως η επίμαχη συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της διάρκειας της συνεργασίας που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρήστο Φώλια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες ο κ.Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με τα μέλη της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και τις διοικήσεις των δύο εταιριών, Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΣΒΒΕ

Αμέσως μετά την συνάντησή του με τα μέλη της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας και ότι τους ανέλυσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως και τις πρωτοβουλίες για την εδραίωση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τη ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του ΣΒΒΕ παρουσίασε συνοπτικά στον υπουργό τις θέσεις και προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Β. Ελλάδα, και γενικότερα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τις επιχειρηματικές σχέσεις της περιοχής με τα Βαλκάνια, την ανάπτυξη της Θράκης, ακόμη και για τη θέση της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τα εργασιακά.

Ο δύο πλευρές θα έχουν και νέα συνεργασία, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των κυβερνητικών αποφάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο.

Συνάντηση Αλογοσκούφη με Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ

Μέχρι το τέλος του 2005 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, για το αν οι δύο εταιρίες, Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά ή θα επανενωθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των δύο φορέων, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη.

Ο κ. Αλογοσκούφης, άφησε επίσης ανοικτό και το ενδεχόμενο μερικής αποκρατικοποίησης της Helexpo. Επισήμανε ωστόσο, ότι, αυτή η λύση δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και αν γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο του προωθούμενου νόμου για τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις, είπε ο υπουργός, θα ληφθούν με γνώμονα το καλύτερο για την εθνική οικονομία και τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των δύο εταιριών, χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δραστηριότητα και τον προγραμματισμό τους, που, όπως σημείωσε, εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Τόνισε εξάλλου, ότι η 70η ΔΕΘ, που θα διοργανωθεί από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αποτελέσει έκθεση σταθμό για τη κυβερνητική στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας, και ότι η Helexpo αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους κρίκους για την ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την ένταξη της Helexpo ΑΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αριστοτέλης Θωμόπουλος, τάχθηκε ευθέως υπέρ της επανένωσης των δύο εταιριών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη περνά μόνο μέσα από αυτή τη προοπτική. Επίσης παρουσίασε την επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη στρατηγική ανάπτυξης της Helexpo στην πενταετία 2005-2009.

Αναφερόμενος στην παρουσία της εταιρείας στην αγορά της Αθήνας μέσω του Εκθεσιακού Συνεδριακού Κέντρου Αττικής (ΕΣΚΑ) ανακοίνωσε ότι αναζητείται στην πρωτεύουσα και δεύτερος εκθεσιακό χώρος. Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είπε ότι το πρώτο 3μηνο του 2005 ο τζίρος έφθασε στα 8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρίας, αλλά και στην πορεία της κατά τον τελευταίο χρόνο και ανακοίνωσε ότι ο φορέας επανήλθε στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, το πρώτο εξάμηνο του 2005 η ΔΕΘ ΑΕ εμφανίζει κέρδη 110.000 ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 190.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τζίρος ενισχύθηκε κατά 6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα