Μείωση 25% του χρόνου ζωής του ΤΣΜΕΔΕ αν εφαρμοστεί το ασφαλιστικό

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 15:47
UPD:15:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο κ. Στασινός τόνισε ότι η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στο τομέα αυτόν, καθώς «κάθε σοβαρό κράτος προχωρά στη διενέργειά της πριν την έναρξη οποιαδήποτε διαλόγου». 

Μείωση κατά 25% θα καταγράψει ο χρόνος ζωής του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού.

Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ τυχόν εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης θα περιορίσει κατά 10 περίπου έτη το χρόνο ζωής του ΤΣΜΕΔΕ. Επιπλέον θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν σχεδόν τριπλάσιες εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου, χωρίς να έχουν ούτε καν διπλάσιες παροχές, ενώ για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τα έτη 2047 - 2048 δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα στο Ταμείο για να καλύψουν τις παροχές τους.

Με βάση την κυβερνητική πρόταση «το μάρμαρο το πληρώνει αυτός που είναι καλύτερος νοικοκύρης…», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε πως «το Ταμείο των μηχανικών πρέπει να παραμείνει νοικοκυρεμένο και βιώσιμο».

Ο κ. Στασινός τόνισε ότι η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στο τομέα αυτόν, καθώς «κάθε σοβαρό κράτος προχωρά στη διενέργειά της πριν την έναρξη οποιαδήποτε διαλόγου». Η εν λόγω μελέτη έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς και θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σ αυτόν τον διάλογο.

Σύμφωνα και με την μελέτη «όλοι οι ποιοτικοί δείκτες ξεπερνούν κατά πολύ τους αντίστοιχους μέσους όρους που εμφανίζονται στο συνολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως καταγράφεται ο δείκτης εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 4,5 προς 1 για το ΤΣΜΕΔΕ. Για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι 1,4 προς 1. Δηλαδή, ο δείκτης του ΤΣΜΕΔΕ είναι περισσότερο από 3 φορές μεγαλύτερος από τον δείκτη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο δείκτης περιουσίας προς υποχρέωση, είναι 10% για το ΤΣΜΕΔΕ και 1% για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερος.

Ο δείκτης εισφορών προς συντάξεις, είναι 100%, ενώ για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι 50%, «δηλαδή διπλάσιος και πρέπει να αναφέρω και κάτι άλλο σημαντικό, ότι στο ΤΣΕΜΔΕ ασφαλίζουμε επαγγελματική ιδιότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στο υπόλοιπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» σημείωσε ο κ. Στασινός.

Τα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ από το κομμάτι της εγγυοδοσίας που παρέχει στα μέλη του, καλύπτουν πλήρως όλα τα λειτουργικά έξοδα του ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του.

Αναλυτικά στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης.

Ο καθηγητής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι εάν το ΤΣΜΕΔΕ παραμείνει ως έχει σήμερα χωρίς να υιοθετήσει υποχρεωτική κλιμάκωση στην αύξηση των εισφορών, η περιουσία που έχει (γύρω στα 2,5 δισ.) επαρκεί για να καλύψει το ταμείο μέχρι το 2056.

Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, το ταμείο παρουσιάζει μία βιωσιμότητα 40 ετών. Οι εισφορές και οι παροχές καλύπτουν 130% τη κύρια σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους, 98% στην επικουρική και 96% στα εφάπαξ.

Με βάση το δεύτερο σενάριο –αυτό που είχε επιβάλει (χωρίς όμως να εφαρμοστεί) ο νόμος του 2011, δηλαδή το ταμείο να αρχίσει να κλιμακώνει τις εισφορές- η περιουσία του Ταμείου μηδενίζεται νωρίτερα (από το 2056, μειώνεται στο 2044).

Με βάση το τρίτο σενάριο, τη νέα κυβερνητική πρόταση, η βιωσιμότητα του Ταμείου φτάνει στο 2048. Είναι δηλαδή λίγο καλύτερο, από την εφαρμογή του νόμου του 3986/2011, όμως παραμένει πολύ χειρότερη από την τωρινή κατάσταση. Το έλλειμμα παραμένει στα 7,6 δις και η βιωσιμότητα είναι πάλι στα 30 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα