Το πετρέλαιο βάζει «φωτιά»

Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:09:05

Mε το θάνατο του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας να ταράζει τα νερά στις πετρελαϊκές αγορές και να εκτινάσσει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ την τιμή του μαύρου χρυσού, ασκήθηκαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κυρίως στα λεγόμενα «βαριά χαρτιά».

Η εξασθένιση της μετοχής εταιρικών κολοσσών όπως Procter & Gamble και Home Depot παρέσυραν προς τα κάτω και το δείκτη Dow Jones, τη στιγμή που S&P 500 και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq ακολουθούσαν ανοδική πορεία, σημειώνοντας οριακά κέρδη. Η ενίσχυση του πετρελαίου αποτελεί παράγοντα αρνητικό για τις μετοχές στη Wall Street, καθώς αυξάνει τις εταιρικές δαπάνες και περιορίζει τα περιθώρια των καταναλωτών για δαπάνες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.623,15 μειωμένος κατά 0,17% και ο Nasdaq στις 2.195,38 μονάδες αυξημένος κατά 0,48%.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του διεθνούς τραπεζικού ομίλου HSBC καθησύχασαν τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την ευρωστία του κλάδου των τραπεζών, συμβάλλοντας στην επικράτηση σταθεροποιητικών τάσεων, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 61 δολάρια το βαρέλι και πλησίασε πάλι ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.

Παράλληλα, η ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στον τραπεζικό τομέα αντιστάθμισε τις απώλειες και πιέσεις που ασκήθηκαν στους τομείς τεχνολογίας και μεταλλευμάτων. Η μετοχή της HSBC -της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, βρέθηκε στο προσκήνιο των χθεσινών συναλλαγών, αφότου ανακοίνωσε 5% αύξηση των κερδών πρώτου εξαμήνου και χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Η HSBC στάθηκε αφορμή για την ώθηση των μετοχών του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, με τη Lloyds TSB να ενισχύεται κατά 1,3%, έπειτα από την υποχώρησή της στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση αμφιλεγόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες οριακά ενισχυμένος κατά 0,07%, ενώ οριακές απώλειες σημείωσε ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50.

Με κέρδη -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- έκλεισε και ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν πέντε μηνών, καθώς η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ώθησε προς τα πάνω τις μετοχές του ενεργειακού τομέα. Ο Nikkei έκλεισε στις 11.946,92 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα