Market Beat: Κρίσιμη παράμετρος οι Τράπεζες στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 10:06
UPD:10:07
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μπορεί να φάνηκε πως το ΧΑ ακολούθησε μια πορεία σχετικά ανεξάρτητη από τις ξένες αγορές, αλλά το αποτέλεσμα σε επίπεδο εβδομάδας αποκαλύπτει, ότι όσα προβλημάτισαν τους επενδυτές στο εξωτερικό, αποτυπώθηκαν και στις ελληνικές μετοχές. Αν σήμερα συνεχιστούν οι πιέσεις στις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα το κλίμα θα βαρύνει για τα καλά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο προβληματισμός της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας αυτές τις μέρες ήταν σχετικά με την νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται από τις Κεντρικές Τράπεζες. Από τη Fed η ανησυχία προέρχεται από την αγωνία τους σχετικά με το πλήθος των αυξήσεων των βασικών της επιτοκίων μέσα στο χρόνο, καθώς εκεί που είναι τώρα, πνίγουν τα περιθώρια του κέρδους τους. Από την ΕΚΤ που έχει περάσει σε αρνητικά επιτόκια, η ανησυχία πηγάζει από το πόσο θετικά στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να είναι αυτά τελικά.       

Οι Τράπεζες στα διεθνή χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπεσαν 2,2%, εν μέσω δηλώσεων για περισσότερες απολύσεις και περικοπές, που σχεδιάζονται από μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, καθώς αγωνίζονται σκληρά με τα μηδενικά επιτόκια για να δημιουργήσουν κέρδη. Η βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους, του Προέδρου της συμπεριλαμβανομένου, ανέτρεψε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Οι Ιταλικές τράπεζες Unicredit, BMPS, Banco Popolare και UBI Banca έπεσαν από 5,9% έως 8,1%, με τον δείκτη αναφοράς της χώρας FTSE MIB να χτυπά χαμηλό ενός μηνός με κλείσιμο 2,5% χαμηλότερα.

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και επανήλθαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το δολάριο έναντι του γεν προκαλώντας επίσης στους επενδυτές τη διάθεση να εγκαταλείψουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία απώλεια σε βάθος περίπου έξι εβδομάδων, ενώ οι ανησυχίες επιβάρυναν ειδικά τις, οικονομικά ευαίσθητες στο επιτόκιο, τράπεζες. Ο κλάδος έπεσε 1,9% και ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τον S & P 500.

Τα πρακτικά από τη συνάντηση του Μαρτίου της επιτροπής της Federal Reserve κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και επεσήμαναν τις ανησυχίες σχετικά με την περιορισμένη ικανότητα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Το ταμπλό του ΧΑ

Ο ΓΔ με τέσσερις συνόδους στη βδομάδα, και μόλις τη χθεσινή να μην ολοκληρώνεται με πτώση, έχασε -2,98% και ο 25άρης -4,10% ενώ ο FTSEM υποχώρησε -1,21%. Από τα blue chip μόλις τρία εμφανίζουν κέρδη και είναι το ΦΦΓΚΡΠ +3,53%, ΑΡΑΙΓ +2,65% και ΓΡΙΒ +0,67%. Σταθεροποιητικά έχουν κινηθεί έξη τίτλοι με μηδενική μεταβολή ή μικρή πτωτική και είναι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ στο 0,00% και οι ΜΟΗ -0,11%, ΜΕΤΚ -0,30%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,61% και ΕΕΕ -0,78%.

Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση συναντάμε όλες τις τράπεζες με την ΕΤΕ στο -10,24%, ΠΕΙΡ -9,38%, ΑΛΦΑ -8,90% και ΕΥΡΩΒ -7,79%. Αλλά τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,32% με τις ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, και ΜΥΤΙΛ με απώλειες της τάξης του -5,5%. Τέλος υπάρχει μια ομάδα που θα την χαρακτηρίζαμε ως «αμυντικές» μετοχές αφού υποχώρησαν μεν αλλά με μεταβολές από -1,5% ως -3%   και είναι οι ΟΤΕ -2,98%, ΤΙΤΚ -2,49%, ΟΛΠ -2,19%, ΤΕΝΕΡΓ -2,10%, ΜΠΕΛΑ -1,79% και ΟΠΑΠ -1,59%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και επανήλθαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το δολάριο έναντι του γεν προκαλώντας επίσης στους επενδυτές τη διάθεση να εγκαταλείψουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία απώλεια σε βάθος περίπου έξι εβδομάδων, ενώ οι ανησυχίες επιβάρυναν ειδικά τις ευαίσθητες οικονομικά στο επιτόκιο τράπεζες. Ο κλάδος έπεσε 1,9% και ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τον S & P 500.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι πως η αγορά πιστεύει ότι αυτές οι πολιτικές και συζητήσεις σχετικά με τις αρνητικές τιμές στις αποδόσεις δημιουργούν περισσότερο κακό παρά καλό, μεγαλύτερη αβεβαιότητα από σταθερότητα». Δήλωνε  ο Michael O'Rourke της JonesTrading.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά τις 174,09 μονάδες, με πτώση  -0,98%, στις 17,541.96 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 24,75 μονάδες, ή -1,2% για να καταλήξει στις 2.041,91 και ο Nasdaq Composite έπεσε 72,35 μονάδες, ή -1,47%, για να υποχωρήσει στις 4,848.37.

Το δολάριο υποχώρησε 1,6% έναντι του γεν.

Τα πρακτικά από τη συνάντηση του Μαρτίου της επιτροπής της Federal Reserve κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και επεσήμαναν τις ανησυχίες σχετικά με την περιορισμένη ικανότητα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Πρακτικά από τη συνάντηση του Μαρτίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη έδειξαν ότι οι διοικητές από όλη τη ζώνη του ευρώ είχαν διαπιστώσεις ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είχαν επιδεινωθεί.

Το αργό πετρέλαιο εγκαταστάθηκε χαμηλότερα την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν υψηλότερα εβδομαδιαία αποθέματα.

Προσθέτοντας στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών, τα κέρδη πρώτου τριμήνου αρχίζουν να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, με ένα -7,4% μείωση από έτος σε έτος να προβλέπεται για τις εταιρείες του S & P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα να χάνουν έδαφος και μετοχές, όπως η Skanska και η Daimler να βουτάνε λόγω διαπραγμάτευσης, χωρίς το δικαίωμα μερίσματος που αποκόπηκε προχθές. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά -0,40% στις 6.137 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες -0,98% στις 9.531 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά -0,90% στις 4.246 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 σημείωσε πτώση κατά -1,30% στις 2.871,6 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπεσαν 2,2%, εν μέσω δηλώσεων για περισσότερες απολύσεις και περικοπές που σχεδιάζονται από μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, καθώς αγωνίζονται σκληρά με τα μηδενικά επιτόκια για να δημιουργήσουν κέρδη. Η βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους του Προέδρου της συμπεριλαμβανομένου, ανέτρεψε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Οι Ιταλικές τράπεζες Unicredit, BMPS, Banco Popolare και UBI Banca έπεσαν από 5,9% έως 8,1%, με τον δείκτη αναφοράς της χώρας FTSE MIB να χτυπά χαμηλό ενός μηνός με κλείσιμο 2,5% χαμηλότερα.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,8% χαμηλότερα μετά από πρόσκρουση σε χαμηλά σε βάθος ενός μήνα νωρίτερα στη σύνοδο. Ο δείκτης, είναι κάτω κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος, παρέμεινε δε, σε τροχιά για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν ισοδύναμοι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς επί περίπου μιάμιση ώρα πορεία καθοδική. Αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μετά τις 13:20 όταν μειώθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ξεκίνησε μια άνοδος από τα επίπεδα του ελάχιστου μέρας που σημειώθηκαν στις 12:06 και στις 13:18 και υπήρξε στη συνέχεια πλάγια κίνηση για μια ώρα. Έτσι οι δείκτες πέρασαν σε θετικό πεδίο πάλι μετά τις 15:50 αλλά η είσοδος των διαχειριστών από τις ΗΠΑ τους επανέφερε σε καθεστώς απωλειών. Ωστόσο, με τις δημοπρασίες οι μικρές απώλειες μεταμορφώθηκαν σε οριακά κέρδη. 

Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και κινήθηκαν πτωτικά νευρικά με αποτέλεσμα οι δείκτες να οδηγηθούν στο κατώτερο μέρας, ο μεν 25άρης στις 12:06 ο δε ΓΔ στις 13:18. Οι  τιμές του τελικού ελάχιστου μέρας που ήταν οι 550,61 από 553,30 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 149,39 από 150,47 που τους έδιναν μεταβολές της τάξης του -0,6% και -0,8% αντίστοιχα. Ο ΓΔ είχε κλείσιμο χθες στις 554,12 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 556,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,66 και άνοιξε στις 151,79. Επειδή οι τιμές κινήθηκαν μετά νευρικά πτωτικά η τιμή ανοίγματος ήταν κοντά στο μέγιστο μέρας που ήταν οι 557,66 μονάδες και οι 152,17 για ΓΔ και FTSE25 αντίστοιχα.

Οι δημοπρασίες ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα και το αλλοίωσαν προς τα άνω για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Πιθανά γιατί επηρέασε τους θεσμικούς το σχόλιο του Reuters πως πλησίασε η ώρα της επίτευξης συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες ανεβαίνουν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Διεθνώς επικρατούσε μια νευρική καθοδική ατμόσφαιρα από την επιστροφή των πιέσεων  στο πετρέλαιο αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν από την πίεση που ασκήθηκε στις μετοχές του Τραπεζικού τομέα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε και μάλιστα βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (9 από 19) έναντι των ανοδικών (11 από 5) με πέντε (ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 14 είχαν πτώση και 8 ήταν αμετάβλητες. Στα 47,951 από 48,084 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 29,32 από 30,75 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,79%, ο CAC είχε μεταβολή -0,87%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,52%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια η ισχύς της μεγάλωσε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,93% και -0,90%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,07% και έφθασε στις 554,50 από 554,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,93 από 150,66 με μεταβολή +0,18%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,2 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,5 της μονάδας στον 25άρη προς τα άνω  και έτσι έκλεισαν πολύ κοντά στο μέσο του εύρους διακύμανσης της μέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,28% από -1,71%, Υγείας +3,17% από 0,00%, Χημικών +2,14% από -0,71%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,91% από -1,39%, Τεχνολογίας +1,30% από -0,15%, ο FTSEM +0,64% από -0,29%, Εμπορίου +0,53% από -1,20%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,49% από -1,04%, Πετρελαίου Αερίου +0,35% από +0,45%, ο ΓΔ +0,07% από -1,27%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών -2,82% από -1,65%, Κατασκευές Υλικά -1,09% από -0,52%, Ακίνητης Περιουσίας -0,69% από +0,02%, Ασφαλειών -0,68% από 0,00%, Τροφίμων Ποτών -0,44% από -0,06%, Κοινής Ωφέλειας -0,15% από -2,02% και στα Ταξίδια Αναψυχή -0,14% από -2,76%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,951 από 48,084 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,648 από 5,148 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,117 από 42,203 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,764 από 0,374 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,443 από 41,443 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 73,749 από 69,618 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 34 των καθοδικών σε 41 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 15.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders στα παράγωγα θυμήθηκαν ξαφνικά μάλλον, ότι σήμερα είναι η τελευταία σύνοδος προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου και ξεκίνησαν τη μετακύληση θέσεων. Οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη χθες, μια μέρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ κινήθηκαν πτωτικά, πορεία με αλλαγές στην κατεύθυνση, σχήματος ασύμμετρου V. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα και το  μέγιστο μέρας ορίστηκε νωρίς κατά τις 10:33 στις 152,17 μονάδες (με μεταβολή +0,95%) ενώ το ελάχιστο μέρας στις 149,39 σημειώθηκε στις 12:06 (με μεταβολή -0,64%). Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,470 από 5,000 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 4764 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά τις 153,50 μονάδες και κατώτερο οι 149,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 151,50 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 3898 από 155 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο +0,18% και κλείσιμο στις 150,93 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 150,75 μονάδες με 8.847 ανοικτές θέσεις από 10.801 προχθές, για την επόμενη σειρά ήταν οι 150,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 3.716 από 1.751. Με το ΣΜΕ έστω και οριακά κάτω από τον 25άρη υπήρξε στροφή των traders προς ουδέτερες ή προς ευοίωνες προσδοκίες.

