Οικονομικές κυρώσεις στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 08:52

Εμπορικές κυρώσεις στις ΗΠΑ επέβαλε η Ιαπωνία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία αποφάσισε την επιβολή δασμών 15% από την 1η Σεπτεμβρίου επί του εισαγομένου χάλυβα από τις ΗΠΑ σε αντίποινα για το φόρο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα ιαπωνικά προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου. Το υψηλότερο ποσό δασμών ανέρχεται σε 51 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ιαπωνία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν την επιβολή δασμών στα ιαπωνικά προϊόντα χάλυβος σύμφωνα με την τροπολογία Μπερντ που είχε εγκριθεί από τις ΗΠΑ το 2000, ένας νόμος που αντίκειται στις αρχές ανταγωνισμού και είχε θεωρηθεί παράτυπος από το Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

O WTO τον Ιανουάριο του 2003 είχε αποφανθεί ότι η αμερικανική τροπολογία παρανόμως προστατεύει την αμερικανική βιομηχανία χάλυβος. Εάν η τροπολογία αυτή δεν είχε αποσυρθεί μέχρι το τέλος εκείνου του έτους η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι ακόμα χώρες είχαν το δικαίωμα να επιβάλουν στις ΗΠΑ οικονομικές κυρώσεις μέχρι του ύψους των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα