China National Petroleum: 4,18 δισ. δολ. για την PetroKazakhstan

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2005 10:58
UPD:14:49

ΣΤΗΝ εξαγορά της καναδικής PetroKazakhstan Inc. αντί 4,18 δισ. δολ. προχωρά η China National Petroleum Corp., η υπ΄ αριθμόν ένα πετρελαϊκή εταιρεία στην Κίνα.

Η China National Petroleum, μητρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ PetroChina, θα καταβάλει 55 δολάρια ανά μετοχή για την PetroKazakhstan, τιμή ψηλότερη κατά 21% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 19 Αυγούστου.

«Η τιμή είναι πολύ υψηλή αλλά πρόκειται για στρατηγική επένδυση», τόνισε ο αναλυτής για θέματα πετρελαίου Στέφεν Ο' Σάλιβαν στη UFG στη Μόσχα, ενώ ο Στέφεν Ντασέφκσι, επικεφαλής αναλυτής στην Aton Brokerage υπογράμμισε ότι «είναι σαφής η λογική των Κινέζων σε αυτή την εξαγορά, καθώς ενισχύουν τη θέση τους στο Καζακστάν του οποίου η παραγωγή πετρελαίου αυξάνει με ταχείς ρυθμούς και το οποίο ελέγχει το 3,3% των παγκόσμιων αποθεμάτων».

Οι μέτοχοι της καναδικής εταιρείας θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία σε έκτακτη γενική συνέλευση τον Οκτώβριο και σε περίπτωση θετικής έκβασης η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Η PetroKazakhstan έχει έδρα στην Αλμπέρτα, στον Καναδά και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης.

Η παραγωγή της ανήλθε πέρυσι σε 150.000 βαρέλια την ημέρα και έχει διαπιστωμένα ή πιθανά αποθέματα ύψους 535 εκατομμυρίων βαρελιών. Καταλαμβάνει το 12% της πετρελαϊκής παραγωγής του Καζακστάν, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της PetroKazakhstan είχε εκδηλώσει και η ινδική ONGC Videsh Ltd, ο διεθνής βραχίονας της υπό κρατικό έλεγχο Oil & Natural Gas Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα