Θετική η ΕΣΕΕ στη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ΦΠΑ

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 11:28
UPD:11:29
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή ΦΠΑ χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στον απόηχο της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών εργοδοτικών ενώσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι «η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει για διαβούλευση ένα μελλοντικό σύστημα ΦΠΑ, που θα μπορεί να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη κατά 80% και τη γραφειοκρατία».

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ενιαίου χώρου και συντελεστή ΦΠΑ στο 15% μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει επιπλέον απόδοση περίπου 40-50 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου - συνέχισε - το ενιαίο σύστημα, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου και η απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό διασυνοριακό εμπόριο είναι στο στόχαστρο της ΕΣΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον ΦΠΑ σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη ύψους 1 τρις ευρώ ή 7% του ΑΕΠ της Ε.Ε., αλλά ανησυχεί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν μειωθεί ετησίως κατά 170 δις ευρώ, κυρίως λόγω των παράνομων διασυνοριακών συναλλαγών» κατέληξε.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης των εργοδοτικών ενώσεων, εκδόθηκε το εξής ανακοινωθέν:

  • Οι φορείς υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της οριζόντιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ΜμΕ. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ όπως και στον έλεγχο και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
  • Έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός Σχεδίου Δράσης για τις ΜμΕ, με στόχο την αναβίωση των ΜμΕ και την ενεργοποίηση των εθνικών πολιτικών για τις ΜμΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο διεθνές και εγχώριο εμπόριο.
  • Ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ΜμΕ, ιδιαίτερα των πολύ μικρών, κατά τη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών, βάσει των αρχών “Think Small First” και “Only Once principle” όπως έγκαιρη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, εφαρμογή του SME test, πρόγραμμα REFIT κλπ.
  • Εντόπισαν τις παρακάτω κατηγορίες προτεραιοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατό.

α) Προώθηση Επιχειρηματικότητας: Ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας μέσω εκπαίδευσης, κατάργησης εμποδίων κλπ.

β) Ενιαία Αγορά βάσει καλύτερων και πιο ευέλικτων ρυθμίσεων: Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς χωρίς φραγμούς μέσω πλήρους εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες, διασφάλισης της πρόσβασης σε πληροφόρηση, δίκαιης εξισορρόπησης επιχειρηματικών συμφερόντων και προστασίας καταναλωτών κ.ά..

γ) Ψηφιοποίηση: Θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για την τόνωση της παραγωγικότητας και της μεγέθυνσης ενώ απαιτούνται στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέπουν στις ΜμΕ να επωφεληθούν της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.

δ) Δεξιότητες: Υπογραμμίζεται η σημασία διασφάλισης αντιστοίχησης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης κ.λπ.

ε) Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση: Απαιτείται καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ τραπεζικής σταθερότητας και πρόσβασης των ΜμΕ σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι ΜμΕ θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης. Επιπλέον, ζητείται απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία και εφαρμογή της Οδηγίας “Late Payment”.

στ) Εμπόριο και ΜμΕ: Χρειάζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εξωστρέφεια (πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, δυνατότητα ολοκλήρωσης σε  παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες). Μία διέξοδος θα μπορούσε να προέλθει από τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου για τις ΜμΕ σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες.

  • Ζήτησαν την αναγνώριση της ανομοιογένειας της κατηγορίας των ΜμΕ σε όρους μεγέθους, τομέα δραστηριότητας, νομικής μορφής και ιδιοκτησίας, για τη διασφάλιση μιας συνεπούς οριζόντιας πολιτικής για τις ΜμΕ. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση της στόχευσης των εκάστοτε πολιτικών, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ΜμΕ (αυτοπασχολούμενοι, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες).


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα