HΠΑ: Ενεκρίθη η Cafta από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 08:01

ΕΝΕΚΡΙΘΗ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Κεντρικής Αμερικής, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις των ενώσεων, των παραγωγών ζάχαρης και των κλωστοϋφαντουργών, στο θέμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιδικία στο Κογκρέσο μέσα σε μία δεκαετία.

Με ψήφους 217 υπέρ και 215 κατά, οι αντιπρόσωποι ψήφισαν για το Central American Free Trade Agreement (Cafta), λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ουάσινγκτον. Με μία μικρή τυπική διαδικασία από τη Γερουσία, η σημερινή ψήφος ουσιαστικά ολοκληρώνει τη διαδικασία που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο για την επικύρωση της Cafta από τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία θέτει τέλος στους περισσότερους δασμούς σε αγαθά αξίας 33 δισ. δολ. που εμπορεύονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κόστα Ρίκα, της Δομινικανής Δημοκρατίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλα, της Ονδούρα και της Νικαράγουα. Επίσης, δίνει μόνιμη πρόσβαση στα αφορολόγητα είδη των ΗΠΑ, τα περισσότερα των οποίων από την Κεντρική Αμερική είναι σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος George W. Bush, ο οποίος πέτυχε τη συμφωνία με τα πρώτα από τα έξι κράτη το 2003, κατέστησε την Cafta το κεντρικό θέμα της ατζέντας του για το εμπόριο, φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα