Σταθεροποιητικές τάσεις

Ηπες κινήσεις στο τέλος της εβδομάδας
Σάββατο, 30 Ιουλίου 2005 00:01

ΕΛΑΦΡΕΣ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στη Wall Street μετά τα χαμηλότερα των προβλέψεων στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων.

Οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα πρωτοστάτησαν των ελαφρών ρευστοποιήσεων στη χρηματιστηριακή αγορά με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του χαμηλότερου του αναμενόμενου αμερικανικού ΑΕΠ των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και την πτώση των ομολόγων.

Ενώ τα βασικά οικονομικά μεγέθη ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεων, ωστόσο δεν έλειψαν και αναφορές που δημιούργησαν ισχυρότερες ενδείξεις για την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η προοπτική χαμηλότερου πληθωρισμού ενδεχομένως να καθιστά τους επενδυτές στα χρηματιστήρια ελαφρώς νευρικούς γεγονός που καταγράφηκε στην πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της χθεσινής συνεδρίασης.

Επίσης οι μετοχές αντέδρασαν στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος ενέργειας. Μετοχές εταιρειών που είναι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο έχασαν έδαφος με την Caterpillar Inc. να χάνει σχεδόν 2% μετά την ανακοίνωση για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα ήταν πρωταγωνιστές στις απώλειες στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομίλων, σημειώνοντας πτώση 0,6%, εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν τη ζήτηση για δάνεια.

Οι υψηλότερες των προσδοκιών κερδοφορίες και οικονομικές αναφορές έχουν ωθήσει τον δείκτη S&P 500 υψηλότερα 3,9% τον τρέχοντα μήνα αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους. Ο Dow Jones κέρδισε 3,8% τον Ιούλιο και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 6,3%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν στάσιμα καθώς οι ανησυχίες για επισφαλή δάνεια στον τραπεζικό τομέα και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αντιστάθμισαν τα οφέλη από τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες και εξανέμισαν αρχικά κέρδη.

Οι αναβαθμίσεις χρηματιστηριακών εταιρειών και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι βοήθησαν την RoyalDutch/Shell να κερδίσει 2,2% οδηγώντας τους δείκτες στο ρεκόρ τριετίας στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 1.179,3 μονάδες ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε κατά 0,2% χαμηλότερα. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα τετραμήνου στις 11.899,60 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα