Market Beat: Η σελίδα γύρισε και θα φανεί αργά ή γρήγορα στο ταμπλό

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 09:32
UPD:09:37
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Από την ώρα που οι θεσμικοί που εισήλθαν πρόσφατα στο ΧΑ έχουν γνώση του μεγαλύτερου κινδύνου που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στις ελληνικές μετοχές, η δυναμική της αγοράς θα αλλάξει. Ωστόσο η ποιοτική αλλαγή στους επαγγελματίες, που ούτως ή άλλως κυριαρχούν στις συναλλαγές, θα φανεί σταδιακά. Αφού  η τρέχουσα εβδομάδα έχει τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών και θα μειωθεί η συμμετοχή των ξένων γενικά. Αλλά η πορεία του μέσου όρου θα δώσει τα μηνύματα για τη πιθανότερη κατεύθυνση των τιμών από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Οι συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας είχαν τη βάση τους σε ένα έκτακτο γεγονός, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επιστρέψει σύντομα στη ροή των ειδήσεων που αφορούν στο γνωστό country risk. Δηλαδή στις εξελίξεις γύρω από την πρώτη αξιολόγηση και στο νομοθετικό έργο που απαιτεί η επιτυχής ολοκλήρωσή της. Φυσικά το διεθνές κλίμα θα εξακολουθήσει να επηρεάζει  τους συναλλασσόμενους στο ΧΑ. Τεχνικά ο ΓΔ πήγε και έκατσε σε επίπεδα (548,6) που στο άμεσο παρελθόν ήταν τιμή μέσα σε μια ζώνη συσσώρευσης. Ήτοι το κλείσιμο στις 29/1 ήταν στις 552,83 μονάδες, με χαμηλό τις 540 περίπου. Στην επόμενη συνεδρία έκλεισε στις 557,2, με ελάχιστο στις 550,7 και στην αμέσως επόμενη επέστρεψε στις 552,5 με χαμηλό 548,55.

Επίσης από τις 3 Μαρτίου που ο ΓΔ έκλεισε στις 551,4 μονάδες, την επόμενη 4/3 με χαμηλό τις 538,2  έκλεισε στις 552,84 ενώ και στις 9/3 μετά από δυο ανοδικές συνόδους ξαναγύρισε στις 552,6 μονάδες με χαμηλό τις 547,4. Η περιοχή τιμών από τις 547 ως τις 553 μονάδες είναι ζώνη συσσώρευσης και συνεπώς δεν αποκλείεται η πλάγια κίνηση του μέσου όρου για να κάνουν τη γνωριμία τους οι παλαιοί με τους νέους παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο η δική μας προσέγγιση περιλαμβάνει συνέχεια στη κάθοδο ως τις 520 με 524 μονάδες, που είναι ζώνη στήριξης επιβεβαιωμένης από τις συνεδριάσεις στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου. Τέλος ακόμα πιο ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 480 ως τις 500 μονάδες με αμφότερα τα όριά της να είναι από μόνα τους ισχυροί – σκληροί πυθμένες μιας πιθανής καθόδου.      

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου, μετά από αρκετές ανοδικές, συνέπεσαν,  η εμφάνιση της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, η ανακοίνωση αρκετών ισχυρών δεδομένων για την οικονομία των ΗΠΑ, η αποδυνάμωση του δολαρίου και η άνοδος των μετοχικών αξιών. Οι αγορές με αλλαγμένη ποσόστωση των διαφόρων επενδυτικών ομάδων που διαμορφώνουν την συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών, βάδισαν ανοδικά, κόντρα στις εκτιμήσεις και τις προτροπές των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Έτσι, για πρώτη φορά στο τρέχον έτος οι επιδόσεις αρκετών δεικτών, που αποτυπώνουν την ποικιλομορφία των μετοχικών αξιών που διαπραγματεύονται στη Wall Street, απέκτησαν θετική μεταβολή, μετά από το χειρότερο ίσως στην ιστορία της ξεκίνημα έτους.

Εκείνοι που προφανώς δεν αισθάνονται καλά με όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή, αποφασίζουν να γνωστοποιήσουν την εκτίμησή τους πως το 2016 δεν μπορεί να αποτελέσει την ομαλή συνέχεια των προηγούμενων ανοδικών ετών μετά το Μάρτιο του 2009. Έτσι, οι αναλυτές της Morgan Stanley επί της επενδυτικής στρατηγικής, φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, και περικόπτοντας τις προβλέψεις για όλες τις μεγάλες αγορές μετοχών, συμβουλεύουν τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές του χαρτοφυλακίου τους που έχουν εμφανίσει μεγάλα κέρδη πρόσφατα.

Προβλέψεις γιγάντων

Σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα μειώνει την τιμή στόχο 12 μηνών για τον δείκτη αναφοράς S&P 500, στις 2.050 μονάδες από 2.175, υποδεικνύοντας ότι ως το πέρας του έτους θα αυξηθεί ως 1,5% από το κλείσιμο των 2,019.64 την Καθαρή Δευτέρα. Αυτό έρχεται μετά το  ράλι του δείκτη κατά +8,3% τον περασμένο μήνα, και οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με αυτούς, από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι το ράλι θα συνεχιστεί, ούτε στις ΗΠΑ ή αλλού, σύμφωνα με την τράπεζα της Wall Street. «Οι προβλέψεις για αδύναμη ανάπτυξη και η αύξηση του πολιτικού κινδύνου μας έχουν οδηγήσει να αλλάξουμε την θετική στάση μας σε επίπεδο τακτικής και επιλέγουμε τη χαμηλότερη έκθεση σε μετοχές παγκόσμια. Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί» τόνιζαν οι αναλυτές.

Από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Bank of America Merrill Lynch, μεταξύ των fund managers ανά τον κόσμο, την οποία η στήλη παρακολουθεί και χρησιμοποιεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, προκύπτει ότι το 59% των μεγάλων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η τρέχουσα άνοδος βρίσκεται στη φάση του τέλους του ενάρετου κύκλου των χρηματιστηρίων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να διακινδυνεύσει η παγκόσμια ανάπτυξη και η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει τους επενδυτές από τις οικονομικά ευαίσθητες μετοχικές αξίες, κυρίως εκείνες της ομάδας με την υψηλότερη ανάπτυξη κερδών (higher-growth stocks).

Είναι η υψηλότερη μέτρηση για την εκτίμηση της θέσης στην οποία βρίσκονται τα χρηματιστήρια (the “late-cycle” view), από τον Αύγουστο του 2008.

Η έκφραση  “late-cycle” γύρω από τους κύκλους των αγορών και της οικονομίας, κατά την Fidelity, είναι η φάση που οι ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλώνουν για να επιβραδύνουν την ταχύτητα απώλειας των στηρίξεων της οικονομικής δραστηριότητας. Συνήθως προκαλείται από ένα σκηνικό περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, η οποία σφίγγοντας τη διαθεσιμότητα πιστώσεων οδηγεί σε επιδείνωση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών.  Τότε τα αποθέματα των βιομηχανικών επιχειρήσεων μεγαλώνουν απροσδόκητα και παράλληλα οι ρυθμοί των πωλήσεων χαμηλώνουν. Προβλέψεις για ζοφερή χρονιά για τον S&P500 που περιμένουν να τελειώσει το 2016 στις 2050 μονάδες ήρθαν και από τον Andrew Garthwaite της Credit Suisse. Μια βδομάδα αφού οι αναλυτές της JP Morgan κατέβασαν στις 2000 μονάδες, την τιμή στόχο για το τέλος του 2016 στον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του πλανήτη. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2049,58 μονάδες είχε επίδοση +1,35% και στο 2016 εμφάνισε οριακή θετική επίδοση +0,28%. Ο Dow κέρδισε +2,26% και αποδίδει +1,02% στο έτος. Ο S&P400 τινάχθηκε κατά 1,61% με επίδοση φέτος +2,23%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,30%, αποδίδει στο έτος -3,01%. Ο δε Nasdaq με άνοδο +0,99%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -4,23%. Ο χρυσός ενισχύθηκε +0,39% με κλείσιμο στα 1256,00 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά (+2,23%) στα 39,35 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες στο έτος +6,15%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -1,26% και στο έτος χάνει -12,13%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +1,22%, με απόδοση -7,37% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -0,67% με ετήσια μεταβολή -3,76%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,43%. Στο έτος χάνει -5,17%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -1,98% και στο 2016 υποχωρεί -13,11%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο κατά +2,37%, με κέρδη στο έτος 17,22%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,67%, αυξάνοντας στο 2016 τα κέρδη του στο +5,83%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,05%, με επίδοση για το 2016 +1,57%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +0,95%, και στο 2016 αποδίδει -4,62%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,34% και στο 2016 χάνει -5,67%. Κέρδη +5,15% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -16,50%. 

Τα νομίσματα δείχνουν τάση χρηματιστηρίων

Την τρέχουσα εβδομάδα οι επενδυτές θα κινηθούν ανάλογα με το αν επιβεβαιώνονται οι στόχοι που έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου. Ως τώρα στην κόντρα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι των κινήσεων και των προθέσεων της Fed και της ΕΚΤ, νικήτρια φέτος φαίνεται να είναι η Τζάνετ Γιέλεν. Γιατί μετά την επεξηγηματική της εμφάνιση επιταχύνθηκε η αποδυνάμωση του δολαρίου, ενώ μετά τον Ντράγκι το ευρώ ισχυροποιήθηκε, λειτουργώντας ενάντια στις επιδιώξεις της Τράπεζας του κοινού νομίσματος.

Οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα άξιζε να παρακολουθούν τις αγορές συναλλάγματος για ενδείξεις ότι οι πρόσφατες, τάσεις σχετικής εξασθένησης του δολαρίου και η ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς θα συνεχιστούν. Μετά από ένα ιστορικά κακό ξεκίνημα στο έτος, ο Dow και S&P500 και κινήθηκαν σε θετικό έδαφος αυτή την εβδομάδα, εν μέρει, από τις προσδοκίες που γέννησε η προς τα κάτω κίνηση από το δολάριο, για 3 στη σειρά εβδομάδες. Καθώς  θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα επιβραδυνόμενα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

Οι απώλειες του δολαρίου επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της απόφασης της Fed την Τετάρτη, η οποία μείωσε τις προβλέψεις για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων φέτος στο μισό. Η στήλη είχε ειδοποιήσει από το Δεκέμβριο για αυτό. Το δολάριο υπέστη τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε έξι εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση. Η πτώση βοήθησε στην απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, και αυτό με τη σειρά του εκτίναξε τις μετοχές του ενεργειακού τομέα.

ΧΑ

Όλοι θεώρησαν ότι θα είναι κρίσιμη η τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου γιατί στην εξέλιξή της είχαμε, Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο Χίλτον, την εκπνοή των σειρών στα παράγωγα, τη Fed για τα επιτόκια στις ΗΠΑ και εταιρικά αποτελέσματα στο ΧΑ. Τίποτε ωστόσο από τα παραπάνω δεν μέτρησε για τους αγοραίους, όσο η μετάταξη του ΧΑ από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια στην ομάδα των Advanced Emerging Markets. Η Παρασκευή ήταν η μέρα του αποχαιρετισμού, από πλευράς ΧΑ, των  Developed Markets και αποτέλεσε τη μέρα κλειδί για τη βδομάδα, που ξεκίνησε με την αργία της Καθαρής Δευτέρας. Οι αγοραίοι απέδιδαν την άνοδο της περασμένης βδομάδας στο rebalancing που θα πραγματοποιούσαν οι διαχειριστές των παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων κύρια στις 18/3.

Οι δε τρεις σύνοδοι ως την Πέμπτη, με μια ανοδική και δυο πτωτικές, είχαν απλά επιστρέψει τις τιμές στα επίπεδα που βρισκόντουσαν στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Μαρτίου. Ο ΓΔ έφθασε στις 567,24 μονάδες, ενώ στις 11/3 ήταν στις 566,20 και ο 25άρης στις 155,56 από 154,6 στις 11/3. Ουσιαστικά αμετάβλητοι, μετά από τρεις μέρες που ο μέσος τζίρος ήταν λίγο πάνω από τα 82 εκατ. ευρώ, με το μέσο τζίρο των πακέτων στα 3,33 εκατ. Η δε κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 42,067 δις ευρώ όταν στις 11 Μαρτίου ήταν 41,944 δις ευρώ. Η αναφορά γίνεται για να φανεί η σπουδαιότητα και η βιαιότητα των συναλλαγών της μέρας μετάβασης του ΧΑ σε άλλη κατηγορία αγορών.

Την Παρασκευή, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,29% και έφθασε στις 548,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,55 με μεταβολή -3,22%. Οι κλάδοι του ΧΑ που επιβάρυναν περισσότερο τον μέσο όρο ήταν των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -9,64%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -7,94%, Κοινής Ωφέλειας -7,65%, Τηλεπικοινωνιών -6,92%, Πετρελαίου Αερίου -6,78%, και Πρώτων Υλών -5,55%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 304,881 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 65,715. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,993 από 42,067 δις ευρώ. Πτώση με αυξημένο τζίρο εμφάνισαν από τα blue chip τα: ΓΡΙΒ -13,75%, ΕΥΔΑΠ -9,66%, ΔΕΗ -8,86%, ΕΧΑΕ -8,37%, ΕΛΠΕ -8,29%, ΟΤΕ -6,92%, ΜΕΤΚ -6,39%, ΜΟΗ -5,97%, ΜΥΤΙΛ -5,67%, ΑΛΦΑ -5,46% και ΟΠΑΠ -5,08%.

Έτσι, για την εβδομάδα η αγορά σταμάτησε την αλυσίδα των τεσσάρων ανοδικών και δυο στο μήνα, με τον ΓΔ να εμφανίζει απώλειες σε τέσσερις συνεδριάσεις -3,11%, ενώ ο 25άρης μειώθηκε κατά -2,62% και ο FTSEM κατά -2,26%.  Ωστόσο οι δείκτες από τα χαμηλά του βίου τους στο ευρώ που σημειώθηκαν στις 11/2 απέχουν ο μεν ΓΔ περίπου +30,3% και ο 25άρης  +40% ενώ ο FTSEM +16,8% μόνο. Δεν είναι δυνατό να μην αναφέρουμε τις μετοχές που θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές της Ελληνικής αγοράς στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. 

Οι Ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη Large Cap των αναδυόμενων αγορών του οίκου FTSE θα είναι οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, και ΟΤΕ.

Η ΑΛΦΑ στη βδομάδα βούλιαξε -8,95% αλλά από τα χαμηλά απέχει 82,3% ενώ στο 2016 χάνει -30,52%, η ΕΤΕ στη βδομάδα κέρδισε +0,87% αλλά από τα χαμηλά απέχει 133,33% ενώ στο 2016 χάνει -32,65%, και ο ΟΤΕ στη βδομάδα βούλιαξε -7,96% αλλά από τα χαμηλά του δωδεκάμηνου απέχει 28,7% ενώ στο 2016 χάνει -19,91%,

Στον δείκτη Mid Cap θα περιλαμβάνονται οι: ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Τα ΕΛΠΕ στη βδομάδα βούλιαξαν -7,83% αλλά από τα χαμηλά απέχει 33,21% ενώ στο 2016 χάνει -9,65%, η ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα +3,63% αλλά από τα χαμηλά +232% και στο 2016 χάνει -23,1%, η ΜΟΗ στη βδομάδα -4,50% αλλά από τα χαμηλά δωδεκάμηνου απέχει 40,46% και στο 2016 χάνει -8,24%, η ΜΠΕΛΑ στη βδομάδα +0,91%, από τα χαμηλά δωδεκάμηνου +113,5% και στο 2016 κερδίζει 14,43%, η ΟΠΑΠ στη βδομάδα -3,29%, από τα χαμηλά 19,57% ενώ στο 2016 χάνει –23,83%, η ΠΕΙΡ στη βδομάδα +3,49%, από τα χαμηλά +165,67% και στο 2016 χάνει -35,97%, η ΤΙΤΚ στη βδομάδα -6,57%, από τα χαμηλά +24,5% και στο 2016 κερδίζει +5,05%, το ΦΦΓΚΡΠ στη βδομάδα -5,81%, από τα χαμηλά +29,6% ενώ στο 2016 χάνει -6,36%.

Στον δείκτη Small Cap των αναδυόμενων αγορών του οίκου FTSE θα περιλαμβάνονται οι: ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚ TΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ,  ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Η ΑΡΑΙΓ στη βδομάδα +3,76%, από τα χαμηλά δωδεκάμηνου απέχει +60,20% και στο 2016 αποδίδει 17,28%, ΓΕΚ TΕΡΝΑ στη βδομάδα -0,63% από τα χαμηλά +49,52% και στο 2016 αποδίδει 3,29%, ΓΡΙΒ στη βδομάδα -14,44% από τα χαμηλά δωδεκάμηνου +4,36% και στο 2016 αποδίδει +3,29%, ΔΕΗ στη βδομάδα -9,15%, από τα χαμηλά +23,80% στο 2016 αποδίδει -25,77%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη βδομάδα -2,24%, από τα χαμηλά +52,86% και στο 2016 αποδίδει -9,66%, ΕΥΔΑΠ στη βδομάδα -9,03%, από τα χαμηλά +9,17% και στο 2016 αποδίδει -21,40%, ΕΧΑΕ στη βδομάδα -7,31%, από τα χαμηλά +48,31% και στο 2016 αποδίδει -9,06%, ΜΕΤΚΑ στη βδομάδα -5,83%, από τα χαμηλά +0,96% στο 2016 αποδίδει -12,26%, ΜΥΤΙΛ στη βδομάδα -7,06%, από τα χαμηλά +17,04% και στο 2016 αποδίδει -13,90%, ΤΕΝΕΡΓ στη βδομάδα +3,33%, από τα χαμηλά +29,17% και στο 2016 αποδίδει 0,81%, και ΦΡΛΚ στη βδομάδα -4,68% από τα χαμηλά δωδεκαμήνου +50% στο 2016 αποδίδει -5,00%.

Οι έντεκα εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες Large Cap και Mid Cap θα συμμετέχουν και στον δείκτη του οίκου FTSE, FTSE All-World που παρακολουθούν όλοι οι αναλυτές των διεθνών αγορών.

Τεχνική ανάλυση

Το χειροπιαστό δεδομένο είναι πως το ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς έχει τιμή εκκαθάρισης στις 153,25 μονάδες και ο δείκτης κατέληξε στις 150,55 Η προήγηση κατά 2,70 μονάδες δεν είναι μια συνηθισμένη επιλογή των traders των παραγώγων, που πιθανά δεν προέβλεψαν την ένταση των πιέσεων στο τέλος της διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες. Δεν αποκλείεται ωστόσο, η απόφασή τους αυτή, να έχει τη βάση της σε ερμηνεία των μηνυμάτων από την στατιστική.

Ο 25άρης, κατά το ξετύλιγμα της αντίδρασης από τα χαμηλά του βίου του, κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η τελευταία του βουτιά, που όρισε και τα ελάχιστα σε βάθος δεκάδων ετών για τον ΓΔ, ήταν οι 154,99 μονάδες, ως κλείσιμο την πρώτη του Φεβρουαρίου με μέγιστο μέρας τις 155,54. Η αντίδραση τον έβγαλε πάνω από τις 155,54 μονάδες και μάλιστα την Τρίτη έκλεισε στις 159,01 με ανώτερη μέρας τις 160,05 και την επόμενη με ανώτερο τις 159,68 έκλεισε στις 156,91 δηλαδή πάλι πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής. Αυτό τεχνικά αποτελεί μια ισχυρή υπόσχεση πως ο δείκτης μπορεί στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει ως την επόμενη πραγματικά ισχυρή αντίσταση που όρισαν οι συναλλαγές στους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτές εντοπίζονται στις στηρίξεις του δείκτη κατά την καθοδική φάση της αγοράς. Δηλαδή στα επίπεδα από όπου, αμέσως μετά την εγγραφή τους, ξεκίνησε ένα υπολογίσιμο ανοδικό rebound. Αυτά είναι από τις συνόδους στις 9 και 10 Δεκεμβρίου του 2015. Αναφερόμαστε στο κλείσιμο και το ελάχιστο στις 9/12 που ήταν στις 165,13 μονάδες  με ελάχιστο μέρας τις 164,8, ενώ την επόμενη, ξεκίνησε άνοδος +3,01% με κατώτερο τις 166,21 μονάδες και κλείσιμο στις 170. Επιβεβαίωση της στήριξης επήλθε και στις συνεδριάσεις στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με κλείσιμο την πρώτη μέρα στις 165,72 που ήταν και ελάχιστο μέρας και την επόμενη εμφανίστηκε άνοδος +2,58%  και κλείσιμο στις 169,99 μονάδες. Άρα η στατιστική προϊστορία ορίζει ως αντίσταση για τον 25άρη την παρελθούσα στήριξη μεταξύ των 164,8 και 166,21 μονάδων με κάθε ανοδικό ξεπέρασμα να οδηγεί στις 170 τον δείκτη των blue chip.

Τα παραπάνω έχουν αξία στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος στην αγορά, έστω και με νευρικότητα. Αντίθετα, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, κάτι αρκετά πιθανό και ας το αγνόησαν τα στοιχήματα των παραγώγων, στήριξη εντοπίζουμε σε επίπεδα που όρισαν τον Ιανουάριο τα χαμηλά εκείνου του πτωτικού μήνα. Ήτοι το κλείσιμο στις 21 Ιανουαρίου στις 142,91 μονάδες, με ελάχιστο τις 140,99 αφού την επόμενη ξεκίνησε άνοδος +3,76%, που έφερε τον 25άρη στις 148,28 μονάδες με κατώτερη μέρας τις 143,39. Άρα η ζώνη από τις 141 μονάδες ως τις 143,5, είναι μια πιθανή περιοχή στήριξης για το δείκτη, που προκαλεί απορία γιατί δεν ελήφθη υπόψη από τους traders.

Εκτός και αν θεωρούν ως ισχυρές αντιστάσεις, που θα φανούν από σήμερα κιόλας, τα επίπεδα που ορίζουν τα χαμηλά τριών συνόδων στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Δηλαδή την σύνοδο της 7/3 που ο 25άρης έκλεισε στις 152,66 με χαμηλό στις 147,53, τη σύνοδο στις 9/3 με τον δείκτη στις 149,93 και ελάχιστο στις 148,26 μονάδες και στη σύνοδο στις 10/3 με τον δείκτη στις 154,63 αλλά χαμηλό μέρας στις 148,72. Δίνουν πιθανά στη ζώνη, μεταξύ των 147,5 και 149 μονάδων, ιδιότητες ισχυρής στήριξης,  εκτίμηση που η ακρίβειά της αναμένουμε να αποκαλυφθεί σήμερα αύριο.    

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Σε μια από τις πιο ιστορικές συνεδριάσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποχαιρετά, παραδόξως, με 'τυμπανοκρουσίες και νταούλια', αντί απόλυτης σιωπής και περίσκεψης, τα 'σαλόνια' των Ανεπτυγμένων Αγορών και μετακομίζει από την ερχόμενη Δευτέρα σε εκείνα των Αναδυομένων κλείνοντας έτσι ένα κύκλο 'υπόκωφης' χρηματιστηριακής ευμάρειας.

Βέβαια στη σούμα των εισροών - εκροών βγαίνουμε θετικοί κατά κάμποσα εκατομμύρια δολάρια, ξεχνώντας όμως μέσα στη "θετική παραζάλη" ότι οι "επισκέπτες" αυτών των "σαλονιών" (emerging hedge funds), έχουν κατά πλειοψηφία τελείως βραχυχρόνια και "σπεκουλαδόρικη" υφή, σε σχέση με εκείνα τα τεράστια σε μέγεθος επενδυτικά χαρτοφυλάκια "υγιούς" διακράτησης των Ανεπτυγμένων Αγορών, στοιχείο, που θα κάνει ακόμα πιο "δύστροπη" και "σαθρή" την όποια επενδυτική κίνηση.

Στο δια ταύτα τώρα της διαγραμματικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει "φρακάρει" πέριξ των 575 μονάδων, παρουσιάζοντας εμφανή σημάδια κόπωσης μετά από το πολύ γρήγορο ανηφορικό ποσοστό της τάξεως του 38% από τα χαμηλά των 420 μονάδων. Τα net inflows από το rebalancing του FTSE Europe έχουν βοηθήσει σε υπερθετικό βαθμό σε αυτό το ανοδικό τέμπο, με τα μακροοικονομικά όμως νέα να μην έχουν δώσει μέχρι τώρα τα ανάλογα "πατήματα".

Τεχνικά η διατήρηση η μη των 550 - 548 μονάδων θα καθορίσει τη μετέπειτα βραχυχρόνια τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά, έχει τις δυνάμεις να τον σπρώξει προς τη στήριξη των 510 μονάδων, ενώ αντιθέτως το άτμητο των 550 - 548 μονάδων μπορεί να δώσει "λαβές" στους "Bulls" για μια "παράτολμη" κίνηση προς τις 600 μονάδες, κάτι ,που εάν δε συνοδευτεί με τα κατάλληλα καταλυτικά νέα θα καταλήξει σε βίαιη κίνηση υποχώρησης προς τις 535 μονάδες.

Επίσης σημαντικό ρόλο στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα παίξουν και οι διαθέσεις των Ξένων Αγορών, καθώς μπαίνουν σε ένα τρίμηνο με υψηλά στατιστικά ποσοστά καθοδικής κίνησης, έχοντας ήδη τους ισχυρούς δείκτες να λαμβάνουν τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2015.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι κινήσεις τεχνικού χαρακτήρα που συνδέθηκαν με την μετάταξη της Ελληνικής Αγοράς στις Αναπτυσσόμενες αγορές από τον οίκο FTSE, ολοκληρώθηκαν και πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα κληθεί να τιμολογήσει αμιγώς τα οικονομικά και πιθανώς τα πολιτικά δεδομένα που συνδέονται με την αξιολόγηση.

Όπως και να έχει η ταυτότητα των επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτή την Εαρινή ανοδική επίθεση θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα: Η επόμενη εβδομάδα είναι η Μεγάλη εβδομάδα των Καθολικών και είναι μάλλον αναμενόμενο τα remote members να έχουν μικρότερη συμμετοχή στον συναλλακτικό τζίρο. Έχοντας το σημαντικότερο μέρος των Δεικτοβαρών εισηγμένων δημοσιεύσει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, ο καταλύτης της επόμενης κίνησης στο Χ.Α. είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη Αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και μόνο.

Σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις που καταγράφονται είναι μεν αργές, αλλά δείχνουν μια διάθεση προσέγγισης των βασικών εκκρεμών θεμάτων. Μετά από αρκετές αλλαγές και παλινωδίες οι Θεσμοί και η Κυβέρνηση φαίνεται να έχουν κάποιο σημείο σύγκλισης στο οποίο ενδεχομένως να καταλήξουν τις προσεχείς ημέρες. Πιθανότατα το επόμενο στάδιο της θεσμικής οριστικοποίησης των συμφωνηθέντων θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τηρουμένων των Κοινοβουλευτικών ισορροπιών και των διαφωνιών που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τους βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης "μάχεται", πλέον, στην ζώνη της κυριότερης αντίστασης η οποία ορίζεται από το πλαγιοκαθοδικό άνω όριο του καναλιού τάσης που έρχεται από το Φεβρουάριο του 2015. Στην πρόσφατη πορεία από τα χαμηλά του 2016 η Αγορά ενεργοποίησε σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους, τα οποία έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο κορεσμού αναφορικά με την δύναμη που πλέον βγάζουν σε επιμέρους μετοχές.

Ήδη ο MACD έχει μπει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, γεγονός που έδωσε αμέσως συνεδριάσεις διόρθωσης ενώ οι υπόλοιποι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση "τίμησαν" τις καθοδικές αποκλίσεις που βραχυπρόθεσμα εμφανίστηκαν.

Ακόμα και έτσ, πάντως, η Αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αλλάξει τάση, η διόρθωση έχει μέχρι στιγμής χαρακτήρα συσσώρευσης αφού τα επίπεδα διαπραγμάτευσης δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα από τις 530 μονάδες. Προς το παρόν η επιχειρούμενη "επίπεδη διόρθωση" διατηρεί ακόμα τις ελπίδες των αγοραστών σε ισχύ, θέτοντας τον επόμενο στόχο διαφυγής στις 655 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζουν την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου το απόγευμα της Δευτέρας (21/3). Την σκυτάλη παίρνουν Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ το πρωί της Τετάρτης (23/3) ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η χρηματιστηριακή εβδομάδα τελειώνει την Πέμπτη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Aegean Air (24/3) καθώς η Παρασκευή είναι Εθνική αργία και το Χρηματιστήριο θα είναι κλειστό.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές γλίστρησαν τη Δευτέρα μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών, αφού η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς, αλλά οι απώλειες αυτές μετριάζονται από τις ελπίδες ότι η Κίνα μπορεί σύντομα να μειώσει τα επιτόκια και πάλι, καθώς η πίεση για το γιουάν μικραίνει.

Οι ταλαντεύσεις στην αγορά πετρελαίου, μια γενική ύφεση στα εμπορεύματα και η ψύξη στην ανάπτυξη στην Κίνα έχουν κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τους τελευταίους μήνες.

Οι φόβοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης είχαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην κίνηση της Federal Reserve των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, που δείχνει έναν πιο αργό δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,3%, μετά την είσοδό σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά φέτος την Παρασκευή. Κινείται 16% ψηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου. Οι Ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για διακοπές.

Οι αγορές μετοχών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν, αλλά οι αγορές μετοχών αλλού στην περιοχή, κινήθηκαν πτωτικά με την Ταϊβάν σε οριακές απώλειες και την Αυστραλία να οδηγεί τη πτώση.

Ο MSCI Asia ex-Japan διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 12,3 φορές, μία τυπική σχεδόν απόκλιση κάτω από το μέσο όρο του για 20 χρόνια. Με Ρ/Ε 9,3 φορές, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο HSI διαπραγματευόταν άνετα με μία τυπική απόκλιση αρκετά κάτω από τον μέσο όρο 20 ετών.

Η οικονομία της Κίνας δείχνει σημάδια βελτίωσης, ενώ οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα είναι μετριοπαθείς, δήλωσαν την Κυριακή, κορυφαία Κινέζοι αξιωματούχοι. Η χαλάρωση στις εκροές και η εξασθένιση του δολαρίου οδηγεί σε λιγότερη πίεση στο γιουάν, φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερη εμπιστοσύνη για να μειώσει τα επιτόκια και τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών και πάλι, μετά από τα, σε μεγάλο βαθμό, αδύναμα στοιχεία, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, λένε παράγοντες της αγοράς.

Ωστόσο, οι υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου ελάττωσε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, αφού το πετρέλαιο γλίστρησε για δεύτερη συνεδρία. Σήμερα είχαμε την επέκταση της καθόδου της Παρασκευής πάνω από 1%  μετά την καταμέτρηση των αντληθέντων  ποσοτήτων από τις εξέδρες στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο, ανανεώνοντας τις ανησυχίες περί πλεονάσματος της προσφοράς μετά από την πρόταση για πάγωμα της παραγωγής, που είχε βοηθήσει την τόνωση της αγοράς για το 2016. Η τιμή για το μπρεντ LCOc1 που είναι προϊόν αναφοράς, κινήθηκε πτωτικά προς τα  41,04 δολάρια ανά βαρέλι, μετά το χτύπημα της φετινής κορυφής στα 42,54 ανά βαρέλι.

Στα νομίσματα,  ο DXY δείκτης δολαρίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 95,01, όχι μακριά από το χαμηλότερο σημείο πέντε μηνών των 94,578 μονάδων την Παρασκευή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σημαντική πρόοδο στα φλέγοντα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και Αθήνας θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Κατόπιν της αποχώρησης των επικεφαλής των θεσμών, το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «παραγωγικές» συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος».

Σε διαπραγμάτευση για «γερά νεύρα» εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στο ασφαλιστικό μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι αναχώρησαν από τη χώρα μας και θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, μετά το Πάσχα των Καθολικών, για να ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων.

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο των θεσμών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, ετέθησαν όλα τα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο απολογισμός των πέντε τελευταίων επαφών που είχαν οι δύο πλευρές τις δύο προηγούμενες εβδομάδες περιλαμβάνει ουσιαστικά σημεία συγκλίσεων στο καυτό θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και σημαντικές αποκλίσεις.

«Σκληρό πόκερ» παίζουν το ελληνικό Δημόσιο με τον επικεφαλής της Privinvest Ισκαντάρ Σάφα με έπαθλο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί διακριτικά μεγάλος αμερικανικός όμιλος κατασκευής αμυντικού υλικού, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δείξει ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.

Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται το επόμενο ραντεβού του υπουργού Eργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών για το ασφαλιστικό, καθώς στη σημερινή συνάντηση οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εισερχόμενος στην διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη την διασφάλιση των εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και τη διάσωση των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα των επικουρικών συντάξεων, καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των κύριων συντάξεων.

«Δεν υπάρχει ζήτημα ``κουρέματος`` καταθέσεων ούτε ``νέας ανακεφαλαιοποίησης``», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως επισημαίνει η κ. Κατσέλη, «μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο 'δυσμενή σενάρια' σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ολοκληρώθηκε - και τυπικά – την Παρασκευή  η εξαγορά των κοινών μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής από τη Lafarge Cementos. Πλέον, η Lafarge Cementos κατέχει 71.082.707 μετοχές της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ «έχουν βάλει στην άκρη» οι τράπεζες για τις εθελούσιες εξόδους που επίκεινται μέσα στους επόμενους μήνες. Ο στόχος του κλάδου είναι να καλύψει άμεσα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων που προκύπτουν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης και αφορούν τον περιορισμό του προσωπικού.

Στις 31 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, για το σύνολο του 2015. Την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, προκειμένου να αποτιμήσει τις οικονομικές καταστάσεις. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην Aegean παραδόθηκε το τελευταίο - από τα συνολικά επτά αεροσκάφη - Airbus A320ceo που παρήγγειλε η ελληνική εταιρεία το 2014. Μετά και τη σημερινή παράδοση, ο συνολικός στόλος της Aegean - ένας από τους νεότερους σ’ όλη την Ευρώπη - αριθμεί σε 61 αεροσκάφη. Τα A320ceo είναι εξοπλισμένα με τα νέα «Sharklets» στα φτερά των αεροσκαφών, καθώς και με κινητήρες V2500. Πρόκειται για ακροπτερύγια, ύψους 2,4 μέτρων που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων κατά μέσο όρο μεταξύ 2-3% ανάλογα με την διάρκεια της πτήσης.

Στον διαγωνισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για την προμήθεια αεροπορικού καυσίμου JP-8 (NATOF-34), προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ, προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΛΠΕ Α.Ε. Ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΣΗΔΗΣ του ΓΕΑ, είναι προγραμματισμένος για τις 5 Απριλίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Υπέρ των αρνητικών επιτοκίων τάχθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρισκόταν σε χειρότερη φάση, δίχως τις πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών. «Θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη θα ήταν «σε σαφώς χαμηλότερο» επίπεδο. «Τα αρνητικά επιτόκια ήταν μία θετική πράξη από τις κεντρικές τράπεζες» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Έχοντας χάσει τη μάχη για τη Syngenta, η Monsanto στρέφει τώρα το βλέμμα της στη Γερμανία, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά αγροχημικών και σπόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού έχουν προσεγγίσει για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας τόσο την BASF όσο και τη Bayer, εν μέσω εντεινόμενων τάσεων συγκέντρωσης στον κλάδο των αγροχημικών.

Αν και εξακολουθεί να τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για έναν κόσμο, στον οποίο τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούν παρελθόν. Η μεγαλύτερη εξαγωγέας χώρα αργού έχει τα τελευταία χρόνια αυξήσει αισθητά τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Αλί Αλ Ναϊμι. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ιδανική χώρα για ανανεώσιμες πηγές από την Σαουδική Αραβία, από τη στιγμή, που έχουμε τόσο ήλιο και διαθέσιμη γη» σχολίασε ο Αλ Ναϊμι σε δημοσιογράφους.

Την άρση του waiver (εξαίρεση) στα κυπριακά ομόλογα ανακοίνωσε το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου του 2016, ως απόρροια της εξόδου της Κύπρου από το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας.

Αξιοσημείωτη πτώση εμφάνισε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες έναντι 91,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα