Εντοπίστηκαν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 09:05

ΝΕΑ ταλαιπωρία περιμένει τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία των ακινήτων τους στο έντυπο Ε9.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (υπ' αρίθμ. 1075871/265/0013/ΠΟΛ.1112/4.8.2005), οι συμπληρωματικές και οι ανακλητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2005 δεν θα υποβάλλονται μηχανογραφικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι ανωτέρω δηλώσεις των φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), ενώ των νομικών προσώπων χωρίς το έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι αυτή έχει ήδη υποβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσες συμπληρωματικές ή ανακλητικές δηλώσεις Ε9 υποβληθούν (χειρόγραφα) από τους υπόχρεους, μέχρι και την ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αρχικών δηλώσεων (δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2005) δεν θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο (άρθρο 4 του ν. 2523/1997), ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αρχικής δήλωσης (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Πρόστιμα

Αντίθετα στις χειρόγραφες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, θα επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο, αν και θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού) μπορούν να υποβάλλουν αρχική δήλωση Ε9 ηλεκτρονικά από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2005, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. τους. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω δήλωση μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αν ο υπόχρεος στη φορολογική του δήλωση δεν υπέβαλε, εκ παραδρομής, υπεύθυνη δήλωση ότι θα υποβάλει ηλεκτρονικά το Ε9.

Αλλες διευκρινίσεις

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

*όταν ο υπόχρεος επιθυμεί να δηλώσει ένα νέο ακίνητο, τότε θα πρέπει να αναγράψει τα στοιχεία του ακινήτου σε νέα δήλωση Ε9 και να σημειώσει τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου) στη στήλη των μεταβολών.

*όταν ο υπόχρεος επιθυμεί να τροποποιήσει στοιχεία των ακινήτων που έχει δηλώσει, θα πρέπει να αναγράψει στη νέα δήλωση τα σωστά στοιχεία και να συμπληρώσει στη στήλη των μεταβολών την ένδειξη 2 (αντιστοιχεί στη μεταβολή στοιχείων ακινήτου).

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις μεταβολών δεν απαιτείται η εκ νέου αναγραφή όλων των ακινήτων στο έντυπο Ε9, παρά μόνο του ακινήτου για το οποίο γίνεται η μεταβολή.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να μην προκύψουν νέα λάθη και ως εκ τούτου νέα ταλαιπωρία των φορολογούμενων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των συμπληρωματικών ή ανακλητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ότι στην πρώτη σελίδα των εν λόγω δηλώσεων θα πρέπει να αναγραφούν και πάλι τα πλήρη στοιχεία τους, καθώς και την ένδειξη «συμπληρωματική» ή «ανακλητική».

Διαγραφή

Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος επιθυμεί να αφαιρέσει ένα ακίνητο το οποίο έχει δηλώσει στο Ε9 που υπέβαλε αρχικά, τότε θα πρέπει να υποβάλει νέα δήλωση Ε9 με την οποία θα δηλώνει τη διαγραφή.

Συγκεκριμένα θα δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου ακριβώς όπως τα είχε αναγράψει στην αρχική του δήλωση, μαζί με τον αύξοντα αριθμό του ακινήτου που εμφανίζεται στην αρχική δήλωση και στη στήλη 24 του πίνακα 1 (εφόσον πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου) ή τη στήλη 22 του πίνακα 2 (εφόσον πρόκειται για οικόπεδο εκτός σχεδίου), και θα αναγράψει τον κωδικό 3 που αντιστοιχεί σε διαγραφή.

Γ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα