Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
η νέα πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος.
Οι πιστωτές στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό το περασμένο Σάββατο έθεσαν ευθέως θέμα μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης και ταυτόχρονα ζήτησαν να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν από 25 έτη έως και 40 έτη ασφάλισης. Αυτή η πρόταση του κουαρτέτου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βασική θέση των πιστωτών περί άμεσης συνάρτησης των συντάξεων με τα έτη ασφάλισης και τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή προτείνουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης και αντίστοιχα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε 10 ασφαλιστικές κλίμακες για 40 έτη ασφάλισης. Για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,80%, το οποίο κλιμακωτά φθάνει στο 25ο έτος ασφάλισης στο 1,29%, για να ανέλθει μετά το 39ο έτος ασφάλισης σε ποσοστό αναπλήρωσης 2%. Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης με σεβασμό της κοινωνικής αλληλεγγύης προς όσους ασφαλισμένους λόγω της κρίσης έχουν λίγα συντάξιμα χρόνια και χαμηλούς μισθούς -άρα και μικρότερες συντάξεις- αλλά ταυτόχρονα και τη διασφάλιση των δημοσιονομικών πλαισίων προσαρμογής που ήδη έχουν τεθεί από τους δανειστές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις από τις οποίες δεν αποκλείεται ο συνδυασμός περισσότερων από 10 κλιμάκων, ενδεχομένως 12, μέσα στις οποίες θα υπάρξουν οι αυξομειώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης. Δηλαδή, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το 0,80% που είναι σήμερα για έως τα 15 έτη ασφάλισης και σταδιακή αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης μετά το 25ο έτος ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, τα ποσοστά αναπλήρωσης να υπερβούν το 1,29% για 25 έως 29 έτη ασφάλισης.
Επίσης, να αυξηθεί στο 2% για όσους έχουν μεταξύ 35 και 38 ετών ασφάλισης και να υπερβεί το 2% για όσους συμπληρώσουν το 39ο έτος ασφάλισης. Κρίσιμο μέγεθος για την κυβερνητική πρόταση είναι η διασφάλιση της χορήγησης της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθώς οι πιστωτές δεν έχουν ζητήσει τη σύνδεσή της με εισοδηματικά κριτήρια. Μέχρι τώρα ο υπουργός Εργασίας έχει απορρίψει κάθε σκέψη για μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης και η έκταση της αποδοχής από τους θεσμούς της νέας πρότασης του υπουργείου, ουσιαστικά θα διαμορφώσει και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις επικουρικές συντάξεις.
Στο μείζον αυτό θέμα η σεναριολογία του ύψους και των ποσοστών των περικοπών των επικουρικών συντάξεων είναι ευθέως ανάλογη με τη χρονική διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα των στοιχείων των επικουρικών συντάξεων που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», μόνο στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης καταγράφονται 186.333 επικουρικές συντάξεις που κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 2.500 ευρώ (ποσά προ μνημονιακών περικοπών).
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι όλες αυτές οι επικουρικές προέρχονται από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ, πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι ήδη έχει προεξοφληθεί ένας νέος γύρος μειώσεων, τουλάχιστον σε αυτά τα ποσά των συντάξεων. Ομως, δεν αποκλείεται οι μειώσεις στις επικουρικές να είναι κλιμακωτές και να επηρεάσουν ακόμη και συντάξεις πάνω από 200 ευρώ. Με βάση τα ίδια στοιχεία, σήμερα στους 16 κλάδους-τομείς των επικουρικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ έχουν καταγραφεί 703.203 συντάξεις άνω των 200 ευρώ.