Σε διπλό κλοιό οι μετοχές

Η Ευρώπη κατάφερε να ξεφύγει
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:58

Στις «συμπληγάδες πέτρες» του πετρελαίου και των επιτοκίων εγκλωβίστηκαν χθες οι μετοχικές αξίες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street κυμαίνονταν εντός στενών ορίων διακύμανσης και σχεδόν αμετάβλητοι έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης. Η εκτίναξη του πετρελαίου σε νέα ιστορικά ρεκόρ -πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι- συνέβαλε στην ενίσχυση των ενεργειακών μετοχών, τη στιγμή που οι προβληματισμοί περί επιτοκίων άσκησαν πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.

Η Fed αναμένεται να προβεί για δέκατη φορά σε άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.536,93 μονάδες (-0,20%) και ο δείκτης Nasdaq στις 2.164,39 (-0,62%).

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της εβδομάδας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα διάφορα «σενάρια» περί εξαγορών και συγχωνεύσεων ώθησαν προς τα πάνω τις μετοχές διαφόρων εταιρειών, ενώ η ανακοίνωση ισχυρών κερδών έφερε στο προσκήνιο τις μετοχές της Standard Chartered.

Την ίδια στιγμή, το νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου -κοντά στα 64 δολάρια το βαρέλι- συνέβαλε στην ενίσχυση των εταιρειών πετρελαίου, στον απόηχο των προσδοκιών ότι οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν εντυπωσιακά κέρδη για τις εταιρείες πετρελαίου. Η μετοχή της ΒΡ έκλεισε σημειώνοντας άνοδο 1,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή του ιταλικού ομίλου ΕΝΙ, ενισχυμένη κατά 1,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες στις 1.180,9 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,6% και απέχοντας μόλις εννέα μονάδες από τα ρεκόρ τριετίας που είχε αγγίξει στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.290,4 μονάδες. Η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της με τα περισσότερα οικονομικά αποτελέσματα να συμβαδίζουν με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Νikkei κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, με την αγορά του Τόκιο να αντιδρά θετικά στην ήττα της κυβέρνησης για την έγκριση του νομοσχεδίου περί ιδιωτικοποίησης του ταχυδρομικού συστήματος της χώρας και απέναντι στο ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών. Ο Nikkei έκλεισε στις 11.778,98 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα