Τα «νέα» από τη διαπραγμάτευση αναμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 11:03
UPD:11:03
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Με το βλέμμα στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, εκκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ευελπιστούν σε άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,14% στις 562,38 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο 0,11% στις 153,46 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 3,25 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,16%  στις 31,42 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα παραμένει αμετάβλητη, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,48% , η Alpha Bank κατά 0,56% και η Eurobank κατά 0,41%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενη κοντά στο 4%. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες άνω του 3% εμφανίζει η μετοχή της Jumbo, ενώ στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη Viohalco.

Από την πλευρά του, «αρκετά αισιόδοξος» ότι οι δανειστές θα καταλήξουν εντός των επομένων εβδομάδων σε μια λύση για την Ελλάδα εμφανίσθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως ότι η λύση δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους. «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Παράλληλα, τη Γερμανία «δείχνει» ως κύριο ένοχο για την κρίση στο σύνολό της, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "RealNews" και κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι είναι παγιδευμένη «σε μια αντίληψη της πραγματικότητας που εδράζεται στους κανόνες, την ώρα που αυτοί δεν λειτουργούν». Παράλληλα, κάνει λόγο για «ψύχωση» από μεριάς ΔΝΤ κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Κόρμπιν στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα