Υπό όρους χρηματοδότηση των νησιών του Ν. Αιγαίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 17:22

«Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Αλιευτικού Ταμείου καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ως εκ τούτου, καλύπτει τα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενόψει της εξόδου τους από τον Στόχο Σύγκλισης την προσεχή δημοσιονομική περίοδο.

Εντούτοις, όσον αφορά το άρθρο 42 και τον άξονα προτεραιότητας 4 «αειφόρος ανάπτυξη παράκτιων αλιευτικών περιοχών», κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καθορίσει τις επιλέξιμες περιοχές του», απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Αλιείας, κ. Borg σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Αρναουτάκη.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις της πρότασης του Ευρωπαϊκού Αλιευτικού Ταμείου:

- Αλιευτική περιοχή θα πρέπει να είναι μια περιοχή, η οποία πρέπει να διαθέτει θάλασσα ή λίμνη ή να περιλαμβάνει τεχνητές λίμνες ή εκβολή ποταμού, με σημαντικό επίπεδο απασχόλησης στον τομέα της αλιείας, και η οποία πρέπει να παρουσιάζει επαρκή συνοχή από γεωγραφικής, οικονομικής και κοινωνικής απόψεως

- Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δίδουν προτεραιότητα σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού ή με αλιεία στο στάδιο της παρακμής ή σε μικρές αλιευτικές κοινότητες.

Οποιαδήποτε περιοχή, η οποία πληροί τα καθορισμένα κριτήρια, μπορεί να επιλέγεται από ένα κράτος μέλος για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του εν λόγω άξονα προτεραιότητας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα