Δεν υπήρξε συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την επιβολή έκτακτου φόρου προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ξεκαθάρισε o υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».
Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, η εξεύρεση πόρων για την κοινωνική ασφάλιση παραμένει θεμελιώδες ζήτημα για την κυβέρνηση, και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί κάποιες σκέψεις, αλλά «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα τέτοια ζητήματα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».
Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία, όπως υπενθύμισε, θα προέλθει από την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων δεν είναι αμύθητα, αλλά πολύ σημαντικά και ανέρχονται σε μισό δισ. ευρώ ετησίως. «Αν εξασφαλίσουμε από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος μισό δισ. το χρόνο είναι περίπου το ποσό που αντιστοιχεί στο έλλειμμα για τις επικουρικές συντάξεις ετησίως» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο προωθούμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι δημιουργεί μια ανταποδοτική σχέση των εισφορών με τις καταβαλλόμενες συντάξεις, συμπληρωμένο από το ποσό της εθνικής σύνταξης. Πρόσθεσε ακόμη ότι έως σήμερα οι συντάξεις καταβάλλονται με αυθαίρετα κριτήρια που δεν έχουν καμία πραγματική σχέση με την ανταπόδοση των εισφορών.
Επισήμανε τέλος ότι 5 με 6 δισ. ευρώ ετησίως χάνονται από την ανασφάλιστη εργασία, διαβεβαίωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε αντικίνητρο στη λεγόμενη «μαύρη εργασία» το γεγονός ότι καθιερώνεται η ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, με βάση τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου.