Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι επενδυτές στο ΧΑ κινήθηκαν παράλληλα με τον ενθουσιασμό που εγκατέστησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μια δέσμη θετικών μακροοικονομικών δεδομένων που αφορούν κύρια την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και κινήσεις των Αρχών της Κίνας για την ομαλή προσγείωση της δεύτερης σε μέγεθος και πρώτης σε σημασία για τα commodities οικονομίας στον κόσμο.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Στο ταμπλό της Αθήνας η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρέλαβε τον Γενικό δείκτη οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων (507,12 μονάδες στις 26/2) και τον έφερε ως τις 560 μονάδες την Παρασκευή για να κλείσει στις 552,84. Η άνοδός του ήταν 9,02% στη βδομάδα με την βοήθεια της ανόδου του 25άρη κατά 9,95% που την στήριξαν τα βδομαδιάτικα κέρδη των Τραπεζών, των εταιριών Κοινής Ωφέλειας, Πρώτων Υλών και Τηλεπικοινωνιών. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ανοδική αυτής εβδομάδας, που ήταν συνέχεια δυο ανοδικών συνόδων στο τέλος της προηγούμενης, εμφανίστηκαν πιέσεις στις πολύ κερδισμένες του ανοδικού ράλι στο ΧΑ. Σημειωτέο πως όταν ξεκίνησε, δεν φάνηκε πειστικό και στηριγμένο σε ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, αλλά ερμηνεύθηκε κατά περίπτωση ανά ημέρα.
Θα ανακηρύξουμε ως φράση της εβδομάδας το ρητό οι τιμές ανεβαίνουν τον τοίχο της αμφιβολίας και κατηφορίζουν την κοιλάδα της ελπίδας. Χωρίς τον προσδιορισμό στην ημέρα επανόδου των Θεσμών ακόμα, αυτό που ίσχυε την πρώτη βδομάδα του μήνα που αρκετοί θεωρούσαν ως όριο για την νομοθέτηση όσων απαιτεί η πρώτη αξιολόγηση, ήταν αβεβαιότητα και αμφιβολίες.
Το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια είχε ως βάση την ανακούφιση ενώ στην Αθήνα αφορούσε στην αλλαγή του διαχειριστή του ETF GREK που από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI με σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθμίσεις του, και στην δημιουργική αβεβαιότητα για το τρίπτυχο Προσφυγικό - Ασφαλιστικό – Αξιολόγηση. Τα παθητικά αμοιβαία δείχνουν οι εγχώριοι αναλυτές για την εισροή άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα για μια τόσο περιορισμένου βάθους Αγορά.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η εμφάνιση ανοδικής ορμής ικανής να περάσει τον ΓΔ πάνω από τα επίπεδα των 550 με 560 μονάδων, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για ισχυρά επίπεδα αντίστασης των 580, 600 και 630 μονάδων. Αντίθετα στην περίπτωση που καταγραφεί αδυναμία μετάβασης του Γενικού Δείκτη άνω των 560 μονάδων θα δημιουργηθεί το πρώτο ρήγμα στο υπάρχον έντονο ανοδικό momentum αφήνοντας περιθώρια για υποχώρηση προς τη ζώνη στήριξης των 530 με 520 μονάδων.
Οι αισιόδοξοι πάλι, παρατηρούσαν ότι επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου ήταν αρκετές για να αλλάξει η ψυχολογία στην εγχώρια Αγορά. Οι Τράπεζες έγραψαν αποδόσεις πάνω από 100%, σε λιγότερο από 15 ημέρες, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα η Ελληνική Αγορά μετατοπίζεται. Καθώς σε μια Αγορά με ημερήσιο τζίρο μεταξύ 60 – 70 εκατ. ευρώ, αρκεί μία μετοχή να δώσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Σήμερα έχουμε Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup. Στην Σύνοδο αναμένονται ανακοινώσεις για το Μεταναστευτικό, στο Eurogroup θα εξεταστεί η πρόοδος των Μεταρρυθμίσεων και οι εκκρεμότητες αναφορικά με την έναρξη της Αξιολόγησης. Συνεχίζονται με πιο εντατικό ρυθμό οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων με κυριότερες αυτές των ΦΡΛΚ (Τρίτη 8/3), ΠΕΙΡ (Τετάρτη 9/3) ΤΙΤΚ, ΕΤΕ (Πέμπτη 10/3) και η εβδομάδα κλείνει με την ΜΟΗ η οποία θα ανακοινώσει μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής. Από την Δευτέρα θα μπουν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Viohalco που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ΕΛΒΑΛ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η άνοδος δεν ανέκοψε τη ροή των απαισιόδοξων προσεγγίσεων
Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, στο δρόμο που άνοιξαν οι δυο προηγούμενες και μάλιστα με βηματισμό καλύτερο από της τελευταίας βδομάδας του Φλεβάρη. Ωστόσο οι αναλύσεις που κατακλύζουν τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης εξακολουθούν να προειδοποιούν για προσεχή κάθοδο των μετοχικών αξιών. Η θέση πως τα μακροοικονομικά δεδομένα θα καθορίσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, που αναπτύξαμε την προηγούμενη Δευτέρα, επαληθεύτηκε. Γιατί ήταν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που τροφοδότησαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό. Βοήθησαν παράλληλα, κινήσεις από τις αρχές της Κίνας. Αποφάσισαν, να διευκολύνουν το τραπεζικό τους σύστημα, ώστε να πυροδοτήσουν την επιβραδυνόμενη οικονομική δραστηριότητα. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν πως έγινε σαφές ότι το Πεκίνο δεν αποσκοπεί σε υποτίμηση του γουαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανατροπή και στην κίνηση των τιμών των εμπορευμάτων, με οδηγό την τιμή του πετρελαίου. Με άνοδο αυτή τη βδομάδα πάνω από 10%, είναι μόλις 2% κάτω από την αρχή της χρονιάς, με υπολογίσιμων διαστάσεων απόσταση +36% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1999,99 μονάδες είχε επίδοση +2,67% και στο 2016 -2,15%. Ο Dow κέρδισε +2,20% και αποδίδει -2,40% στο έτος. Ο S&P400 τινάχθηκε κατά 4,40% με οριακή θετική επίδοση φέτος +0,04%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +4,31%, εμφάνισε επίδοση έτους -4,75%. Ο δε Nasdaq με άνοδο +2,76%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -5,80%. Ο χρυσός ενισχύθηκε +3,07% με κλείσιμο στα 1260,10 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά (+10,63%) στα 36,33 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες στο έτος –2,0%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +5,10% και στο έτος χάνει -10,61%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +3,27%, με απόδοση -8,55% το 2016 και ο CAC κέρδισε +3,29% με ετήσια μεταβολή -3,89%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +5,54%. Στο έτος χάνει -7,68%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +4,55% και στο 2016 υποχωρεί -14,66%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +18,01%, με κέρδη στο έτος 13,23%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +3,16%, αυξάνοντας στο 2016 τα κέρδη του στο +4,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,85%, με επίδοση για το 2016 -0,29%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +6,44%, και στο 2016 αποδίδει -5,79%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +4,20% και στο 2016 χάνει -7,93%. Κέρδη +3,86% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -18,52%.
Η Κίνα
Η Κίνα έχει μπροστά της σκληρές μάχες για να κρατήσει την οικονομία της σε ρυθμό αύξησης κατά τουλάχιστον 6,5% στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ στοχεύει σε δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στην αναδιάρθρωση των αναποτελεσματικών βιομηχανικών μονάδων, όπως είπε ο πρωθυπουργός Li Keqiang, όταν το Σάββατο άνοιξε το κοινοβούλιο της Κίνας.
Η ανάπτυξη του 6,5% αποτελεί ρυθμό όνειρο για τις περισσότερες χώρες, αλλά θα είναι η πιο αργή για την Κίνα μετά ένα τέταρτο του αιώνα. Η δεύτερη οικονομία παγκόσμια, παλεύει με την περιδίνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, με την εξασθένιση του παγκόσμιου εμπορίου και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ότι η Κίνα θα παρουσίαζε ένα πιο επιθετικό στόχο για τις δημοσιονομικές δαπάνες, ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αλλά το σχέδιο για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος ορίστηκε να είναι ισοδύναμο με το 3% του ΑΕΠ, ενώ ήταν, βάσει των στόχων του προηγούμενου έτους, στο 2,3%. Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση αισθάνθηκαν κάποιοι που ήλπιζαν για έλλειμμα πιο κοντά στο 4%.
Στις ΗΠΑ
Η αύξηση της απασχόλησης επιβεβαιώθηκε το Φεβρουάριο, ήταν ακόμα μια σαφέστερη ένδειξη της δύναμης της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους φόβους ότι η οικονομία όδευε σε ύφεση και θα επιτρέψει στην Federal Reserve να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια φέτος.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 242.000 τον περασμένο μήνα και προστέθηκαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο 30.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι έχει ήδη αναφερθεί. Το ποσοστό ανεργίας διατηρείται στα χαμηλότερα επίπεδα του 4,9% σε βάθος οκτώ ετών, ενώ περισσότεροι άνθρωποι είχαν εισέλθει στην αγορά εργασίας.
Το μόνο ψεγάδι στην έκθεση ήταν μια υποχώρηση τριών λεπτών κατά μέσο όρο στις ωριαίες αποδοχές, η οποία εν μέρει αντανακλά μια ημερολογιακή ιδιορρυθμία και τον πολλαπλασιασμό των χαμηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια. Η μέση διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας μειώθηκε επίσης τον περασμένο μήνα.
Οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκαν από τα δεδομένα, ενώ οι τιμές για τα ομόλογα ΗΠΑ μειώθηκαν. Το δολάριο γλίστρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από τις ανησυχίες για την μη αύξηση των μισθών. Οι φόβοι της ύφεσης στον απόηχο των κακών οικονομικών εκθέσεων τον Δεκέμβριο και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα πυροδότησαν παγκόσμια πτώση στις αγορές μετοχών κατά την έναρξη του έτους, προκαλώντας συνθήκες φόβου που εκτονώθηκαν ως τις 11 Φεβρουαρίου.
ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυναμώσει την πολιτική χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα, γιατί οι πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Η ανάπτυξη σε οικονομίες κλειδιά για την παγκόσμια δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί φέτος, καθώς κράτη όπως η Κίνα ή η Βραζιλία προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την οικονομία τους, επέδρασαν αρνητικά στην παγκόσμια ζήτηση και κατέληξαν στην αποστολή κυμάτων αποπληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, μέσω των απότομα χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων. Ένα μικρό κούρεμα 10 μονάδων βάσης για να ωθήσει επιτόκιο των καταθέσεων σε αυτή βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος είναι δεδομένο, ενώ κάποιο είδος προσαρμογής στο πρόγραμμα αγοράς ύψους 1.500 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης σχεδόν βέβαιο.
Αλλά κάθε επιλογή που πέφτει στο τραπέζι έρχεται με τις παρενέργειές της και έχει πλέον περιορισμένη αποτελεσματικότητα. «Η Πολιτική Αρνητικών Επιτοκίων (NIRP) φαίνεται να συγκεντρώνει την οργή για τους κύκλους των κεντρικών τραπεζών αυτές τις μέρες», ανέφερε η Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους πολιτικές δεν βοηθούν πραγματικά τον τραπεζικό δανεισμό.
Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βίσκονται σε αναταραχή. Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στο μακελειό της αγοράς είναι η συντριβή των τιμών του πετρελαίου και η ασθενής οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκόσμια προσθέτουν λάδι στη φωτιά, ενισχύοντας την ζοφερή προοπτική και τρομοκρατούν τους επενδυτές με ανορθόδοξες πολιτικές, όπως τα αρνητικά επιτόκια.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ιαπωνία προσχώρησε σε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα κεντρικών τραπεζών που οδηγούν τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφήσει να εννοηθεί θα μπορούσε να περάσει σε αρνητικά επιτόκια, αν χρειαστεί. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο αυτές πειραματικές κινήσεις σαν ενδείξεις απελπισίας και, συνεπώς, επιζήμιες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Έγραψε σε μια νέα έκθεση ο Scott Mather, επικεφαλής επενδύσεων της PIMCO.
Η στήριξη της οικονομίας μέσα από τη νομισματική πολιτική μοιάζει πολύ με την ευεργετική επίδραση από τον ήλιο, και έχει προσφέρει ατελείωτη ροή καυσίμου για την ανάπτυξη, σημείωνε ο Bill Gross της Janus Capital, στην τελευταία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές. «Σε αντίθεση με τον ήλιο, όμως, που έχει ακόμα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια εκπομπών ενέργειας, τα καύσιμα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η κίνηση που οδηγεί μέσα στη μαύρη τρύπα των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε απλώς να είναι η τελική πράξη. Αντί της δημιουργίας οικονομικής ανάπτυξης όπως ιστορικά γίνεται μέσω του συναισθήματος του πλούτου με μεταβίβασή του σταδιακά στην πραγματική οικονομία, τα αρνητικά επιτόκια για τις επενδύσεις και η διόγκωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε. Τα αρνητικά επιτόκια απειλούν τα κέρδη των τραπεζών, καθώς και όλα τα επιχειρηματικά μοντέλα που εξαρτώνται από ετήσια απόδοση της τάξης του 7-8% των στοιχείων του ενεργητικού.
ΧΑ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρώντας το πλήθος και το μέγεθος των επιδόσεων της πλειονότητας των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, γνωρίζοντας πως στις συναλλαγές συμμετέχουν σε σημαντικό ποσοστό επαγγελματίες που κυνηγούν κέρδη από κινήσεις μικρού ορίζοντα, εκτιμούν, πως με κάποια αφορμή στην τρέχουσα εβδομάδα θα εμφανιστούν πιέσεις. Ο 25άρης έδειξε την Παρασκευή με την πτώση του κατά -0,50% ότι η οροφή από τα υψηλά της πρώτης Φεβρουαρίου (ήταν οι 154,99 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 155,54) είναι ισχυρότατη. Τεχνικά συνεπώς, την τρέχουσα εβδομάδα που περιλαμβάνει πιθανώς σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ο 25άρης. Κίνηση που δεν θα ανησυχήσει τους traders αν η κάθοδος περιοριστεί ως τις 135 μονάδες, για να «πάρει φόρα» ο δείκτης που κοιτούν και κινούν οι ξένοι θεσμικοί.
Η ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό δεν περιέλαβε κάτι σημαντικό από τη δέσμη των εκκρεμοτήτων που απασχολούν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων με ελληνικές μετοχές. Αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισαν δια του FTSEM εβδομαδιαία άνοδο 5,57%, αποτυπώνοντας την επιφύλαξη των εγχώριων επενδυτών. Θα ανακηρύξουμε ως φράση της εβδομάδας το ρητό: «Οι τιμές ανεβαίνουν τον τοίχο της αμφιβολίας και κατηφορίζουν την κοιλάδα της ελπίδας». Χωρίς τον προσδιορισμό στην ημέρα επανόδου των Θεσμών, αυτό που ίσχυσε την πρώτη βδομάδα του μήνα που αρκετοί θεωρούσαν ως όριο για την νομοθέτηση εκείνων που απαιτεί η πρώτη αξιολόγηση, ήταν αβεβαιότητα και αμφιβολίες. Αντίθετα στα διεθνή χρηματιστήρια η άνοδος στηρίχθηκε σε μακροοικονομικά δεδομένα και σε αποφάσεις των κατά τόπους Αρχών, που στόχευσαν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την παγκόσμια ανάπτυξη δέχθηκαν ισχυρά χτυπήματα που έπιασαν τόπο, όπως φάνηκε από την ανοδική τάση που διατήρησαν οι τιμές του πετρελαίου και απέκτησαν οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων. Την ίδια εικόνα εμφάνισαν και οι σημαντικότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων του πλανήτη.
Το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια είχε ως βάση την ανακούφιση, ενώ στην Αθήνα αφορούσε στην αλλαγή του διαχειριστή του ETF GREK που από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI (με σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθμίσεις του) και στην δημιουργική αβεβαιότητα για το τρίπτυχο Προσφυγικό - Ασφαλιστικό – Αξιολόγηση. Η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο +1,89% από +4,78% στις 26/2. Συνοδεύτηκε επίσης με άνοδο του τζίρου, ενώ στο τιμόνι ήταν οι Τράπεζες με άνοδο πάνω από +10%. Πολλοί την δικαιολόγησαν ως κίνηση για την βελτίωση της εικόνας του Φεβρουαρίου στην τελευταία του σύνοδο. Αλλά και την επόμενη και πρώτη του παραδοσιακά πτωτικού Μαρτίου, με τζίρο 67,705 από 93,099 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο, ο ΓΔ ενισχύθηκε οριακά +0,65% και είχαμε πτώση του κλάδου των Τραπεζών -1,11% και Κοινής Ωφέλειας -1,48%, που την εξισορρόπησαν τα κέρδη στις εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +3,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,80% και Τροφίμων Ποτών +2,41%. Αποδόθηκε στις κίνησης για το ETF GREK. Την Τετάρτη και την Πέμπτη τέθηκαν οι βάσεις της εκτίναξης στη βδομάδα, με κέρδη της τάξης του +3% για τον ΓΔ ενώ ο FTSE25 την Πέμπτη έκλεισε στις 150,68 από 146,28 με μεταβολή +3,01% από +3,56%. Ενώ ο τζίρος της Πέμπτης ήταν ο χαμηλότερος της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στα 64,375 από 98,076 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο. Ήταν συνεδριάσεις με λίγους πτωτικούς κλάδους όταν οι ανοδικοί που ξεχώρισαν ήταν των Τραπεζών +6,24% από +9,93%, του Εμπορίου +6,17% από +0,86%, στις Κατασκευές Υλικά +5,88% από +5,44%, και της Κοινής Ωφέλειας +3,32% από +2,04%.
Την Παρασκευή ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,693 εκατ. ευρώ με τον μέσο τζίρο να ορίζεται στις 79,2, όταν των πακέτων ήταν 8,5. Αλλά οι δείκτες εμφάνισαν κόπωση που την προκάλεσαν κύρια οι πιέσεις στους κλάδους των Τραπεζών -4,28%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,63%, Τροφίμων Ποτών -0,56%. Ωστόσο συνέχισαν δυνατά οι κλάδοι Εμπορίου +6,79% από +6,17% την προηγούμενη μέρα, Τηλεπικοινωνιών +5,33% από -1,91%, Πρώτων Υλών +3,43% από +2,08%, Κατασκευές Υλικά +2,73% από +5,88%, Πετρελαίου Αερίου +2,71% από +0,92%.
Στατιστικά έχουμε κορύφωση της θετικής εικόνας, αφού στα blue chip το πλήθος όσων παρουσίασαν διψήφια άνοδο είναι εντυπωσιακό. Αλφαβητικά είναι οι: ΑΛΦΑ +12%, ΑΡΑΙΓ +14,4%, ΒΙΟ +12,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +19,7%, ΔΕΗ +12,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +18,6%, ΕΤΕ +21,3%, ΕΥΔΑΠ +10,1%, ΕΥΡΩΒ +43,3%, ΛΑΜΔΑ +11,1%, ΜΥΤΙΛ +15,3%, ΠΕΙΡ +27%, ΤΙΤΚ +14,7% και ΦΦΓΚΡΠ +15,6%. Στα ένδεκα blue chip που απομένουν άνοδο κάτω από +5% εμφάνισαν αλφαβητικά ΓΡΙΒ +3,45%, ΕΕΕ +0,4%, ΕΛΠΕ +3,9%, ΕΧΑΕ +4,6%, ΜΠΕΛΑ +2,3%, ΟΠΑΠ +4%, και ΟΤΕ +3,7%. Τα υπόλοιπα έχουν μεταβολές από +5% ως +10% και είναι οι ΜΕΤΚ +7,5%, ΜΟΗ +5,2%, ΟΛΠ +5% και ΤΕΝΕΡΓ +7,1%.
Τεχνική ανάλυση
Η εβδομάδα με τα πέντε ανοδικά κλεισίματα υπογράμμισε πως οι τράπεζες αποτελούν το πεδίο έκφρασης της μεταβλητότητας στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην αγορά της Αθήνας. Αυτές σε οκτώ τουλάχιστον από τις δέκα συνόδους καθορίζουν το πρόσημο μεταβολής των ΓΔ και 25άρη. Στην αντίδραση λοιπόν, μετά από 16 συνόδους, κατά 39,4% του δείκτη των ξένων θεσμικών και των blue chip, η ΑΛΦΑ εμφάνισε εκτίναξη από το χαμηλό της +77%, η ΕΤΕ +124,2%, η ΕΥΡΩΒ +174,7% και η ΠΕΙΡ +159,7%. Αυτά τα δυσθεώρητα ύψη είναι πιθανά ο λόγος που οι επενδυτές σκέφθηκαν πως αφού άρχισαν οι συναλλαγές για τα τραπεζικά blue chip να εμφανίζουν υπεροχή της προσφοράς μετοχών έναντι της επίμονης ζήτησης στις επόμενες μέρες θα τρέξουν για ενθυλάκωση κερδών περισσότεροι διαχειριστές.
Ο 25άρης λοιπόν έδειξε την Παρασκευή με την πτώση του κατά -0,50% που κύρια προκλήθηκε από τη βουτιά κατά -4,28% του τραπεζικού δείκτη, ότι η οροφή από τα υψηλά της πρώτης Φεβρουαρίου (ήταν οι 154,99 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 155,54) είναι ισχυρότατη. Αφού πριν προσεγγιστεί πλήρως σηματοδότησε την έναρξη των πιέσεων σε μετοχές που έχουν ομολογουμένως παρουσιάσει μεγάλη αντίδραση. Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν την μεγάλη ταχύτητα της ανόδου από τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη των παραγώγων. Αλλά αν συγκριθεί αυτή με την ταχύτητα της πτώσης δεν θεωρείται μεγάλη. Εξηγούμε: Από τις 155,54 στις 107,52 η πτώση κατά 48 μονάδες επιτελέστηκε σε οκτώ ημέρες άρα είχε ταχύτητα καθόδου 6 μονάδες ανά σύνοδο. Ενώ για την επιστροφή την Παρασκευή στο μέγιστο των 152,9 μονάδων, σκαρφάλωσε 45,4 μονάδες με τη μεσολάβηση 16 συνεδριάσεων. Άρα ανέβαινε με ταχύτητα 2,8 μονάδων ανά σύνοδο, ήτοι με τη μισή σχεδόν ταχύτητα από εκείνη που έπεφτε.
Για τον ΓΔ ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρούσε την Παρασκευή: «Το 'πέσιμο' μεγάλων 'inflows', άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ, από τα Passive Investors / Index trackers των δεικτών (GREK, MSCI και FTSE) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια τόσο 'ρηχή' Αγορά, έχει φέρει τα κάτω – πάνω στο Χ.Α., ωσάν η πρόκληση έντονων κυματισμών από τη ρίψη μιας μεγάλης πέτρας σε στάσιμη λίμνη.
Κάτω από αυτή τη συντονισμένη πίεση των αγοραστών και την "έντεχνη απόσυρση" των πωλητών, από ισχυρούς Ξένους Θεσμικούς Οίκους, έχει προκαλέσει ένα έντονο ανοδικό momentum σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη να διανύσει πολύ γρήγορα μια απόσταση 136 μονάδων, ή σε ποσοστό +32% φτάνοντας σε διαγραμματικά επίπεδα αντίστασης πολύ "δύστροπα" για την περαιτέρω πορεία.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ένδειξη διαπερατότητας των 550 με 560 μονάδων, καθώς θα ανοίξει ανοδικό μέτωπο με τα πολύ σκληρά επίπεδα των 580, 600 και 630 μονάδων. Πιθανή αδυναμία επιβεβαιωμένης εισόδου του Γενικού Δείκτη άνω των 560 μονάδων θα δημιουργήσει το πρώτο ρήγμα στο υπάρχον έντονο ανοδικό "trend" αφήνοντας περιθώρια για ένα "pullbac" προς τη ζώνη στήριξης των 530 με 520 μονάδων».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου ήταν αρκετές για να αλλάξει η ψυχολογία στην εγχώρια Αγορά. Οι Τράπεζες έγραψαν αποδόσεις πάνω από 100%, σε λιγότερο από 15 ημέρες, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα η Ελληνική Αγορά μετατοπίζεται, αφού η πλειοψηφία κινείται με βάση την τάση. Ειδικά αρκεί μία μετοχή να δώσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.
Και αυτή την φορά ήταν η Eurobank που έδωσε το σύνθημα της αντιστροφής σε ένα ράλι που μέχρι την Παρασκευή έγραφε +16% απνευστί για το Γενικό Δείκτη. Και όλα αυτά χωρίς το ειδικό νέο, χωρίς την είδηση/καταλύτη που θα έβαζε ένα θέμα συνολικής αναθεώρησης στο κομμάτι που αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι προσδοκίες που χτίζονται θα τεθούν σύντομα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα το Ασφαλιστικό ψηφιστεί και η Αξιολόγηση προχωρήσει τότε όλοι όσοι αγόρασαν το ράλι έχουν λόγο να περιμένουν υψηλότερα επίπεδα. Αλλιώς το "έργο έχει ξαναπαιχτεί" πολλές φορές κατά το 2015.
Όπως και να έχει η άνοδος των τριών συνεχόμενων εβδομάδων, πέρα από το στίγμα των μετοχικών επιλογών που υπεραπέδωσαν, είχε και δεύτερες αναγνώσεις: Οι μεγάλοι τζίροι δεν είναι αναγκαία συνθήκη, με αυτές τις αποτιμήσεις, για να συντηρηθεί ένα ράλι διαρκείας, οι Τράπεζες παραμένουν μια "ιστορία αγάπης και μίσους" για τους επενδυτές, η μεταβλητότητα έχει πολλούς τρόπους έκφρασης ενώ η υπερβολή είναι μια άγνωστη ακόμα έννοια, αφού το στοιχείο της έκπληξης τείνει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας.
Με αυτά και με αυτά, το ράλι από τα χαμηλά έχει συμπληρώσει σωρευτικά κέρδη 32%, σε επίπεδο Δείκτη, απόδοση που τουλάχιστον για το χρόνο που επιτεύχθηκε έχει σπάνια συχνότητα εμφάνισης. Το κίνητρο επομένως κατοχύρωσης κάποιων κερδών είναι πολύ ισχυρό, δεδομένου ότι διαχειριστικά ο Μάρτιος κλείνει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και οι επιδόσεις των Επαγγελματιών θα καταγραφούν σε λίγες ημέρες στα αποτελέσματα.
Στα τεχνικά δεδομένα, η εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, καθώς ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πλαγιοκαθοδική δίμηνη αντίσταση, δίνοντας πολύ δύναμη στην άνοδο η οποία είχε πολλούς και εναλλασσόμενους εκφραστές στην διάρκεια της.
Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών διασπάστηκαν με έξι συνεχόμενα "λευκά σώματα" γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δυναμική της τάσης. Με την κίνηση της Παρασκευής η Αγορά είδε τα υψηλά του Φεβρουαρίου (558 μονάδες) τα οποία είναι και η αντίσταση τιμών με την οποία αναμετράται πλέον ο Γενικός Δείκτης. Οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις αλλαγής τάσης χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα η ισχυρή τεχνική ένδειξη.
Η κόπωση που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη, καθώς οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει στην υπερτιμημένη ζώνη τιμών, προοιωνίζοντας για ένα πιθανό πισωγύρισμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διόρθωση θα μπορούσε να έχει ένα βάθος 40 μονάδες, χωρίς να διαταράξει το ανοδικό σκηνικό υποχωρώντας ως τα επίπεδα των 510 – 520 μονάδων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν υψηλά δύο μηνών, σήμερα, με επέκταση στα απότομα κέρδη από την περασμένη εβδομάδα, μετά τα αισιόδοξα δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και την ανάκαμψη του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,6% και ως τώρα έχει ανακτηθεί περίπου το 80% των απωλειών του από την αρχή του 2016.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,61%, με τους traders να προβαίνουν στη λήψη των κερδών τους, γιατί επικρατούν ανησυχίες για ένα ισχυρότερο γιεν, πριν την αναφορά για το αναθεωρημένο ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, την Τρίτη. Αυτό αναμένεται να παρουσιάσει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Οι Κινεζικές αγορές επιταχύνθηκαν ελαφρώς μετά το νέο πενταετές οικονομικό σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε μέσο στόχο στην οικονομική ανάπτυξη του 6,5-7% και μια μέτρια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Ο ευρύτερος μετρητής MSCI των χρηματιστηρίων του κόσμου χτύπησε επίσης υψηλό δύο μηνών την Παρασκευή, σημειώνοντας μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο.
Τα αισιόδοξα στοιχεία, έρχονται μετά από τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας τα οποία δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ. Αυτά χαλάρωσαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να γλιστρήσει σε ύφεση κάτω από το βάρος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και από ένα ισχυρότερο δολάριο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα στα 1,902% την Παρασκευή, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2,25% περίπου το Δεκέμβριο, όταν η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Ήταν επίσης περιορισμένη η ελκυστικότητα του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων βούτηξε σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο 97,019 την Παρασκευή και τελευταία ανήλθε στο 97,349. Το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό μίας εβδομάδας αγοράζοντας 1,1043 δολάρια την Παρασκευή και σήμερα ανήλθε στο 1,0992. Το κοινό νόμισμα έχει πιεστεί εκ των προτέρων διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει την πολιτική χαλάρωσης στο ΔΣ την Πέμπτη.
Οι τιμές του πετρελαίου χτύπησαν υψηλά σχεδόν τριών μηνών, επεκτείνοντας τα κέρδη τους κατά +10% από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι κλείνουν θέσεις short. Τα futures του Brent ανήλθαν στα 39,50 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αναπληρώνοντας τις απώλειες του με απόσταση σχεδόν 33% πάνω από το χαμηλό που χτύπησε τον Φεβρουάριο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Μαρτίου». Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης, παραμένουν «ανοιχτά».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Να ζητούν αποδείξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προέτρεψε τους φορολογούμενους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης που ανέφερε ότι τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή. Παραδέχτηκε καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος.
Κοινή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς και και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν την Παρασκευή, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας.
Σε νέο κύκλο ύφεσης εισήλθε η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank.
Εξηγώντας την περιορισμένη υποχώρηση του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων, το οικονομικό δελτίο της τράπεζας υπογραμμίζει ότι οφείλεται στη σημαντική θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής επιδόσεως του τουρισμού.
Στα 21,080 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αντληθέντα κεφάλαια από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Nexans Ελλάς ΑΒΕ.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 28,746 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 22,996 εκατ. μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,25 ευρώ έκαστος. Ας σημειωθεί ότι οι νέες μετοχές τέθηκαν σε διαπραγμάτευση την Παρασκευή.
Την έκδοση νέων ομολογιών, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Coca - Cola HBC AG, με τη δημοπρασία να πραγματοποιείται μέσω της θυγατρικής, Coca - Cola HBC Finance BV. Οι νέες ομολογίες θα έχουν διάρκεια έως τις 11 Νοεμβρίου του 2024, με σταθερό επιτόκιο 1,875%. Η εκκαθάριση και η έκδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου.
Σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση του συνολικού της χρέους βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Συγκεκριμένα, η ΕΒΖ διευκρινίζει ότι με την Τράπεζα Πειραιώς γίνονται συνεννοήσεις για την τελική συμφωνία για το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ που περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση τελεί υπό την έγκριση του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Θα διατηρήσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά πετρελαίου η Σαουδική Αραβία καθώς ο υπουργός των Εξωτερικών, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ δήλωσε ότι η ιδέα μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής της, ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τη δική τους παραγωγή, «δεν είναι ρεαλιστική».
«Κατά την άποψή μας, οι δυνάμεις της αγοράς αποφασίζουν την τιμή του πετρελαίου. Θα διατηρήσουμε το μερίδιο της αγοράς μας, ενώ οι αγορές θ' ανακάμψουν» δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Με θετικά πρόσημα αποχαιρέτησαν την εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου και τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,00% στις 6.192 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,71% στις 9.821 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,86% στις 4.454 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,64% στις 341,60 μονάδες.
Με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ αλλά και το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, χαιρέτησαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 17.006,77 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,20% στις 4.717,02 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,33% στις 1.999,99 μονάδες. Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,04% στα 35,62 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,51% στα 38,37 δολάρια.
Έλλειψη συναίνεσης για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαπιστώνει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΜΝΙ, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων, καθώς προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές των ΗΠΑ, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 2,2% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε στα 45,7 δισ. δολάρια έναντι 44,7 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές διολίσθησαν κατά 2,1% στα 176,5 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές κατά 1,3% στα 222,1 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών «βούλιαξαν» στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, λόγω της «κατάρρευσης» της τιμής του αργού.
Αμετάβλητο στο 4,9% παρέμεινε τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές συνθήκες που επικρατούν στην αμερικανική αγορά εργασίας. Τον Φεβρουάριο, δημιουργήθηκαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 198.000 των εκτιμήσεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε τον αριθμό των απασχολούμενων για τον μήνα Ιανουάριο, κατά 30.000.
Στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο εστιάζει η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, κάνοντας λόγο για «αλλαγή πλεύσης της Λευκωσίας στα οικονομικά». «Η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τις παροχές των ευρωπαίων εταίρων, η Κύπρος όμως μπορεί τώρα μετά από τρία χρόνια να εγκαταλείψει το πρόγραμμα προσαρμογής» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.
H τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Μόσχας, σε σχέση με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Τα παραπάνω προέκυψαν, χθες, από δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του γ’ γύρου αδειοδότησης.
Κατά 8,4% αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας τον καλύτερο Φεβρουάριο από το 2004. Συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν 83.395 νέα οχήματα έναντι 79.958 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Τους δύο πρώτους μήνες του 2016, οι συνολικές ταξινομήσεις ανήλθαν στα 253.073 οχήματα έναντι 241.814 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.