Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2005 00:01

Το πετρέλαιο βάζει «φωτιά»

Mε το θάνατο του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας να ταράζει τα νερά στις πετρελαϊκές αγορές και να εκτινάσσει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ την τιμή του μαύρου χρυσού, ασκήθηκαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κυρίως στα λεγόμενα «βαριά χαρτιά».

Mε το θάνατο του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας να ταράζει τα νερά στις πετρελαϊκές αγορές και να εκτινάσσει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ την τιμή του μαύρου χρυσού, ασκήθηκαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κυρίως στα λεγόμενα «βαριά χαρτιά».

Η εξασθένιση της μετοχής εταιρικών κολοσσών όπως Procter & Gamble και Home Depot παρέσυραν προς τα κάτω και το δείκτη Dow Jones, τη στιγμή που S&P 500 και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq ακολουθούσαν ανοδική πορεία, σημειώνοντας οριακά κέρδη. Η ενίσχυση του πετρελαίου αποτελεί παράγοντα αρνητικό για τις μετοχές στη Wall Street, καθώς αυξάνει τις εταιρικές δαπάνες και περιορίζει τα περιθώρια των καταναλωτών για δαπάνες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.623,15 μειωμένος κατά 0,17% και ο Nasdaq στις 2.195,38 μονάδες αυξημένος κατά 0,48%.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του διεθνούς τραπεζικού ομίλου HSBC καθησύχασαν τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την ευρωστία του κλάδου των τραπεζών, συμβάλλοντας στην επικράτηση σταθεροποιητικών τάσεων, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 61 δολάρια το βαρέλι και πλησίασε πάλι ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.

Παράλληλα, η ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στον τραπεζικό τομέα αντιστάθμισε τις απώλειες και πιέσεις που ασκήθηκαν στους τομείς τεχνολογίας και μεταλλευμάτων. Η μετοχή της HSBC -της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, βρέθηκε στο προσκήνιο των χθεσινών συναλλαγών, αφότου ανακοίνωσε 5% αύξηση των κερδών πρώτου εξαμήνου και χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Η HSBC στάθηκε αφορμή για την ώθηση των μετοχών του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, με τη Lloyds TSB να ενισχύεται κατά 1,3%, έπειτα από την υποχώρησή της στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση αμφιλεγόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες οριακά ενισχυμένος κατά 0,07%, ενώ οριακές απώλειες σημείωσε ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50.

Με κέρδη -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- έκλεισε και ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν πέντε μηνών, καθώς η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ώθησε προς τα πάνω τις μετοχές του ενεργειακού τομέα. Ο Nikkei έκλεισε στις 11.946,92 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