Οι προβλέψεις των εγχώριων αναλυτών αναφέρονται στις πιθανότητες για την πορεία της αγοράς γενικά εστιάζοντας στον ΓΔ αφού η στήλη έχει αναπτύξει τη θέση της για τον 25άρη. Υπενθυμίζουμε: «Οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με την πορεία του 25άρη σχετίζονται με πιθανά επίπεδα στήριξης που τα εντοπίζουμε στη ζώνη μεταξύ των 148 και 149,99 μονάδων με ακόμα σκληρότερο τοπικό πυθμένα κοντά στις 145 ως 146 μονάδες. Αυτά προκύπτουν από τις συναλλαγές στις δύο πτωτικές συνόδους στην περίοδο της μεγάλης ανόδου που ξεκίνησε στις 25/2 και κατέληξε στην κορυφή της 15/3. Αυτές ήταν στις 4/3 με κλείσιμο του 25άρη στις 149,99 μονάδες με υψηλό τις 152,9 και ελάχιστο στις 146,29 και στις 9/3 με κλείσιμο στις 149,93 και ελάχιστο τις 148,26 μονάδες. Και στις δύο αυτές συνόδους η συνέχεια περιλάμβανε δυο ανοδικά κλεισίματα υπογραμμίζοντας την ιδιότητα να προκαλείται αντίδραση μετά την προσέγγιση των κατώτερων επιπέδων τους από τον 25άρη». Χθες ο 25άρης έπιασε χαμηλό στις 149,39 μονάδες και συνεπώς προσέγγισε στα επίπεδα που αναφέραμε από το πρωί της Τρίτης.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ μετά τη σύνοδο της Πέμπτης παρατηρούσε : «Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο συνεχόμενες ανοδικές. Η διπλή κορυφή στην περιοχή των 580 μονάδων, την περασμένη Πέμπτη, μας προϊδέασε για την επερχόμενη διόρθωση που κάλυψε τα ανοδικά 'gap' στις 568 και 557 μονάδες. Η στήριξη που πρέπει να διατηρήσει ο Γενικός Δείκτης για να παραμείνει ανοδική η βραχυπρόθεσμη τάση, είναι στη περιοχή των 545 μονάδων που κινείται ο ΚΜΟ 30 ημερών και υπάρχει και το ανοδικό "gap" στις 544,3 μονάδες, ενώ σ’ αυτή την περιοχή ολοκληρώνεται το 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων. Σε περίπτωση διάσπασης των 544 μονάδων (με τα απαραίτητα φίλτρα) οι επόμενες στηρίξεις ορίζονται στις περιοχές των 520 και 480 μονάδων.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 638 μονάδες».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο συνεχόμενες ανοδικές. Η διπλή κορυφή στην περιοχή των 580 μονάδων, την περασμένη Πέμπτη, μας προϊδέασε για την επερχόμενη διόρθωση που κάλυψε τα ανοδικά 'gap' στις 568 και 557 μονάδες.

Η στήριξη που πρέπει να διατηρήσει ο Γενικός Δείκτης για να παραμείνει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση είναι στη περιοχή των 545 μονάδων που κινείται ο ΚΜΟ 30 ημερών και υπάρχει και το ανοδικό "gap" στις 544,3 μονάδες, ενώ σ’ αυτή την περιοχή ολοκληρώνεται το 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων. Σε περίπτωση διάσπασης των 544 μονάδων (με τα απαραίτητα φίλτρα) οι επόμενες στηρίξεις ορίζονται στις περιοχές των 520 και 480 μονάδων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν κρίσιμο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η αποκάλυψη των συνομιλιών των Στελεχών του ΔΝΤ και η διαχείριση του θέματος από την Ελληνική Πλευρά, αύξησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που είχε κορυφωθεί το περασμένο Καλοκαίρι και είχε σταδιακά αρχίσει να αποκαθίσταται.

Παρόλο που χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα υπάρχει ένα κείμενο συμφωνίας με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ένα κείμενο καταγραφής θέσεων με το ΔΝΤ, οπότε να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχη στις τάξεις των επενδυτών και όχι μόνο.
Η άποψη ότι ως το Πάσχα θα υπάρχει συμφωνία χάνει έδαφος, με αρκετούς πια να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Το τοπίο παραμένει θολό και οι συντηρητικοί επενδυτές επιλέγουν την αποχή, ωσότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, ενώ νέα διαφωνία για τις Ιδιωτικοποιήσεις καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα αφού μετά την αναχώρηση των Θεσμών ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και σημαντικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 638 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές είχαν εκτεταμένες απώλειες και οδηγήθηκαν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, σήμερα Παρασκευή αφού υποχώρησαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι τραπεζικές μετοχές, ενώ το γεν εκτινάχθηκε σε υψηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανέπτυξαν στοιχήματα έναντι του γεν, υπολογίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ιαπωνίας να εξασθενίσει το γεν θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τις άλλες μεγάλες οικονομίες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,5%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei μειώθηκε -1,4% σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα υπό πίεση.

Οι μετοχές Τραπεζών  οδήγησαν τις απώλειες στην Ευρώπη και στις αγορές των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς αγωνίζονται να κρατήσουν κέρδη με μηδενικά επιτόκια.

«Όταν οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μεγάλες πτώσεις και τα spreads των CDS τους αυξάνονται όπως χθες, προφανώς, θα έλεγε κανείς ότι κάτι δυσάρεστο πρόκειται να συμβεί. Αν συνεχίσουν στη σημερινή συνεδρίαση οι πιέσεις, πρόκειται η εικόνα να είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο Daisuke Uno, της Sumitomo Mitsui Bank.

Τα futures μετοχών ΗΠΑ γλίστρησαν περίπου 0,2% επιπλέον στο ξεκίνημα για τις ασιατικές συναλλαγές μετά την συνομιλία της Janet Yellen, πρόεδρος της Federal Reserve με τους πρώην προέδρους της Fed, όπου δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε σταθερή πορεία και ακόμη σε καλό δρόμο για να δικαιολογήσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Παρά τη χορωδία από σχόλια της Fed για τη χάραξη πολιτικής που προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να επιτραπεί στη Fed να αυξήσει όλα τα επιτόκια τόσο γρήγορα.

Το γεν ενισχύθηκε την Πέμπτη στο υψηλό των 107,67 γεν στο δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 και τελευταία ανήλθε στα 108,66.

Το ευρώ είχε χτυπήσει επίσης υψηλό εξαμήνου αγοράζοντας 1,1454 δολάρια την προηγούμενη μέρα και τελευταία απέφερε ήταν στα 1,1371.

Από την άλλη πλευρά, τα νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα και πολλά νομίσματα αναδυόμενων χωρών έφυγαν από τα πρόσφατα υψηλά πολλών μηνών στον απόηχο της αποστροφής  προς τον κίνδυνο από την πλευρά των επενδυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χαλκού υπέστη την μεγαλύτερη πτώση της σε περισσότερο από έξι μήνες την Πέμπτη, πτώση 2,8% για την ημέρα και χτύπημα ενός χαμηλού έξι εβδομάδων στα 4.631 δολάρια ανά τόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς πιο ήπια την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν υψηλότερα εβδομαδιαία αποθέματα σε ένα μεγάλο κόμβο αποθήκευσης αργού στις ΗΠΑ.

Η αξία αναφοράς τα futures του μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 39,71 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθούν δε να κατέχουν κέρδη άνω του 2% για την εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα προχωρούν καλά, υπάρχει πρόοδος σε πολλά μέτωπα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και εργάζονται σε πολλά μέτωπα: τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τη φορολογία εισοδήματος, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Πρόκειται για θέματα περίπλοκα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο», είπε.

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και οι ζυμώσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, σχολιάστηκαν από τον γερμανικό Tύπο την Πέμπτη.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή και τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την  Τρίτη στο Βερολίνο.

Παράταση δύο μηνών, μέχρι την Πέμπτη 30.6.2016, παίρνει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Η απόφαση για δίμηνη παράταση (αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Απριλίου), ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε 63,3%, έναντι 62,3% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς, για το μήνα Μάρτιο. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.819,63 εκατ. ευρώ ή 5,2%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 60% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 0,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του Μαρτίου 2016 του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 34,68 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 11,4% από τον προηγούμενο μήνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 10,5%.

Θετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, καταγράφει η ICAP Group, σύμφωνα με την οποία οι θετικές εξελίξεις ανατράπηκαν στη συνέχεια, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί και πάλι σε περιβάλλον ύφεσης και το ΑΕΠ να υποχωρεί οριακά και πάλι.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν τελικά, κατόπιν τρίμηνης παράτασης, οι δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Μεταξύ των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, τουλάχιστον τέσσερα φαίνεται ότι το διατηρούν, καθώς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για επικαιροποίησή του, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής, στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης σε επενδυτές.

Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 6 Απριλίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 69,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, μετά από αίτημα της ΤτΕ.

Στο 24,4% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο, έναντι του αναθεωρημένου 24,3% του περσινού Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3.570 σε σχέση με τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στα 1.169.119 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 25.216 άτομα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και ανήλθαν σε 3.613.843. Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 10,3% τον Ιανουάριο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Εντελώς ανόητη» χαρακτήρισε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τη συζήτηση περί κατάργησης των μετρητών, καθιστώντας σαφές ότι αυτά θα παραμείνουν ως το κεντρικό σύστημα μέσων πληρωμής. Κάνοντας ειδική μνεία στο χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, σημειώσει ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση, όμως κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα σταματήσει να τυπώνεται στο μέλλον. Παρ' όλα αυτά, τα παλαιά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μέσο πληρωμών. Ο ίδιος πάντως, έχει ταχθεί επανειλημμένως εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς θα «δινόταν λάθος μήνυμα».

Το 4,1% των μετοχών του χρηματιστηρίου του Μεξικού, Bolsa Mexicana de Valores, απέκτησε το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, BM&F Bovespa SA. Το ύψος του deal ανέρχεται στα 37 εκατ. δολάρια και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Για το βραζιλιάνικο χρηματιστήριο, η απόκτηση μέρους των μετοχών του Bolsa Mexicana de Valores, δεν αποτελεί την πρώτη «επεκτατική» κίνηση, καθώς ήδη διαθέτει μετοχές στο χρηματιστήριο της Χιλής (8%).

Ύφεση της τάξης του 1,9% αναμένει για τη ρωσική οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα, σε ειδική της έκθεση για τη Ρωσία. Παράλληλα, εκτιμά ότι το 2017, η ρωσική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγέθους 1,1%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι σαφώς δυσμενέστερες έναντι του Δεκεμβρίου, οι οποίες προέβλεπαν ύφεση 0,7% το 2016 και ανάπτυξη 1,3% το 2017. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αιτία συνιστά η πτώση της τιμής του πετρελαίου, από την οποία η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Την περικοπή αρκετών θέσεων εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προανήγγειλε η Nokia, μετά την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent.

Στόχος της φινλανδικής εταιρείας είναι η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης με τα εργατικά συνδικάτα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα