Στο ΕΤΑΤ εντάσσεται το επικουρικό της Emporiki Bank

Με απόφαση της χθεσινής συνέλευσης των μετόχων
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2005 09:12

ΑΝΟΙΞΕ ο δρόμος για την ένταξη του επικουρικού ταμείου της Emporiki Bank στο νέο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζουπαλλήλων, μετά την έγκριση που έδωσε χθες η γενική συνέλευση της τράπεζας.

Με παρόντες μετόχους που εκπροσωπούσαν το 63% του μετοχικού κεφαλαίου, το θέμα της αύξησης κεφαλαίου δεν συζητήθηκε και παραπέμφθηκε σε επαναληπτική συνέλευση στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε κλίμα έντασης και με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται έξω από το κεντρικό κτήριο της τράπεζας έναντι μερικών δεκάδων εργαζομένων που διαδήλωναν, η συνέλευση διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και συνοδεύτηκε από καταγγελίες των συνδικαλιστών για αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης, παρουσία αστυνομικών με πολιτικά εντός της αίθουσας και παρεμπόδιση συμμετοχής από πλευράς των μετόχων.

Οσον αφορά το ουσιαστικό μέρος της συνέλευσης, το 96% των ψηφισάντων ενέκρινε την υπαγωγή στο ΕΤΑΤ. Οταν το νέο ταμείο συγκροτηθεί, η διοίκηση της Emporiki Bank, βάσει της εξουσιοδότησης που έλαβε από τη συνέλευση, θα αποστείλει εξώδικο προς το Σύλλογο Εργαζομένων, καταγγέλλοντας τη διμερή σύμβαση και διαλύοντας το ταμείο.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Σύλλογος Εργαζομένων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, κατ' αρχάς με την υποβολή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και στη συνέχεια αγωγών, ενώ θα ζητηθεί συνδρομή από ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά την έξοδό του από το κτήριο της τράπεζας και έκανε λόγο για «ποδοπάτηση» της ιστορίας της τράπεζας. Ανάλογες καταγγελίες για αστυνομοκρατία έκανε ο κ. Τσουκαλάς και χθες το πρωί, όταν εργαζόμενοι της τράπεζας, που συμμετείχαν στην 24η απεργία της ΟΤΟΕ, απομακρύνθηκαν βιαίως από τα ΜΑΤ έξω από το κεντρικό κτήριο.

Η επαναληπτική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ορίστηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και τότε απαρτία. Το ύψος της αύξησης υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ και μαζί με το ποσό των 145 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε από τη διάθεση του 5,2% θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια που υποχώρησαν υπό το βάρος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η γοργή απορρόφηση των μετοχών από την αγορά, με αποτέλεσμα πλέον το 19% της τράπεζας να ανήκει σε ξένους θεσμικούς -εξαιρουμένης της Credit Agricole- έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Emporiki.

Δεν έλυσε πάντως το γρίφο για τις διαθέσεις του γαλλικού ομίλου, ο οποίος αναμένεται να λυθεί εν όψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, «κάλεσε» τους Γάλλους να διευκρινίσουν εάν θα είναι πωλητές ή αγοραστές.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα