IOBE: Στο 0,8% του ΑΕΠ το όφελος από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 16:03
UPD:16:05
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,8% έως το 2025 αναμένεται να συμβάλει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.   

Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται αναλυτικά, η είσοδος της Cosco στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ θα συνεπάγεται την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα προέλθει από το συμβατικά υποχρεωτικό επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, αλλά και τις λοιπές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, σημαντική ενίσχυση στην άνοδο του ΑΕΠ θα προέλθει από την δημιουργία πρόσθετων εισοδημάτων (επιχειρηματικών, αλλά και μισθών) από τη λειτουργία του λιμένα, αλλά και την άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών. Ο πραγματικός μισθός εκτιμάται ότι θα αυξάνεται σταθερά σ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο (έως το 2015), ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμένουν εξαιρετικά ασθενείς.

Στη συνέχεια, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι παράγοντες προσφοράς που εκφράζουν την άνοδο της παραγωγικότητας και μέσω αυτής της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 0,2%.  Συνολικά, η επένδυση στον λιμένα, πέραν των σημαντικών αλλά μη απτών επιδράσεων (αξιοπιστία, ενίσχυση επιχειρηματικού κλίματος κλπ.), αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,8% και να προσθέσει πάνω από 31.000. νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο 2016 - 2025. Επιπλέον αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους μακροχρόνια κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, είναι η ανεπάρκεια των εγχωρίων αποταμιεύσεων για τη στήριξη ενός επενδυτικού προγράμματος που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου και παράλληλα θα ικανοποιεί τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθείται.

Το πρόβλημα επιτείνει η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παίξει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο και να ενισχύσει τη διαδικασία αποταμιεύσεων επενδύσεων. Η εισροή πόρων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μόνη λύση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οριστική της έξοδο από την κρίση.

Επομένως, υπερτονίζει το ΙΟΒΕ, εκείνο που απαιτείται τώρα, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε να καταστεί ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός και να προσελκυστούν οι απαραίτητοι πόροι. Η παραχώρηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco και ακολούθως του 16% και στη συνέχεια η ανάπτυξη του λιμένα Πειραιώς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός πόλος.

Η ανάπτυξη του λιμένα Πειραιώς και η δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς εμβέλειας για το διαμετακομιστικό εμπόριο αλλά και για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα αναμένεται να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία μέσω των αμέσων επενδυτικών επιδράσεων αλλά και των συνεργειών και των λοιπών καθετοποιημένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν, καταλήγει το ΙΟΒΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα