Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα, μετά την ανακοίνωση της Fujitsu Ltd., ότι οι ζημίες της, το πρώτο εξάμηνο της χρήσης θα είναι χαμηλότερες των προβλέψεων, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα αποτελέσματα που εμφάνισαν για το τρίμηνο, η Singapore Petroleum Co. και η Shinhan Financial Group Ltd.

«Μπαίνουμε στην περίοδο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, ότι αυτά θα ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών», ανέφερε ο Hirofumi Kasai, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. δολ. σε μετοχές με την Tokio Marine Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ψάχνω να αγοράσω μετοχές εταιρειών που έχουν παραμεληθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν σταθερή ανάπτυξη των κερδών τους». Ο Kasai, αρνήθηκε να κατονομάσει αυτές τις εταιρείες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,3%, φθάνοντας στις 101,22 μονάδες, στις 11:58' π.μ., στο Τόκυο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 11.882,98 μονάδες, καθώς η Μizuho Financial Group Inc. οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών υψηλότερα, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της θέσης της εταιρείας από την Fitch Ratings. Στην Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, σημείωνε άνοδο 1%, τη στιγμή που οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας κινούντο επίσης ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.

Οι ασιατικοί δείκτες σημείωναν επίσης κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve, ότι η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ασίας, αναπτύσσεται χωρίς πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την έκθεση, η οποία έδειξε απροσδόκητη αύξηση των παραγγελιών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της MediaTek Inc., οδηγούσαν την άνοδο των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

Μεταξύ των χαμένων, περιελήφθησαν οι μετοχές της Canon Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φωτοτυπικών μηχανημάτων στον κόσμο και της United Microelectronics Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, καθώς επίσης και της Anritsu Corp., της ιαπωνικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, τα οποία ήταν απογοητευτικά.

Οι μετοχές της Fujitsu αναρριχήθηκαν 4,1%, φθάνοντας στα 630 γιέν η μία. Τα καθαρά της κέρδη, υποχώρησαν στα 2,4 δισ. γιέν (21,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, από 14,3 δισ. γιέν πριν από ένα χρόνο, μετά τις υψηλότερες πωλήσεις ασύρματου υλικού σε συνδυασμό με τον διακανονισμό μήνυσης, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η Fujitsu, προέβλεπε τον Απρίλιο, ότι οι ζημίες της το τρίμηνο, θα ανέλθουν σε 30 δισ. γιέν. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εταιρείας έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν σήμερα.

Οι μετοχές της Toshiba, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής chip της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 0,2%, φθάνοντας στα 443 γιέν η μία, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που θα γίνει αργότερα σήμερα.

Οι μετοχές της Singapore Petroleum, της μοναδικής εταιρείας διΰλισης πετρελαίου που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, εκτινάχθηκαν 2,8%, φθάνοντας στα 5,10 δολ. Σιγκαπούρης η μία. Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 101,7 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (59,9 εκατ. δολ. ΗΠΑ), περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα των κερδών που εμφάνισε το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση της δυναμικότητάς της, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν 1,4% τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν μείωση των παραγγελιών σε ποσοστό της τάξης του 1%.

Τα σχόλια της Fed σε συνδυασμό με τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, ώθησαν τον Standard & Poor's 500 Index, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα