Κέρδη λόγω πετρελαίου

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Wall Street
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:35

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των πετρελαϊκών τιμών αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών στη Wall Street, με την εμπιστοσύνη τους προς τις μετοχικές αξίες να ενισχύεται και από την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από τη Hewlett-Packard.

Οι μετοχές της Η-Ρ άγγιξαν χθες τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Μαρτίου -τότε που διορίσθηκε διευθύνων σύμβουλος ο Μαρκ Χαρντ- ωθώντας προς τα πάνω και τον ευρύτερο τομέα τεχνολογίας. Κέρδη κατέγραφε και ο Dow Jones, μετά τις έντονες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.550,71 μονάδες (0,35%) και ο Nasdaq στις 2.145,15 μονάδες (0,38%).

Οι ανανεωμένοι φόβοι για τις συνέπειες των ακριβών καυσίμων στα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών συνέβαλαν στην υποχώρηση των μετοχικών αξιών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η προειδοποίηση της Wal-Mart, ότι η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, άσκησε πιέσεις στους δείκτες των αγορών της Ευρώπης, με τις μετοχικές αξίες να χάνουν μεγαλύτερο έδαφος, μετά τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ.

Η αύξηση, η οποία οφείλεται στην ανατίμηση των ενεργειακών τιμών, πυροδότησε νέες ανησυχίες, μήπως η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, εξέλιξη που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλε στο να είναι περιορισμένες οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.186,77 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,16%.

Εξάλλου, η θετική κερδοφορία δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσαν πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι οι εταιρείες μέχρι στιγμής αποφεύγουν τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, αν και οι επενδυτές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους το ενεργειακό κόστος θα περιορίσει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε χθες η μετοχή της δανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών TDC, η οποία ενισχύθηκε κατά 15%, εξαιτίας πληροφοριών για εκδήλωση ενδιαφέροντος από αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο δείκτης Nikkei, με τις απώλειες των μετοχών τεχνολογίας να παρασύρουν προς τα κάτω το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα