Δέλτα Συμμετοχών: Πρωτοποριακή αναχρηματοδότηση για τον όμιλο Δέλτα

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 10:48

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου εταιρειών, Δέλτα Συμμετοχών, ύψους 390 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, η αναχρηματοδότηση διενεργήθηκε μέσω της Δέλτα Συμμετοχών και έχει δύο σκέλη:

* 1909 εκατ. ευρώ, καλύφθηκαν μέσω ομολογιακού δανείου που διατέθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση στην αγορά των ΗΠΑ (US Private Placement), με διάρκεια επτά και 10 έτη, κάτι το οποίο επιτυγχάνει για πρώτη φορά Ελληνας εκδότης στην συγκεκριμένη αγορά, και μάλιστα με σημαντική υπερκάλυψη της αρχικής έκδοσης.

* 200 εκατ. ευρώ, καλύφθηκαν μέσω ομολογιακού δανείου από την ελληνική και την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, με διάρκεια πέντε ετών.

Συντονίστρια για τη συνολική αναχρηματοδότηση ήταν η Bank of America. Η Βank οf Αmerica ενήργησε ως sole agent στην Ιδιωτική Τοποθέτηση στην αγορά των ΗΠΑ (US Private Placement) όπου συμμετείχαν εννέα από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη αγορά και δύο Ευρωπαίοι- στη πλειοψηφία τους ασφαλιστικές εταιρείες.

Για το ομολογιακό δάνειο των ευρώ 200εκατ., Mandated Lead Arrangers και joint bookrunners ήταν οι Bank of America και HypoVereinsBank, ενώ Mandated Lead Arrangers ήταν οι εξής τράπεζες: Bank of America, HypoVereinsBank, EFG Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, συμμετείχαν 14 τράπεζες.

Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος Δέλτα βελτιώνει την χρηματοοικονομική του δομή, επεκτείνει την διάρκεια των συνολικών υποχρεώσεών του και εξασφαλίζει σημαντικά βελτιωμένο κόστος, καθώς μέσα από την κεντρική πλέον διαχείρηση των διαθεσίμων μειώνει το κόστος δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή περίπου ευρώ 3 εκατ.

Η υγιής χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου σήμερα, εκφράζεται και από τους δείκτες Καθαρού Δανεισμού προς Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που αναμένεται ότι κατά το τέλος τρέχουσας χρήσης θα διαμορφωθεί κάτω από το 3:1 και EBITDA προς καθαρό ποσό τόκων που θα είναι πάνω από 4,5:1

Επισημαίνεται ότι μετά από τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές κινήσεις του Ομίλου αλλά και από την αυξημένη ρευστότητα που προβλέπεται να δημιουργείται τα επόμενα χρόνια ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA θα διαμορφωθεί μέσα στην επόμενη διετία σε επίπεδα κάτω του 2,5:1.

Ο όμιλος Δέλτα, θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την επιτυχία και ειδικότερα την Bank of America, τους Mandated Lead Arrangers και τις λοιπές τράπεζες καθώς και τους νομικούς συμβούλους του Ομίλου PI Partners Εταιρεία Δικηγόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα