Commerzbank: Eρευνα στα γραφεία της για «ξέπλυμα» ρωσικού χρήματος

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 13:53

ΕΡΕΥΝΕΣ, στα γραφεία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Commerzbank AG, έκαναν οι αρμόδιες αρχές της Φραγκφούρτης, στο πλαίσιο αναζήτησης πληροφοριών για το «ξέπλυμα» ρωσικών χρημάτων.

Οι αρμόδιοι, ερεύνησαν τα γραφεία της τράπεζας στις 19 και τις 20 Ιουλίου, καθώς ελέγχουν πέντε πρώην και νυν στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Andreas de Maiziere, ο οποίος παραιτήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τράπεζας, Peter Pietsch.

Η έρευνα των γερμανικών και των ελβετικών αρχών, εντοπίζεται, στο εάν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που ανέρχονται σήμερα σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, ενδέχεται να προήλθαν από κρατικές ρωσικές εταιρείες, μέσω μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε από τον Leonid Reiman, σήμερα υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Τα στοιχεία που έχει στην κυριότητά της η εφημερίδα, δείχνουν, ότι η Commerzbank έπαιξε κάποιο ρόλο στις εμπορικές συναλλαγές, που μείωσαν τα μερίδια των κράτους στην OAO Telecominvest, την οποία δημιούργησε ο Reiman το 1994, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Ο δημόσιος κατήγορος της Ζυρίχης, Ivo Hoppler, είπε, ότι τα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να διοχετεύθηκαν σε ένα κανάλι κεφαλαίων μέσα από εταιρείες «φαντάσματα», μυστικές συμφωνίες διαχείρισης και μεριδίων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η Commerzbank, συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές σε αυτήν την έρευνα, η οποία άρχισε την Ανοιξη του περασμένου έτους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας Pietsch, σε τηλεφωνική του συνέντευξη σήμερα.

Η αποχώρηση του De Maiziere την εβδομάδα που πέρασε, ήταν για προσωπικούς λόγους, αλλά έχει και σχέση με την έρευνα των αρχών, συμπλήρωσε ο ίδιος. Το συμβόλαιο του De Maiziere, με την τράπεζα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρώην στέλεχος της Commerzbank, δεν μπορεί να εντοπιστεί, είπε άλλος εκπρόσωπος της τράπεζας, Dennis Philips. Η Yelena Konkova, σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Τηλεπικοινωνιών, Reiman, είπε ότι αγνοεί το άρθρο της Wall Street Journal και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα