Εν αναμονή του ΦΕΚ για τις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 11:07
UPD:12:26
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιευτεί η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Η πράξη, σύμφωνα με το αθηναϊκό - μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδότησης των συγκεκριμένων εταιρειών, όπως και το περίγραμμα λειτουργίας τους. Στην πράξη θα γίνεται εκτενής αναφορά και στις πρακτικές αναδιάρθρωσης των δανείων.  

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της «Ν», πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για οκτώ έως δέκα εταιρείες που αναζητούν μερίδιο στην πίτα των 80 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, προκειμένου να στηθεί η κατάλληλη δομή, η οποία προσομοιάζει σε αυτή μιας τράπεζας.

Η πιο γνωστή από τις εταιρείες, η Aktua Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο από την Alpha Bank,  η οποία συμμετέχει κατά 45% και την ισπανική Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge, με το 55% ενώ αν στο σχήμα εισέλθει, όπως συζητείται, και η Eurobank, τα ποσοστά θα μεταβληθούν.

Η ισπανική εταιρεία αποτελεί εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών δανείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα και έχει μακρά εμπειρία στη συγκεκριμένη αγορά. Το μοντέλο αυτό ανάθεσης της διαχείρισης μέρους των χαρτοφυλακίων αναμένεται να αξιοποιηθεί από τις τράπεζες, ειδικά στη λιανική και στα μικρότερα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά θα εξετάζονται ανά περίπτωση.

Πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή συγκεκριμένων δανείων φαίνεται να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, τόσο λόγω των χαμηλών τιμημάτων που προσφέρονται όσο και γιατί οι τράπεζες θα επιδιώξουν να πάρουν οι ίδιες την υπεραξία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε μέσω επαναφοράς σε εξυπηρέτηση είτε μέσω ρευστοποίησης καλυμμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα