Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διάθεση του πετρελαίου

Γ. Αλογοσκούφης: «Δεν θα επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής»
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 17:44
UPD:20:26

Την ενοποίηση των φόρων για όλα τα στάδια της εμπορίας των καυσίμων προωθεί η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί μια πλήρης καταγραφή των τελικών καταναλωτών.

Αυτό αποφάσισαν σημερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας.

Η ενοποίηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης θα γίνει από το Μάιο του 2006, ενώ το κόστος της ενοποιήσης θα το επωμιστούν τα πρατήρια και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Αλογοσκούφης, το κύριο χαρακτηριστικό των νέων ρυθμίσεων είναι ότι δεν θα επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής και ότι η κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της λαθρεμπορίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από 15 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου 2006. Στο διάστημα αυτό θα γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων που αφορούν τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης από τις εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια, καθώς και τις αγορές πετρελαίου από τους καταναλωτές, τα φυσικά πρόσωπα, τις πολυκατοικίες και τους αγρότες. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα μετά το Μάιο του 2006, οπότε θα γίνει η ενοποίηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Και στη δεύτερη φάση οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον σημερινό μειωμένο ειδικό φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Στη δεύτερη αυτή φάση η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλους τους καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα, πολυκατοικίες και αγρότες) θα γίνεται με εδιική ηλεκτρονική κάρτα την οποία θα προμηθευτούν. Στην κάρτα θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρήστη (ιδιώτης, πολυκατοικία, αγρότης, ΑΦΜ, διεύθυνση), καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων αγορών του. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε φορητά τερματικά, τα οποία θα βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάθε βυτίο κατά την ώρα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης απο τους καταναλωτές.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργήσει, με τα στοιχεία που θα καταγράφονται στις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες θέρμανσης. Για τους παραβάτες προβλέπονται οικονομικές και ποινικές κυρώσεις. Η έκδοση εικονικού τιμολογίου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ οι εκδότες τέτοιων τιμολογίων θα τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την επιβολη υψηλών προστίμων. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο, από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

«Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, προχωρά αποφασιστικά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της νοθείας και του λαθρεμπορίου, ιδιαίτερα στον τομέα της διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων, χωρίς να επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από δύο φάσεις και έχει ως εξής :

Πρώτη φάση: (15 Οκτωβρίου 2005 - 30 Απριλίου 2006)

Κατά τη φάση αυτή, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης παραμένει ως έχει μέχρι σήμερα.

· Η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του τελικού καταναλωτή, θα γίνεται με έκδοση τιμολογίου πώλησης αγαθών, στο οποίο θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του λήπτη του τιμολογίου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, αρ. ταυτότητας, αρ. τηλεφώνου, επιφάνεια ακινήτου)

· Οι εταιρείες εμπορίας, οι μεταπωλητές και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, κάθε δίμηνο, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων, μπορούν να υποβάλλονται εναλλακτικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

· Καταναλωτές-φυσικά πρόσωπα θα υποβάλουν τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

· Ειδικά για τις πολυκατοικίες, θα εκδοθεί ξεχωριστό Α.Φ.Μ. με ευθύνη του διαχειριστή τους. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών θα υποχρεούνται κάθε Μάρτιο να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μία απλή δήλωση αγοράς πετρελαίου, στην οποία θα αναγράφονται στοιχεία των προμηθευτών πετρελαίου θέρμανσης και θα επισυνάπτονται αντίγραφα των σχετικών τιμολογίων αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέψει μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τον εντοπισμό παραβάσεων στο χώρο της διακίνησης και διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, επιβάλλοντας ανάμεσα στα άλλα τις εξής οικονομικές και ποινικές κυρώσεις :

· Η έκδοση εικονικού τιμολογίου πώλησης πετρελαίου θέρμανσης θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ για τους εκδότες εικονικών τιμολογίων θα προβλεφθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας και η επιβολή υψηλών προστίμων. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

Δεύτερη φάση: (Μάϊος 2006 - )

Ενοποιούνται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με εξαίρεση τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα συνεχίσει να καταβάλει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των 21 ευρώ/1.000 λίτρα. Στη φάση αυτή αξιοποιούνται τα ήδη δηλωθέντα και διασταυρωθέντα στοιχεία κατά την πρώτη φάση.

Ύστερα από διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα εφοδιαστούν με μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα θέρμανσης, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του λήπτη. Έτσι, στο εξής, η παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, θα γίνεται με τη χρήση της κάρτας αυτής, η οποία θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

- στοιχεία του χρήστη όπως : ιδιώτης, πολυκατοικία, αγρότης, Α.Φ.Μ., επωνυμία, διεύθυνση

- αναλυτικά στοιχεία προηγούμενων αγορών.

Με τη χρήση της κάρτας αυτής θα γίνεται αυτόματα καταγραφή μέσω φορητών τερματικών που θα βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάθε βυτίο παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα, μελετάται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων, από την εισαγωγή του αργού έως τον τελικό καταναλωτή.

Διακίνηση (τράνζιτ) ναυτιλιακού πετρελαίου

Η παράνομη διακίνηση αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου αποτελεί μία ακόμη εστία εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων, θα προωθηθούν οι εξής ρυθμίσεις :

α) Οι κάτοχοι των πλοιαρίων που διακινούν ναυτιλιακά καύσιμα, θα τηρούν βιβλίο αποθήκης, ώστε να καθίσταται εμφανές το ανά πάσα στιγμή υπόλοιπο των καυσίμων που διαθέτουν στις δεξαμενές τους.

β) Οι κάτοχοι των πλοιαρίων θα υποχρεούνται να συνεργάζονται με ένα και μόνο προμηθευτή ναυτιλιακών καύσιμων, ώστε να διαπιστώνεται ευχερώς ποιος έχει την ευθύνη για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου.

Διακίνηση Πετρελαίου στους Αγρότες

Η διακίνηση του πετρελαίου στους αγρότες γίνεται με τιμολόγια. Όπως γίνεται και με τη δήλωση Φ.Π.Α., οι αγρότες κάθε Μάϊο συμπληρώνουν ειδικό έντυπο αγοράς καυσίμων.

Οι αγρότες θα συμπληρώνουν ετήσιο δελτίο απογραφής με τα πλήρη στοιχεία τους, καθώς και με τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν για τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Ετσι, θα καθίσταται δυνατή η εκτίμηση-αξιολόγηση της δηλωμένης κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποτελέσουν ένα ειδικό μητρώο κατανάλωσης καυσίμων των αγροτών, που θα αποτελέσει ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα