Αναβαθμίζεται το TAXIS

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 15:22

Προχωρούμε στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την αξιοποίηση του υπολογιστικού εξοπλισμού του "Αθήνα 2004" από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, με το έργο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει 8.600 σταθμούς εργασίας και ισχυρούς κεντρικούς υπολογιστές:

• Διασφαλίζεται η μεταολυμπιακή αξιοποίηση του υπολογιστικού εξοπλισμού με σημαντική ωφέλεια του Δημοσίου.

• Επιτυγχάνεται η ριζική αναβάθμιση, μετά από 8 χρόνια, του κεντρικού συστήματος του TAXIS, δεκαπλασιάζοντας την ισχύ του.

• Αντικαθίσταται μέχρι το τέλος του 2005 τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό Εφοριών και Τελωνείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,, ο οποίος σήμερα, με ηλικία έως και 8 ετών, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Όπως δήλωσε ο υπουργός, έως τώρα δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για την ανανέωση του εξοπλισμού αυτού.

• Παρέχονται νέες δυνατότητες, που είναι απαραίτητες για την πλήρη και ασφαλή καταγραφή των φορολογικών δεδομένων και την πραγματοποίηση εκτενών διασταυρώσεων.

• Εκσυγχρονίζεται στο σύνολό τους τις τεχνολογικές υποδομές και υπηρεσίες που παρέχουν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

• Την ίδια στιγμή εδραιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι πραγματοποιούνται εκτεταμένες και συστηματικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων σε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό απ’ ότι στο παρελθόν, ορισμένες μάλιστα γίνονται για πρώτη φορά. Εφέτος ήδη πραγματοποιήθηκαν υπερτριπλάσιες διασταυρώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η διασταύρωση συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών – προμηθευτών οικονομικού έτους 2004 ολοκληρώθηκε ήδη, προκειμένου να καταδειχθεί αν συμβαδίζουν οι αντίστοιχες δηλώσεις αγοραστών και πωλητών. Η διασταύρωση αυτή, όπως τόνισε, είναι καθοριστική για τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και εικονικών - πλαστών τιμολογίων, και πραγματοποιήθηκε μόλις φέτος για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο τρόπο.

Για διασταύρωση προωθήθηκαν 471.299 δηλώσεις που είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών δηλώσεων. Από πλευράς κύκλου εργασιών εκτιμάται ότι καλύπτουν τουλάχιστον το 75% του συνόλου. Οι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν 15.494.307 συγκεντρωτικές εγγραφές τιμολογίων.

Από τις διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι:

1. Εντοπίζονται συνολικά 12.000 δηλώσεις που περιείχαν 15.365 πλαστούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου(ΑΦΜ).

2. Εντοπίζονται αποκλίσεις σε 875.952 ζεύγη πελατών - προμηθευτών σε ότι αφορά στο συνολικό ύψος συναλλαγών μεταξύ τους.

Το συνολικό ύψος των αποκλίσεων που έχουν εντοπιστεί ανέρχεται στο ποσό των 7.032.950.496 €.

3. Εντοπίζονται επίσης αποκλίσεις σε ότι αφορά στον δηλωθέντα αριθμό των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί σε 557.173 ζεύγη πελατών – προμηθευτών.

Συνολικά, αποκλίσεις παρουσιάζονται σε 274.992 δηλώσεις φορολογούμενων. Όλες οι περιπτώσεις προωθούνται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι παραβάσεις και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί στα 4.145 ζεύγη πελατών-προμηθευτών με αποκλίσεις άνω των 100.000 ευρώ η κάθε μία, στις οποίες υπάρχει συνολικό ύψος διαφορών 5,3 δις. ευρώ από το σύνολο των 7 δις. ευρώ. Τα στοιχεία για τα 4.145 ζεύγη προωθούνται άμεσα στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών. Οι διασταυρώσεις θα προχωρήσουν άμεσα και για τα στοιχεία του 2005.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, εκτός από την πραγματοποίηση διασταυρώσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής απάτης, προσφέροντας νέες υπηρεσίες σε οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως στις τράπεζες, για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας πιστοποιητικών, όπως η Φορολογική Ενημερότητα και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παράλληλα, δημιουργείται το νέο TAXIS, με την αξιοποίηση των κονδυλίων που αρχικά είχαν προϋπολογισθεί μόνο για τη συντήρηση του παλαιού TAXIS. Το Νέο TAXIS:

• Αναπτύσσεται σε σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες (Java και Oracle Forms)

• Διατηρεί τα δεδομένα σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται η εγκυρότητά τους και να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίησή τους (π.χ. διασταυρώσεις, στατιστικές αναλύσεις).

• Προσφέρει επιπλέον λειτουργίες και απλοποιεί τις συναλλαγές των πολιτών με την εφορία (π.χ. για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων).

Προχωρούμε, είπε ο υπουργός, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε αυτοματοποίηση της υποβολής Φορολογικής δήλωσης για Μισθωτούς και Συνταξιούχους. Έχει ήδη μελετηθεί και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε πιλοτική λειτουργία η διαδικασία προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Με την πρωτοποριακή αυτή διαδικασία:

• Απαλλάσσονται από την ανάγκη υποβολής δήλωσης εισοδήματος όσοι δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

• Ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα, με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προετοιμάζονται νέες, πρωτοποριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω κινητής τηλεφωνίας για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα εκκαθάρισης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Την ίδια στιγμή, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επιταχύνουμε την υλοποίηση όλων των έργων Παροχής Νέων Υπηρεσιών, όπως του TAXISNet και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των Ελεγκτικών Υπηρεσιών ELENXIS.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα