Market beat: Η συνέχεια στην συσσώρευση έχει μικρές πιθανότητες

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 10:16
UPD:10:17
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι αγορές ξεπέρασαν το σοκ από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες και εστίασαν σε μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία δεν επιδείνωσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στο ΧΑ ενώ οι δείκτες έδειξαν πως η πορεία τους θα ήταν σαν ένα Λ τελικά κινήθηκαν σαν Ν και έκλεισαν με κέρδη μικρά αλλά «ανακουφιστικά» ως προς τα περιθώρια που άφηνε η τεχνική ανάλυση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα ξεκαθαρίζει η τάση: Η τρομοκρατία όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν καθώς και τα γεωπολιτικά γενικότερα, έχουν ενσωματωθεί στη λογική των αγορών, που σε κάθε απροσδόκητο γεγονός αντιδρά μεν, επιστρέφει δε γρήγορα στην κατάσταση business us usual. Έτσι και στο ΧΑ επικράτησε η λογική των συναλλασσόμενων στις αναδυόμενες αγορές που αυτή την εποχή επικρατεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Δεν ήταν καθόλου άσχημη η εικόνα που εμφάνιζε το ταμπλό μετά την πρώτη ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με τον δείκτη των θεσμικών και των blue chip να έχει επιβεβαιώσει τη στήριξη που αντιστοιχούσε στις 145,5 μονάδες και να σκαρφαλώνει νευρικά έκτοτε. Συνεπώς θεωρήσαμε θετικό το φαινόμενο της ελάττωσης των απωλειών του από το -1,2% στο -0,2% πριν τις 13:00 και περιμέναμε το πέρασμα του σε θετικό πεδίο, παρασύροντας και τον ΓΔ σε αντίστοιχη κίνηση. Η ανοδική δυναμική που έφερε ακόμα και κέρδη στους δείκτες του ΧΑ σημειώθηκε με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών και τις τράπεζες, ως κλάδο, με άνοδο. 

Οι συναλλασσόμενοι όμως αυτή την ανοδική δυναμική, τη μέρα της πτώσης των αγορών μετοχών λόγω τρομοκρατίας, την ανέπτυξαν κόντρα στο διεθνές κλίμα και σύμφωνα με τις εντολές των ξένων θεσμικών που δεν επηρεάστηκαν από την εικόνα στις Βρυξέλλες. Αλλά η στάση τους δεν ήταν σταθερή, ενώ η κλίση της πορείας των τιμών ήταν. Εξηγούμαστε: Η αγορά σχημάτισε για τους ΓΔ και 25άρη ένα Λ. Αλλά η αρχή του έγινε με άνοιγμα που αποτέλεσε πτωτικό χάσμα σημαντικό και πολύ γρήγορα ξεκίνησε μια ανοδική πορεία διάρκειας περίπου τριών ωρών. Αυτό όπως ήταν λογικό έφερε το μέγιστο μέρας λίγο μετά τις 13:30 και μετά ξεκίνησε μια πτωτική πορεία, πάλι σταθερής κλίσης, που έφερε τους ΓΔ και 25άρη πάλι σε αρνητικό πεδίο, αλλά ως το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Ενώ αναμένανε οι περισσότεροι μια μικρή πτωτική μεταβολή ως κατάληξη, οι δημοπρασίες και οι ανατροπές στην μεταβολή δεικτοβαρών blue chip  προκάλεσαν εκτίναξη της τιμής κλεισίματος και ανοδικό φινάλε. Άλλαξαν ριζικά στάση τρεις φορές οι θεσμικοί και κατάφεραν να φέρουν ένα σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, ως προς την συνολική κεφαλαιοποίηση  του ΧΑ, που πάλι κρατήθηκε πάνω από τα 40 δις που βρέθηκε μετά τη σύνοδο της Παρασκευής. Μάλλον η τεχνική ανάλυση είναι αυτή που τους καθοδηγεί, καθώς κατάλαβαν πως θα χρειαστεί να παίξουν άμυνα για αρκετές εβδομάδες ακόμα, ωσότου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση κλειδί για την αγορά, που αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες να προξενεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% στις 17.583,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.821,66 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,09% στις 2.049,82 μονάδες.

Στο ταμπλό το ενδιαφέρον εστίασε στον κλάδο των αερομεταφορών, με τις μετοχές των Delta Airlines και American Airlines να εμφανίζουν απώλειες έως 2%. Παράλληλα, η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 1,30% και η American Express κατά 1%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,14% στα 41,46 δολάρια ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύθηκαν κατά 0,72% στα 41,84 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης έθεσε την αξιολόγηση της Deutsche Bank ο αμερικανικός οίκος Moody's, επικαλούμενος τις προκλήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριών ετών. Όπως εξήγησε, οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας στις αρχές του 2016 και το δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα του δ΄ τριμήνου του 2015, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική κερδοφορία.

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Moody's, το λειτουργικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τη Deutsche Bank, η οποία καλείται να διευθετήσει μία σειρά δομικών προβλημάτων. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι, παρά τις προκλήσεις, η Deutsche Bank εξακολουθεί να διαθέτει αξιόπιστη και επαρκή ρευστότητα.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε μικτό έδαφος τερμάτισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες επανέφεραν το κλίμα ανασφάλειας σ' όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 6.193 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,42% στις 9.990 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02% στις 4.427 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 0,21% στις 340,12 μονάδες.

Το κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας επηρέασε δυσμενώς τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν σημαντικές απώλειες έως και 3%. Πτώση της τάξης του 2% εμφάνισε και η μετοχή της Barclays, λόγω της υποβάθμισης της τιμής - στόχου από την Goldman Sachs.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,24% στα 41,69 δολάρια ενώ τα συμβόλαια Brent υποχωρούν κατά 0,58% στα 41,30 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης έθεσε την αξιολόγηση της Deutsche Bank ο αμερικανικός οίκος Moody's, επικαλούμενος τις προκλήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριών ετών. Όπως εξήγησε, οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας στις αρχές του 2016 και το δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα του δ΄ τριμήνου του 2015, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική κερδοφορία.

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Moody's,  το λειτουργικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τη Deutsche Bank, η οποία καλείται να διευθετήσει μία σειρά δομικών προβλημάτων. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι, παρά τις προκλήσεις, η Deutsche Bank εξακολουθεί να διαθέτει αξιόπιστη και επαρκή ρευστότητα.

Παράλληλα, ανάπτυξη της τάξης του 0,3% αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Η έρευνα κατέδειξε βελτίωση της μεταποίησης στις 51,4 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 51,2 μονάδων τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης υπηρεσιών επίσης, ενισχύθηκε στις 54 μονάδες από 53,3 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες έναντι 53 μονάδων. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων υποδηλώνουν την ανάπτυξη του εκάστοτε τομέα.

Στη Γερμανία, βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα, ανακτώντας μέρος των απωλειών των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτου Ifo, το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε στις 106,7 μονάδες έναντι 105,7 μονάδων τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 106 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών ανέκαμψε στις 100 μονάδες έναντι 99,5 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης μεταποίησης PMI. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διολίσθησε στις 50,4 μονάδες έναντι 50,5 μονάδων τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 50,8 μονάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών αντίθετα, ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες έναντι 55,3 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Τέλος, στο 0,3% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,2%. Ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο στόχος της Bank of England για αύξηση των τιμών κατά 2% φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν την Τρίτη με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών έναντι  της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία σαν Λ με ασύμμετρο (μικρότερο) το δεξί πλάγιο μέρος έναντι του αρχικού και αριστερού. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με υπολογίσιμο καθοδικό χάσμα και όρισαν την πρώτη μισή ώρα το ελάχιστο μέρας. Ήταν για τον 25άρη οι 145,56 μονάδες και οι 536,06 για τον ΓΔ στις 10:49. Με μεταβολή του FTSE25 τότε -1,2% και για τον ΓΔ η αντίστοιχη μεταβολή ήταν -1,04%.

Ακολούθησαν κύματα εντολών αγοράς και από τις 10:52 εμφανίστηκε σταθερή ανοδική κλίση με αποτέλεσμα το πέρασμα των δεικτών μετά τις 12:55 σε θετικό πεδίο και το μέγιστο πρώτου μέρους ήταν γεγονός στις 13:37 που ήταν οι 148,39 από 151,22 μονάδες για το δείκτη των παραγώγων ενώ για τον ΓΔ ήταν οι 543,97 από τις 551,65 μονάδες χθες. Μετά αναζητήθηκε μια ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών που οδήγησε σε πλάγια και πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε οριακές μεταβολές. Μετά τις 15:35 οι δείκτες πέρασαν λόγω πλάγιο-πτωτικής τάσης σε αρνητικό πεδίο σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους, αλλά οι δημοπρασίες ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα και έδωσαν τιμές κλεισίματος με θετικό πρόσημο. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών οι τράπεζες. Την ανατροπή έφεραν τα κέρδη των ΜΠΕΛΑ +5,52%, ΛΑΜΔΑ +6,99%, ΕΧΑΕ +3,,3% αλλά και από τις Τράπεζες οι ΕΥΡΩΒ +2,45% και ΠΕΙΡ +2,50%.

Διεθνώς επικρατεί ήπια καθοδική ατμόσφαιρα  μετά από ότι συνέβη στην πρωτεύουσα του Βελγίου και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχωρούν υπολογίσιμα λόγω της πτώσης των μετοχών που σχετίζονται με αεροπορικές εταιρίες ξενοδοχεία και ότι πλήττεται από την τρομοκρατία.

Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (10 από 11) έναντι των ανοδικών (12 από 11) με τρία ( ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 14 είχαν πτώση και έξη ήταν αμετάβλητες. Στα 48,458 από 60,377 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 23,4 από 31,1 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,19%, ο CAC είχε μεταβολή -1,25%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,07%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,19% και -0,11%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,48% και έφθασε στις 544,30 από 541,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 147,89 από 147,36 με μεταβολή +0,36%. Οι δημοπρασίες επέφεραν σημαντική αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 3 μονάδες στον ΓΔ και  1,4 στον 25άρη που έκλεισαν πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +5,83% από +1,70%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,79% από -4,86%, Ακίνητης Περιουσίας +2,99% από +2,08%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,74% από -0,43%, Κατασκευές Υλικά +1,87% από -0,85%, Πρώτων Υλών +0,71% από +2,33%, Τραπεζών +0,57% από -4,76%, ο ΓΔ +0,48% από -1,25%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,40% από -0,09%, και ο 25άρης +0,36% από -2,12%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τεχνολογίας -2,92% από -1,29%, Τηλεπικοινωνιών -2,15% από +0,68%, Εμπορίου -1,23% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου -1,00% από +0,79%, Ταξίδια Αναψυχή -0,71% από -0,49%, Κοινής Ωφέλειας -0,35% από +0,51%, ο FTSEM -0,29% από -1,61% και Τροφίμων Ποτών -0,11% από -1,88%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Χημικών 0,00% από +0,72%,  Ασφαλειών 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,458 από 60,377 από εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,905 από 0,586 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,927 από 58,860 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,406 από 0,564 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,479 από 40,393 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 54,688 από 92,524 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 49 των καθοδικών σε 36 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζουμε τίποτε από τις εκτιμήσεις της Δευτέρας

Ο 25άρης, κατά το ξετύλιγμα της αντίδρασης από τα χαμηλά του βίου του, κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η τελευταία του βουτιά, που όρισε και τα ελάχιστα σε βάθος δεκάδων ετών για τον ΓΔ, ήταν οι 154,99 μονάδες, ως κλείσιμο την πρώτη του Φεβρουαρίου με μέγιστο μέρας τις 155,54. Η αντίδραση τον έβγαλε πάνω από τις 155,54 μονάδες και μάλιστα την Τρίτη έκλεισε στις 159,01 με ανώτερη μέρας τις 160,05 και την επόμενη με ανώτερο τις 159,68 έκλεισε στις 156,91 δηλαδή πάλι πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής. Αυτό τεχνικά αποτελεί μια ισχυρή υπόσχεση πως ο δείκτης μπορεί στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει ως την επόμενη πραγματικά ισχυρή αντίσταση που όρισαν οι συναλλαγές στους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα παραπάνω έχουν αξία στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος στην αγορά, έστω και με νευρικότητα. Αντίθετα, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, κάτι αρκετά πιθανό και ας το αγνόησαν τα στοιχήματα των παραγώγων, στήριξη εντοπίζουμε σε επίπεδα που όρισαν τον Ιανουάριο τα χαμηλά εκείνου του πτωτικού μήνα. Ήτοι το κλείσιμο στις 21 Ιανουαρίου στις 142,91 μονάδες, με ελάχιστο τις 140,99 αφού την επόμενη ξεκίνησε άνοδος +3,76%, που έφερε τον 25άρη στις 148,28 μονάδες με κατώτερη μέρας τις 143,39. Άρα η ζώνη από τις 141 μονάδες ως τις 143,5, είναι μια πιθανή περιοχή στήριξης για το δείκτη, που προκαλεί απορία γιατί δεν ελήφθη υπόψη από τους traders.

Εκτός και αν θεωρούν ως ισχυρές αντιστάσεις, που θα φανούν από σήμερα κιόλας, τα επίπεδα που ορίζουν τα χαμηλά τριών συνόδων στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Δηλαδή την σύνοδο της 7/3 που ο 25άρης έκλεισε στις 152,66 με χαμηλό στις 147,53, τη σύνοδο στις 9/3 με τον δείκτη στις 149,93 και ελάχιστο στις 148,26 μονάδες και στη σύνοδο στις 10/3 με τον δείκτη στις 154,63 αλλά χαμηλό μέρας στις 148,72. Δίνουν πιθανά στη ζώνη, μεταξύ των 147,5 και 149 μονάδων, ιδιότητες ισχυρής στήριξης.

Τελικά η εβδομάδα έδειξε πως ζώνη συσσώρευσης όρισαν οι 147,5 μονάδες με κάτω όριο τις 145,5 και θα ξεκαθαρίσει σήμερα η αγορά αν δοκιμάσει τις τιμές στήριξης που η στήλη θεωρούσε ισχυρή μετά τη σύνοδο της Παρασκευής (μεταξύ 141 και 143,5 μονάδων) και δεν άλλαξε τίποτε με τις ως τώρα συναλλαγές.      

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η ολοκλήρωση της μετοχικής αναδιάρθρωσης που συντελέστηκε την περασμένη Παρασκευή (rebalancing), στο πλαίσιο της μετάταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναδυόμενες Αγορές, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέα περιόδου.

Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παρακολουθείται, πλέον, από τα funds που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις Αναδυόμενες Αγορές, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, χωρίς ωστόσο τώρα τη ουσιαστική συμμετοχή επενδυτών εσωτερικού. Επομένως, η κίνηση του Χρηματιστηρίου μας, θα ακολουθεί τα δρώμενα των Αναδυομένων Αγορών με την αυξημένη, μεταξύ άλλων, μεταβλητότητά τους και η συναλλακτική δραστηριότητα θα επικεντρώνεται σε μια παλέτα μετοχών (22 συνολικά) που συμμετέχουν στους δείκτες υψηλής - μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης του FTSE.

Πάντως, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, η συναλλακτική δραστηριοποίηση των διαχειριστών των διεθνών funds υφίσταται ήδη τη συνήθη μείωσή της, με συνέπεια να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για σκηνικό αναμονής στο Χρηματιστήριο. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται η διαδικασία επιλεκτικής αποεπένδυσης, καθώς η συνεδρίαση της Παρασκευής κατέδειξε ότι συνέτρεχαν λόγοι για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις από πολλά χαρτοφυλάκια που είχαν υπερεκτεθεί σε Ελληνικούς τίτλους, θεωρώντας ότι η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνοδευθεί από υψηλότερες των αναμενομένων νέες ροές, εκτίμηση που δεν εκπληρώθηκε.

Η διαδικασία αυτή θα δοκιμάσει τη αντοχή των αντιστάσεων στην περιοχή των 500 - 540 μονάδων του Γενικού Δείκτη, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τροφοδοτείται με αρνητικά δεδομένα. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές θα συνεχιστούν μετά τις 2/4 με πλέον αισιόδοξο σενάριο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 11/4 οπότε συνέρχεται το EWG, που πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία πριν την οριστική του Eurogroup.

Συμφωνία με αναμφισβήτητα επώδυνους όρους για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το θέμα των "κόκκινων" δανείων, διαβατήριο όμως για θετική αξιολόγηση, ευεργετική διευθέτηση για το Δημόσιο χρέος και επωφελείς της δράσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα του Τραπεζικού Συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, με ψύχραιμο τρόπο αντέδρασαν οι Διεθνείς Αγορές στις δραματικές εξελίξεις που έγιναν στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι και αποτέλεσμα της στάσης των Κεντρικών Τραπεζών, ιδιαίτερα δε της Federal Reserve, που έχουν αποδείξει ότι έχουν αυξημένα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση των αρνητικών παρενεργειών από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Επιπλέον, η Federal Reserve αναστέλλει, επί της ουσίας, την αναπροσαρμογή των αυξήσεων στα παρεμβατικά της επιτόκια, οδηγώντας την ισοτιμία δολαρίου / ευρώ σε επιθυμητά για τη Αμερικανική Οικονομία επίπεδα και επομένως, ανεπιθύμητα όμως για την πορεία των Ευρωπαϊκών εξαγωγών λόγω της ανατίμησης του ευρώ.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Τετάρτη 23/3, αλλά κρατήθηκαν κοντά στα υψηλά 3 1/2 μηνών που χτύπησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές πήραν κουράγιο και αισθάνθηκαν άνεση από μια βελτιούμενη οικονομική εικόνα παγκόσμια, και έτσι απορρόφησαν το σοκ των επιθέσεων αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,2% που στο δεύτερο μέρος έγιναν απώλειες της τάξης του -0,3%.

Οι αγορές Κινεζικών μετοχών κατέγραψαν οριακά πτώση, τόσο με τον Shanghai Composite .SSEC όσο και με τον CSI300 σε πτώση -0,1% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,67%.

Οι αγορές μετοχών της Wall Street ήταν μικτές, ο S&P 500 έχασε 0,09%, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,27%. Αλλά οι αναδυόμενες αγορές τα πήγαν καλύτερα, με το δείκτη της αγοράς MSCIEF για τις αναδυόμενες σε άνοδο 0,2% σε υψηλό τεσσάρων μηνών, έχοντας ανακτήσει απόσταση περισσότερο από το 20% από το χαμηλότερο σημείο του για επτά χρόνια τον Ιανουάριο. Σήμερα χαλάρωσε με πτώση 0,2%, στο δεύτερο μέρος της συνόδου την Τετάρτη.

Ο δείκτης FTSEuroFirst 300 στην Ευρώπη έκλεισε με πτώση 0,1%, ανακάμπτοντας από το -1,6% πτώσης νωρίτερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ τελευταία διαμορφώθηκε στα 1,1211 δολάρια, αφού γλίστρησε στα 1,11885 την Τρίτη.

Το ασφαλές καταφύγιο, ήτοι το γεν εγκατέλειψε γρήγορα τα κέρδη του και τελευταία διαμορφώθηκε στα 112,25 γιεν έναντι του  δολαρίου, κάτω κατά 0,6% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος της  Chicago Fed Charles Evans δήλωσε ότι αναμένει δύο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, με βάση την τρέχουσα οικονομική προοπτική. Ο δείκτης δολαρίου .DXY, που παρακολουθεί το νόμισμα των ΗΠΑ απέναντι σε έξι μεγάλους αντιπάλους του, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 95,684 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στα κρατικά ομόλογα ανήλθε στο 1,954%, το υψηλότερο επίπεδο της σε μια εβδομάδα, σε σύγκριση με το 1,871% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, και κοντά στο υψηλό επτά εβδομάδων της περασμένης εβδομάδας του 2.002%. Ήταν τελευταία στο 1,9421%.

Οι τιμές του πετρελαίου γλίστρησαν από τα υψηλά τους, μετά τα δεδομένα του κλάδου των ΗΠΑ να δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εγχώρια απογραφή, αλλά οι τιμές διατήρησαν σταθερό τόνο, που υποστηρίζεται από τη γενική ανάκαμψη στην όρεξη για ανάληψη κινδύνου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συμφωνία για την αξιολόγηση θα υπάρξει έως τις 22 Απριλίου, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στη Βουλή. «Πολλοί παίκτες έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά πολλοί παίκτες θέλουν να βρεθεί λύση και νομίζω ότι θα βρεθεί μέχρι τις 22 Απριλίου» ανέφερε. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και αφορούν αύξηση των φορολογικών βαρών. «Αυτά που βλέπω και διαβάζω είναι πολύ μακριά. Ξαφνιάζομαι σε ποιες συναντήσεις λέγονται αυτά τα πράγματα. Πάντως όχι σε αυτές που συμμετέχω εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Καλύτερες (έως και διπλάσιες) τιμές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Citi, εφόσον όμως υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι προβλέπει χαμηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες φέτος, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από ένα σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και την αναμενόμενη ανάκαμψη του β’ εξαμήνου.

Στην έγκριση της παροχής αδείας εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το έργο στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται κανονικά με το σύνολο των εργαζομένων 600 άτομα περίπου. Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η πραγματική παραγωγή της Ολυμπιάδας, συμπύκνωμα μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυρίτη.

Πρωταθλήτρια σε όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχει καταστεί η Ελλάδα μετά και τις νέες αυξήσεις που προετοιμάζονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

Το 2016 φέρνει αύξηση στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών από το 26% στο 29%, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αν δεν αλλάξει κάτι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα ξεκινήσει εκ νέου στις 2 Απριλίου), αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που επίσης πλήττει τους επενδυτές, καθώς η εισφορά επιβάλλεται και επί των μερισμάτων.

Βουτιά κατέγραψε η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατά τον πρώτο μήνα του 2016, δίνοντας το στίγμα για μια δύσκολη επερχόμενη χρονιά, η οποία στους retailers και προμηθευτές του χώρου ίσως θυμίσει την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του χώρου, στους επόμενους μήνες απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες πέραν εκείνων που έγιναν για την ολοκλήρωση της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο, γεγονός που έδωσε ανάσα σε μια αγορά που έχει χάσει το μισό του μεγέθους της την τελευταία πενταετία.

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις δίνει η ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών για το διάστημα έως τις 31 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα ισχύσει μόνιμος κανονισμός ρύθμισης χρεών με ευνοϊκότερους όρους (μικρότερη προκαταβολή, 5-15% και 18-36 δόσεις) σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα. Το νέο σύστημα διακανονισμών εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ και θα τεθεί σε εφαρμογή με την έγκρισης του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημαντική μείωση εμφάνισε το δ’ τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 3.119 έναντι 14.930 θέσεων το δ’ τρίμηνο του 2015 (-79,1%). Η πτώση έναντι του γ΄ τριμήνου του 2016 ανήλθε στο 75,3% (12.626 θέσεις εργασίας).

Αυξημένο κατά 461 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2016 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 742 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 281 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων, κυρίως των πρωτογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως των υπηρεσιών και των δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, ανακτώντας μέρος των απωλειών των προηγούμενων μηνών.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτου Ifo, το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε στις 106,7 μονάδες έναντι 105,7 μονάδων τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 106 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών ανέκαμψε στις 100 μονάδες έναντι 99,5 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης έθεσε την αξιολόγηση της Deutsche Bank ο αμερικανικός οίκος Moody’s, επικαλούμενος τις προκλήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριών ετών. Όπως εξήγησε, οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας στις αρχές του 2016 και το δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα του δ΄ τριμήνου του 2015, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική κερδοφορία.

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Moody's, το λειτουργικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τη Deutsche Bank, η οποία καλείται να διευθετήσει μία σειρά δομικών προβλημάτων.

Ανάπτυξη της τάξης του 0,3% αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Η έρευνα κατέδειξε βελτίωση της μεταποίησης στις 51,4 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 51,2 μονάδων τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης υπηρεσιών επίσης, ενισχύθηκε στις 54 μονάδες από 53,3 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες έναντι 53 μονάδων.

Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης μεταποίησης PMI στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διολίσθησε στις 50,4 μονάδες έναντι 50,5 μονάδων τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 50,8 μονάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών αντίθετα, ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες έναντι 55,3 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Στο 0,3% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.

Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,2%. Ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο στόχος της Bank of England για αύξηση των τιμών κατά 2% φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα