ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επενδύσεις

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 23:25
UPD:23:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας(φωτ. αρχείου).

Την εκτίμηση ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια «όλοι θα θυμούνται ότι η Ελλάδα πτώχευσε» κι άρα θα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, εξέφρασε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας.

Υποστήριξε επίσης ότι διέξοδο μπορεί να αποτελέσει ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, κάτι που ο ίδιος δεν είναι σίγουρος «αν έχει γίνει πλήρως κατανοητό».

«Αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 2016, χρειάζεται μια οργάνωση παραγωγής προσανατολισμένη σε πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Βέττας, υπενθυμίζοντας ότι το 2008 η αξία των εισαγωγών στη χώρα υπερέβαινε κατά 31 δισ. ευρώ εκείνη των εξαγωγών. Κατά τον ίδιο, η θετική προσαρμογή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, συνδέεται κυρίως με μείωση των εισαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης, παρά με άνοδο των εξαγωγών. 

«Η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επενδύσεις» 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Βέττας σημείωσε ακόμη ότι τα στατιστικά στοιχεία, που φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη από άποψη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, επιβεβαιώνουν ότι «οι επενδυτές μας θεωρούν χώρα τοξική».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επιχειρήσεις, που θα έρθουν και θα επενδύσουν στη χώρα και θα προσλάβουν από 1000 ανθρώπους η καθεμία». Πρόσθεσε ότι «αν δεν θέλουμε να φτωχύνουμε κι άλλο, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση» με προσανατολισμό την καινοτομία, δεδομένου ιδίως ότι, παρά τα όσα ακούγονται για το υψηλό επίπεδο του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, στις διεθνείς αξιολογήσεις PISA, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ 30 χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τις επιδόσεις των μαθητών στη γλώσσα και τα μαθηματικά.

«Ρηχή» επιχειρηματικότητα με χαμηλό καινοτομικό περιεχόμενο

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ σε σχέση με τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σε καιρό κρίσης, ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά υψηλές επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα αυτή πάσχει από υπερεστίαση στον τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα να είναι «ρηχή».  

Ισχυρός ο φόβος της αποτυχίας στους Έλληνες

Οι Έλληνες δείχνουν επίσης να διακατέχονται από ισχυρό φόβο αποτυχίας, φαινόμενο που κατά τον κ. Βέττα μπορεί να σχετίζεται τόσο με το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει τις δεύτερες ευκαιρίες, όσο και με την έλλειψη χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα