Ασφαλιστικό: Ένα βήμα εμπρός, αλλά… δύο βήματα σημειωτόν

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 06:29
UPD:09:19
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Eργασίας υπήρξε προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ για 380.000 δικαιούχους. 

του Στέλιου Παπαπέτρου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών. Μετά την τρίτη συνεχόμενη ολονύχτια διαπραγμάτευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα, το τοπίο για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό εξακολουθεί να είναι θολό σε αρκετά σημεία, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι υπήρξε πρόοδος σε «πολλά δύσκολα θέματα».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Eργασίας υπήρξε προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ για 380.000 δικαιούχους, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου του 2016 και θα αφορά στο 20% αυτών που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση της κατάργησης του ΕΚΑΣ από την 1/1/2017 για το 50% των σημερινών δικαιούχων με στόχο την 1/1/2018 να καταργηθεί για το υπόλοιπο 20%.

Όμως, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελεί ήδη νόμο της ελληνικής πολιτείας από πέρσι το καλοκαίρι. Άρα, αυτό που φαίνεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών είναι να αναπροσαρμοστεί το …συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σταδιακής κατάργησης του. Συνεπώς, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι για τα δύο μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης από τα οποία θα εξαρτηθεί το βάθος και η έκταση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή, για τον τρόπο μείωσης  των επικουρικών και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτές, το τοπίο εξακολουθεί να είναι ασαφές και ρευστό.

Σε ό,τι αφορά στις εισφορές φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση η αύξηση να είναι 1% για διάστημα 3-6 ετών, αντί της αρχικής πρότασης για 1,5% Έτσι, οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις «υπήρξε πρόοδος σε πολλά δύσκολα θέματα», ενώ αποτελούν ένα σημαντικό και θετικό στοιχείο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων, εντούτοις, δεν  έχουν την σαφήνεια μιας τοποθέτησης η οποία θα καθιστά σαφές και θα προσδιορίζει με ακρίβεια το ύψος των περικοπών που πρόκειται να γίνουν στις επικουρικές συντάξεις ή στο άθροισμα των συντάξεων κύριων και επικουρικών που  υπερβαίνουν τα 1.300 με 1.400 ευρώ. Όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση, αυτό που τελικά μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμά της και όχι η διαδικασία που προηγήθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα