Η ιδιοκτησιακή αβεβαιότητα στέρησε έσοδα από τον Αστέρα

Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 13%, αλλά βελτίωση των EBITDA - Αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 09:21
UPD:09:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η παύση αποδοχής κρατήσεων στην αρχή της περσινής χρονιάς και η έλλειψη των Ποσειδωνίων το 2015 οδήγησαν τον Αστέρα Βουλιαγμένης σε απώλεια περί των 10.000 διανυκτερεύσεων.

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Παραμένει ζημιογόνος ο όμιλος του Αστέρα και στη χρήση του 2015, μια καλή τουριστικά χρονιά για την Ελλάδα, καθώς παρά τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η αβεβαιότητα στην αρχή της χρήσης του 2015 για το καθεστώς λειτουργίας του τού στέρησε κρίσιμα έσοδα.

Ειδικότερα, πάντως, όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος του Αστέρα το 2015 βελτίωσε σημαντικά τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους, καθώς μείωσε τις ζημιές κατά 35% έναντι του 2014, ενώ εμφάνισε κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες, αποτυπώνοντας τη συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας και εξοικονόμησης πόρων, χωρίς επίπτωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και της διοικητικής αναδιάρθρωσης μετά τη λύση της σύμβασης διαχείρισης με την Εταιρεία Starwood Hotels & Resorts.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 13% σε σχέση με τη χρήση 2014 για δύο λόγους. Αφενός λόγω της μη διοργάνωσης των εκδηλώσεων των Ποσειδωνίων που το 2014 απέφεραν έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, και πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια, και αφετέρου λόγω της παύσης των κρατήσεων και κλειστών συστημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό συγκρότημα στις αρχές της χρήσης του 2015 να έχει μηδενικές κρατήσεις έναντι κρατήσεων για 7.500-8.000 διανυκτερεύσεις στις αρχές του 2014. Σημαντική ήταν και η επίπτωση από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και διαμονή που απορροφήθηκε και δεν μετακυλίσθηκε στους πελάτες της εταιρείας. Ωστόσο, όπως τονίζει η διοίκηση, είναι σημαντικό ότι παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών, ο Ομιλος βελτίωσε το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και τελών ακίνητης περιουσίας που διαμορφώθηκε σε κέρδη 5.235 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 4.946 χιλ. ευρώ το 2014.  

Το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε κέρδη  4.923 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 4.771 χιλ. ευρώ το 2014. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου ανήλθαν σε ζημία 2.607 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 4.006 χιλ. ευρώ το 2014

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων «ARION RESORT & SPA» και «THE WESTIN ATHENS» το 2015 ανήλθε σε 49.692 έναντι 59.105 το 2014, ενώ τα έσοδα από δωμάτια παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 10%. Σημειώνεται ότι στις 10.000 υπολογίζεται η απώλεια διανυκτερεύσεων από την παύση αποδοχής κρατήσεων (κλειστά συστήματα στην αρχή της περιόδου) και η έλλειψη των Ποσειδωνίων το 2015. Παρόλα αυτά, η μέση τιμή διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 6,5% σε σχέση με το 2014 και αποτελεί τη μεγαλύτερη μέση τιμή των τελευταίων δέκα ετών.

Στο 2016, το ξενοδοχειακό συγκρότημα λειτουργεί με βάση ετήσιο προγραμματισμό, ενώ αναμένει επιπλέον έσοδα από τα «Ποσειδώνια» και παράλληλα προχωρεί σε σημαντικές προωθητικές δράσεις, καθώς και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προς την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και επίτευξη των στόχων της.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ προς τον Στρατηγικό Επενδυτή Apollo Investment HoldCo. Ηδη έχει καταρτισθεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης του Αστέρα.

Η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο fund Apollo Investment HoldCo, που λειτουργεί ως εκπρόσωπος του τουρκοαραβικού επενδυτικού οργανισμού Jermyn Street Fund, ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ. Η πώληση του «Αστέρα» σκάλωσε αρχικά στο ΣτΕ, το οποίο με την απόφαση 28/2015 απέρριψε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατασκευή 100 βιλών, σχέδιο το οποίο εκρίθη από το ΣτΕ ότι επιβάρυνε περιβαλλοντικά την περιοχή. Το ΤΑΙΠΕΔ επανήλθε με τη δημιουργία νέου ΕΣΧΑΔΑ, αφού πρώτα εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών, η οποία εκφράστηκε με μία νέα συμφωνία που διατηρεί ακέραιο το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, με το νέο ΕΣΧΑΔΑ θα προχωρήσει μία επένδυση που αναδεικνύει και ενισχύει διεθνώς το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού, αλλά και επενδυτικού προορισμού, ενώ δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα