Market Beat: Η συνέχεια στην πτώση ανοίγει το δρόμο για υπολογίσιμη διόρθωση

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 09:43
UPD:09:43
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι θεσμικοί αναμετρήθηκαν έντονα στην πρώτη ώρα των συναλλαγών και μετά αποφάσισαν να ορίσουν μια ζώνη ισορροπίας και άρα πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών, επιλέγοντας τη συσσώρευση ως κύριο μέλημά τους από τις 11:00 ως τις 15:20.  Ήταν ικανοποιητικό ως τότε το μέγιστο στις 151,22 για τον 25άρη και το ελάχιστο στις 149,29 δηλαδή μια διακύμανση δυο μονάδων στο δείκτη των θεσμικών και πέντε στον μέσο όρο. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η βουτιά των δεικτών μετά τις 15:20 για αναζήτηση νέων χαμηλών μέρας, ξεκίνησε από τις 14:30, όταν και στις άλλες αγορές της Ευρώπης ξεκίνησαν πιέσεις που επέβαλλαν την καθοδική δυναμική σχεδόν γενικευμένα. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σημασία είχε ότι το νέο χαμηλό αντιστοιχούσε σε απώλειες πάνω από -1% και άνοιγε την όρεξη για την επιβολή μεγαλύτερων πιέσεων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στην τελευταία μισή ώρα είχε η ΠΕΙΡ -12,9%, ενώ μηδενική μεταβολή είχε η ΑΛΦΑ με τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ σε πτώση πάνω από -6%. Κοντά σε απώλειες ήταν μόνο η ΜΠΕΛΑ, από το αντιτραπεζικό μπλοκ. Όταν οι απώλειες των τραπεζών είναι πάνω από κάθε άλλης μετοχής του 25άρη, η εικόνα χαλάει εύκολα για τα υπόλοιπα blue chip, με κέρδη της τάξης του +1,0%, αφού εξατμίζονται όταν ο τραπεζικός δείκτης βουτάει  πάνω από -5%. Τελικά η ΠΕΙΡ έκλεισε με πτώση -10,11% βελτιώνοντας την εικόνα της, σε αντίθεση με την ΕΥΡΩΒ που έκλεισε στο -8,25%, όταν η ΕΤΕ έπεσε -6,49% χωρίς αλλαγές και η ΑΛΦΑ κατάφερε να βρεθεί με κέρδη +0,58%. Αλλά όλες αυτές οι αλλαγές στο «παρά πέντε», απλώς χαμήλωσαν λίγο κάτω από το -5% τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη. Η αγορά έκλεισε πάλι κοντά στο ελάχιστο μέρας, που σημειώθηκε τα τελευταία 10 λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.        

Οι ξένες αγορές κινήθηκαν χθες με βάση τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και τη σχέση του δολαρίου με τα υπόλοιπα αντίπαλα νομίσματα. Παράλληλα, το βράδυ επηρεάστηκαν από δηλώσεις παραγόντων της Fed που αναιρούσαν το μήνυμα της Γιέλεν την περασμένη βδομάδα, το οποίο είχε προκαλέσει πτώση στο δολάριο. Έτσι το νόμισμα των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε και αυτό προκάλεσε σήμερα άνοδο στην αγορά μετοχών του Τόκιο που ευνοείται από την εξασθένιση του γιεν.

Από τα παραπάνω προκύπτει η εκτίμηση πως το διεθνές κλίμα και σήμερα θα είναι μεικτό, ενώ η πορεία στην τιμή του πετρελαίου, που απέκτησε πάλι μεγάλη νευρικότητα, θα αποτελέσει κίνητρο για αποφυγή ή ανάληψη ρίσκου.

Οι εγχώριοι αναλυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως την πρόσφατη άνοδο βοήθησαν, πάνω από όσο επέτρεπαν οι υπόλοιπες εξελίξεις και τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι εισροές από το rebalancing του FTSE Europe. Ωστόσο, θεωρώντας πιο δύσκολο να αποτύχει η κυβέρνηση από το να επιτύχει, τοποθετούν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τις αρχές Μαΐου.  Αναφερόμενοι στην τάση χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης ενώ αναφορικά με τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη ροή των ειδήσεων οι εκτιμήσεις τους είναι καθαρά γενικού περιεχομένου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν τη Δευτέρα οι δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones  να εμφανίζει κέρδη για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεχόμενος ώθηση από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 17.623,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,28% στις 4.808,87 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,10% στις 2.051,59 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing Co σημείωσε άνοδο κατά 1,43% ενώ της Nike Inc κατέγραψε κέρδη κατά 2,75%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Chevron Corp υποχώρησε κατά 1,15% και της Disney κατά 0,75%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά, παρά την ενδοσυνεδριακή αστάθεια, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,19% στα 39,91 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,17% στα 41,68 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη συγχώνευσή τους εξετάζουν οι εταιρείες ανάλυσης και παροχής υπηρεσιών IHS Inc. και Markit Ltd., με την αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 13 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα, κοινή εταιρεία θα ονομάζεται IHS Markit και θα έχει ως έδρα το Λονδίνο. Οι μέτοχοι της IHS θα κατέχουν το 57% της νέας εταιρείας και της Markit το εναπομείναν 43%.

Παράλληλα, ένα νέο, μικρότερο σε διαστάσεις και χαμηλότερο σε κόστος iPhone παρουσίασε σήμερα η Apple, προσβλέποντας στην ενίσχυση των πωλήσεων ειδικότερα σε αγορές με υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές, όπως η Κίνα και η Ινδία. Με αρχική τιμή στα 399 δολάρια (354 ευρώ), το iPhone SE είναι σημαντικά φθηνότερο σε σύγκριση με την αρχική τιμή 649 δολαρίων του τελευταίου μοντέλου iPhone. Το iPhone SE διαθέτει οθόνη τεσσάρων ιντσών, με φινίρισμα ανοξείδωτου χάλυβα και είναι εξοπλισμένο με τον ταχύτερο επεξεργαστή Α9, τον οποίο διαθέτουν και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος iPhone 6S. Επιπλέον, διαθέτει κάμερα 12megapixel και χαρακτηριστικά, όπως την υπηρεσία Apple Pay και Touch ID. Oι πρώτες παραδόσεις του νέου μοντέλου αναμένονται από τις 31 Μαρτίου. Εκτός του νέoυ iPhone, η Apple παρουσίασε και τον νέο υπολογιστή - ταμπλέτα iPad Pro, ενώ μείωσε την τιμή του φθηνότερου Apple Watch σε 299 δολάρια (265 ευρώ) από 349 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακά πτωτικά τερμάτισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16% στις 6.179 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,11% στις 9.939 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,90% στις 4.422 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 0,28% στις 340,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Total, Glencore και Anglo American υποχώρησαν ήπια έως 1,5% ενώ η μετοχή της ΑΧΑ έκλεισε ανοδικά κατά 1%. Από την πλευρά της, η Banco Popolare ενισχύθηκε κατά 5% ενώ η μετοχή της Telecom Italia κατέγραψε κέρδη άνω του 2,5%.  

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,42% στα 40,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,47% στα 41,42 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να ωφελούν τις επενδύσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό πεδίο. «Έχει έρθει η ώρα να υπάρξει μία νέα φάση οικονομικής ένωσης, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την πολιτική ενοποίηση» διευκρίνισε ενδεικτικά.

Παράλληλα, την υποβολή προσφοράς 1,4 δισ. στερλινών για την εξαγορά της Home Retail Group επιβεβαίωσε η βρετανική Sainsbury, εκμεταλλευόμενη την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Steinhoff International Holdings. Toυς προηγούμενους μήνες, οι δύο εταιρείες είχαν έλθει σε προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της συναλλαγής. Όμως, το ενδιαφέρον της Steinhoff άλλαξε τα δεδομένα και «πάγωσε» τη συμφωνία.

Την Παρασκευή ωστόσο, η Steinhoff απέσυρε το ενδιαφέρον της, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υποβάλλει επίσημη πρόταση. Η επιβεβαίωση της υποβολής της πρότασης ήρθε μόλις 30 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Home Retail.

Τέλος, στα 14,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα είχε ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 και στα 21,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Στους επιμέρους δείκτες, το πλεόνασμα αγαθών διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο δευτερογενές εισόδημα υποχώρησε στα 7 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε στα 11,9 δισ. ευρώ ενώ τέλος, το έλλειμμα στο πρωτογενές εισόδημα ενισχύθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με τους συνήθεις ρυθμούς συναλλαγών έναντι των υψηλών της περασμένης συνόδου, και κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν χωρίς χάσμα και όρισαν την πρώτη ώρα το  μέγιστο μέρας κάτω από εκείνο  της προηγούμενης συνόδου. Ήταν για τον 25άρη οι 151,22 από 159,12 μονάδες στις 10:51 και οι 551,65 από 576,87 για τον ΓΔ αλλά στις 11:11. Ακολούθησαν μικρά κύματα ρευστοποιήσεων που τα διαδεχόντουσαν κύματα αγοραστικού ενδιαφέροντος που όρισαν πλάγια δυναμική και η αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας ξεκίνησε μετά τις 15:15. Από τότε τα επίπεδα ημερήσιας στήριξης, βλέπε ελάχιστα μέρας εμφανίστηκαν στις 16:55 και ήταν στις 147,22 από 152,9 μονάδες για τον 25άρη και οι 540,75 από 557,1 μονάδες για τον ΓΔ.

Αντιστοιχούσαν σε μεταβολές κοντά στο –2,17% για τον 25άρη και στο -1,43% για τον ΓΔ. Μετά δεν καταγράφηκε μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών στις δημοπρασίες και δεν υπήρξε παρά μικρή άνοδος την τιμή των βασικών δεικτών στο κλείσιμο με αποτέλεσμα φινάλε ανάλογο της Παρασκευής που ήταν όμως ακόμα χαμηλότερα.

Διεθνώς επικρατεί μεικτή ατμόσφαιρα στην Ασία και στις ΗΠΑ  ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ξεκίνησαν με τους δείκτες σε άνοδο αλλά επικράτησαν πιέσεις αργότερα ενώ η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιήθηκε μετά την πρωινή βουτιά συνέχεια της πτώσης της Παρασκευής.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (11 από 23) έναντι των ανοδικών (11 από 2) με τρία ( ΒΙΟ, ΕΛΠΕ και ΦΦΓΚΡΠ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 17 είχαν άνοδο  και τρεις ήταν αμετάβλητες. Στα 60,377 από 304,881 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 31,1 από 156,6 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,18%, ο CAC είχε μεταβολή -0,73%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,17%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια άλλαξε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,05% και -0,02%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,25% και έφθασε στις 541,70 από 548,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 147,36 από 150,55  με μεταβολή -2,12%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη που έκλεισαν κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Πρώτων Υλών +2,33% από -5,55%, Ακίνητης Περιουσίας +2,08% από -9,64%, Υγείας +1,70% από -3,28%, Πετρελαίου Αερίου +0,79% από -6,78%, Χημικών +0,72% από +0,73%, Τηλεπικοινωνιών +0,68% από -6,92%, Κοινής Ωφέλειας +0,51% από -7,65%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,86% από -2,19%, Τραπεζών -4,76% από -3,27%, ο 25άρης -2,12% από % από -3,22%, Τροφίμων Ποτών -1,88% από +2,26%, ο FTSEM -1,61% από -1,99%, Τεχνολογίας -1,29% από -0,17%, ο ΓΔ -1,25% από -3,29%, Κατασκευές Υλικά -0,85% από -2,12%,  Ταξίδια Αναψυχή -0,49% από -4,21%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,43% από -7,94%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,09% από -4,21%,. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από -3,57%, Εμπορίου 0,00% από -4,69%, και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,377 από 304,881 από εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,586 από 65,715 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 58,860 από 236,354 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,564 από 1,124 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,393 από 40,993 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 92,524 από 392,347 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 31 των καθοδικών σε 44 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζουμε τίποτε από τα χθεσινά

Ο 25άρης, κατά το ξετύλιγμα της αντίδρασης από τα χαμηλά του βίου του, κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η τελευταία του βουτιά, που όρισε και τα ελάχιστα σε βάθος δεκάδων ετών για τον ΓΔ, ήταν οι 154,99 μονάδες, ως κλείσιμο την πρώτη του Φεβρουαρίου με μέγιστο μέρας τις 155,54. Η αντίδραση τον έβγαλε πάνω από τις 155,54 μονάδες και μάλιστα την Τρίτη έκλεισε στις 159,01 με ανώτερη μέρας τις 160,05 και την επόμενη με ανώτερο τις 159,68 έκλεισε στις 156,91 δηλαδή πάλι πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής. Αυτό τεχνικά αποτελεί μια ισχυρή υπόσχεση πως ο δείκτης μπορεί στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει ως την επόμενη πραγματικά ισχυρή αντίσταση που όρισαν οι συναλλαγές στους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτές εντοπίζονται στις στηρίξεις του δείκτη κατά την καθοδική φάση της αγοράς. Δηλαδή στα επίπεδα από όπου, αμέσως μετά την εγγραφή τους, ξεκίνησε ένα υπολογίσιμο ανοδικό rebound. Αυτά είναι από τις συνόδους στις 9 και 10 Δεκεμβρίου του 2015. Αναφερόμαστε στο κλείσιμο και το ελάχιστο στις 9/12 που ήταν στις 165,13 μονάδες  με ελάχιστο μέρας τις 164,8, ενώ την επόμενη, ξεκίνησε άνοδος +3,01% με κατώτερο τις 166,21 μονάδες και κλείσιμο στις 170. Επιβεβαίωση της στήριξης επήλθε και στις συνεδριάσεις στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με κλείσιμο την πρώτη μέρα στις 165,72 που ήταν και ελάχιστο μέρας και την επόμενη εμφανίστηκε άνοδος +2,58%  και κλείσιμο στις 169,99 μονάδες. Άρα η στατιστική προϊστορία ορίζει ως αντίσταση για τον 25άρη την παρελθούσα στήριξη μεταξύ των 164,8 και 166,21 μονάδων με κάθε ανοδικό ξεπέρασμα να οδηγεί στις 170 τον δείκτη των blue chip.

Τα παραπάνω έχουν αξία στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος στην αγορά, έστω και με νευρικότητα. Αντίθετα, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, κάτι αρκετά πιθανό και ας το αγνόησαν τα στοιχήματα των παραγώγων, στήριξη εντοπίζουμε σε επίπεδα που όρισαν τον Ιανουάριο τα χαμηλά εκείνου του πτωτικού μήνα. Ήτοι το κλείσιμο στις 21 Ιανουαρίου στις 142,91 μονάδες, με ελάχιστο τις 140,99 αφού την επόμενη ξεκίνησε άνοδος +3,76%, που έφερε τον 25άρη στις 148,28 μονάδες με κατώτερη μέρας τις 143,39. Άρα η ζώνη από τις 141 μονάδες ως τις 143,5, είναι μια πιθανή περιοχή στήριξης για το δείκτη, που προκαλεί απορία γιατί δεν ελήφθη υπόψη από τους traders.

Εκτός και αν θεωρούν ως ισχυρές αντιστάσεις, που θα φανούν από σήμερα κιόλας, τα επίπεδα που ορίζουν τα χαμηλά τριών συνόδων στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Δηλαδή την σύνοδο της 7/3 που ο 25άρης έκλεισε στις 152,66 με χαμηλό στις 147,53, τη σύνοδο στις 9/3 με τον δείκτη στις 149,93 και ελάχιστο στις 148,26 μονάδες και στη σύνοδο στις 10/3 με τον δείκτη στις 154,63 αλλά χαμηλό μέρας στις 148,72. Δίνουν πιθανά στη ζώνη, μεταξύ των 147,5 και 149 μονάδων, ιδιότητες ισχυρής στήριξης,  εκτίμηση που η ακρίβειά της αναμένουμε να αποκαλυφθεί σήμερα αύριο.    

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το διάστημα που έρχεται το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας φέρει volatility, μιας και μπροστά μας έχουμε την διαπραγμάτευση που ολοκλήρωσή της θα μας φέρει την πολυπόθητη Αξιολόγηση η οποία θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα που τόσο καιρό περιμένουμε.

Το "Κουαρτέτο" αποχώρησε, έχοντας, παρόλα αυτά, προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις ειδικά στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Όταν τα νούμερα είναι τόσο πολύ μεγάλα, είναι δύσκολο να διασωθούν τα πεδία που θέλει η Κυβέρνηση, μιας και η Οικονομία, όλο αυτό το διάστημα του "βάλτου" έχει ανοίξει σημαντικά την ψαλίδα.

Ξέρουν πως μόνη λύση είναι το βαθύ "κούρεμα" των συντάξεων, για να μπορέσουν να κλείσουν την διαπραγμάτευση, κάτι που γνωρίζουν πως αν το κάνουν θα έχουν σημαντικό πρόβλημα.

Έτσι γίνεται προσπάθεια μέσω των φόρων να κλείσουν, ή να μετριάσουν τις απώλειες από τις συντάξεις, προκαλώντας βραχνά στην μελλοντική ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να σώσει την κατάσταση, και προσπαθεί με όποιο τρόπο να περάσει στον κόσμο τόσο την φοροεπιδρομή, όσο και το "κούρεμα" των συντάξεων. Από την άλλη γνωρίζει πως αν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να πάει σε εκλογές, κάτι που θα προβληματίσει τόσο την Οικονομία όσο και την ίδια την Κυβέρνηση.

Έτσι όπως όλα δείχνουν, θα προσπαθήσει να κλείσει την διαπραγμάτευση και σε δεύτερη φάση να ετοιμαστεί με ένα νέο εκλογικό νόμο που την βολεύει σε περίπτωση που θα έρθουν εκλογές στο μέλλον. Τις επόμενες μέρες και πριν το τέλος του μήνα, πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί τουλάχιστον το Φορολογικό για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι δηλώσεις που θα φέρουν έσοδα στο Κράτος, αν θέλει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα τουλάχιστον στο κομμάτι των μισθών και των συντάξεων.

Για να μπορέσει να αρχίσει να κλείνει τις 'τρύπες' στον Ιδιωτικό Τομέα, η Κυβέρνηση ξέρει πως πρέπει να ολοκληρώσει την Αξιολόγηση και να πάρει την δόση από τους Δανειστές.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν την Τρίτη καθώς τα επιθετικά σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve των ΗΠΑ διαφοροποίησαν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα από τη μέρα που η  πρόεδρος της Fed Janet Yellen, είχε στρέψει τις προσδοκίες προς μια πιο προσεκτική πορεία αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Το δολάριο έλαβε μια ήπια ώθηση από την πρόταση ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο δρόμο νωρίτερα παρά αργότερα. Ο πρόεδρος Dennis Lockhart, της Fed στην Ατλάντα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είναι σε πορεία για μια αύξηση των επιτοκίων το συντομότερο στη σύνοδο του Απριλίου. Εξήγησε ότι η απόφαση να κρατήσει σταθερά επιτόκια την περασμένη εβδομάδα ήταν περισσότερο για τη διασφάλιση ότι η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα θα παρέμενε χαμηλά. Ο Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο John Williams είπε στο Market News International ότι θα υποστηρίξει μια άνοδο των επιτοκίων από τον Απρίλιο, και ο πρόεδρος Jeffrey Lacker της Richmond Fed, δήλωσε πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και να προχωρήσει προς το στόχο της Fed στο 2%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1%, μετά τη δημοσίευση μικρών κερδών από τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ χθες βράδυ. Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας ανέβηκε +2,1% κατά την επαναλειτουργία του μετά από μια αργία τη Δευτέρα έχοντας πάρει ένα ούριο άνεμο από το αδύναμο γιέν.

Το δολάριο ανέθρεψε απώλειες την περασμένη εβδομάδα μετά την Fed που μείωσε κατά το ήμισυ τις προοπτικές για αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε δύο από τέσσερις. Ο τελευταίος γύρος των επίσημων παρατηρήσεων στελεχών της Fed επέτρεψε στο δολάριο να πάρει πίσω μέρος από το χαμένο έδαφος.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY, που παρακολουθεί τη μονάδα των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων νομισμάτων, ανέβηκε 0,1% στο 95,417.

Το δολάριο αυξήθηκε 0,1 τοις εκατό έναντι του γεν στο 112,11 γιεν, τραβώντας μακριά από το χαμηλό 17 μηνών της Πέμπτης των 110,67.

Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά αγοράζοντας 1,1237 δολάρια, κινείται μακριά από την  κορυφή ενός μήνα της περασμένης εβδομάδας των στα 1,1342.

ΗΠΑ οι τιμές του αργού υποχώρησαν μετά την άνοδο στη διάρκεια της νύχτας από στοιχεία που δείχνουν μια πτώση της ποσότητας παράδοσης στο κομβικό σημείο Cushing της Οκλαχόμα. Οι τιμές μειώθηκαν περίπου 0,3% στα 41,40 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο +1,19% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Το Brent LCOc1 υποχώρησε 0,4% στα 41,36 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 0,8% τη Δευτέρα.

Η τιμή Spot του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.243,30 δολάρια η ουγγιά μετά την καταγραφή τριών καθοδικών συνεδριάσεων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις αυξημένες προσφυγικές ροές χαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο Σόιμπλε σημείωσε σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα.

Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια, αλλά η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών» την Τετάρτη. Όπως ανέφερε, ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας, όταν αναφέρεται στην κρίση, υπονοεί ότι την έφεραν τα μνημόνια. «Αυτή όμως η θέση είναι εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις του προσφυγικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Γκέρτα Χάσελφελντ, τη Δευτέρα. Την κ. Χάσελφελντ συνόδευε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Πέτερ Σόοφ, ενώ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Μείωση κατά 57% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ Συμμετοχών, το 2015, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ, το 2014. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ, το 2015, έναντι 47,3 εκατ. ευρώ, το 2014, μειωμένα κατά 25,9%, ενώ μετά την αφαίρεση του Πόρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 33,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,4%.

Τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών κατά 0,01% σε μεσοσταθμική βάση, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Η απόφαση της τράπεζας συνιστά απόρροια της πρόσφατης μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 5 μονάδες βάσης.

Μνημόνιο συνεργασίας με την Trilantic Capital Partners Europe, τον κύριο μέτοχο της Gamenet S.p.A (Gamenet) στην Ιταλία, υπέγραψε ο όμιλος Intralot, με αντικείμενο τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων του oμίλου στην Ιταλία σε αυτές της Gamenet, ενός από τους μεγαλύτερους παραχωρησιούχους δικτύου VLT, AWP, στοιχήματος και διαδικτυακών παιγνίων στη χώρα.

Στα 17,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή», το 2015, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ, το 2014, αυξημένα κατά 198,4%. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες πωλήσεις για το 2015 ανήλθαν στα 198,6 εκατ. ευρώ έναντι 158,2 εκατ. ευρώ, το 2014 αυξημένες κατά 25,5%. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν στα 140,3 εκατ. ευρώ έναντι 110,3 εκατ. ευρώ, το 2014, αυξημένα κατά 27,1%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν στα 26,8 εκατ. ευρώ. 

Σε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε από την 1η-1-2017 να υπάρχει πλήρης εναρμόνισή τους με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο ΙΙΙ, που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015.

Στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», επενδύει συμμετοχικά η ΑΚΤΩΡ FM θυγατρική της «ΑΚΤΩΡ». Η εταιρεία εξειδικεύεται στη μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων. Είναι η εταιρεία που έχει αδειοδοτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο της  χώρας στην Κέρκυρα ενώ έχει αναλάβει την αδειοδότηση 28 ακόμη υδατοδρομίων. Η ΑΚΤΩΡ FM δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων τομέων, στη διαχείριση εγκαταστάσεων αεροδρομίων και αποτελεί την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ειδήσεις από εξωτερικό

Νέο γύρo απεργιών ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γερμανία, διεκδικώντας υψηλότερες αποδοχές. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η απεργία, η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη. Οι κινητοποιήσεις αφορούν κυρίως όσους εργάζονται στις αποθήκες της Amazon, στη δυτική Γερμανία. Ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν λάβει χώρα και το 2013 αλλά και την περίοδο των φετινών Χριστουγέννων.

Την αποχώρησή του από το «τιμόνι» της ΑΧΑ ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Ομίλου, Ανρί Ντε Κάστρις. Υπηρετώντας τον Όμιλο για 27 συνεχόμενα χρόνια – εκ των οποίων τα 17 από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου – ο Ντε Κάστρις αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου του 2016.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ κατέγραψε ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο η χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» πλήττει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, η ανάπτυξη της πόλης Ερμπίλ, πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, ήταν ραγδαία - την ίδια ώρα που άλλες περιοχές  βυθίζονταν στο χάος.

Τη συγχώνευσή τους εξετάζουν οι εταιρείες ανάλυσης και παροχής υπηρεσιών IHS Inc. και Markit Ltd., με την αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 13 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα, κοινή εταιρεία θα ονομάζεται IHS Markit και θα έχει ως έδρα το Λονδίνο. Οι μέτοχοι της IHS θα κατέχουν το 57% της νέας εταιρείας και της Markit το εναπομείναν 43%.

Στα 14,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα είχε ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 και στα 21,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. Στους επιμέρους δείκτες, το πλεόνασμα αγαθών διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο δευτερογενές εισόδημα υποχώρησε στα 7 δισ. ευρώ.

Συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιανουάριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το ισοζύγιο εμφανίστηκε πλεονασματικό κατά 25,4 δισ. ευρώ έναντι 28,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως και τον προηγούμενο μήνα, έτσι και τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε πλεόνασμα στον κλάδο των αγαθών, των υπηρεσιών και του πρωτογενούς εισοδήματος.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, διαμήνυσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι. «Δεν μπορούμε από μόνοι μας να δημιουργήσουμε συνθήκες, ευνοϊκές για μία βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να ωφελούν τις επενδύσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα