Τι λένε στην κυβέρνηση για αξιολόγηση, προσφυγικό και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 20:57
UPD:04/03/2016 01:01
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στην τελική ευθεία για προσφυγικό και αξιολόγηση εισέρχεται η κυβέρνηση με την προσεχή Δευτέρα να είναι πλέον η D-Day για τα δύο αυτά μείζονα για τη χώρα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, αύριο Παρασκευή, θα ζητήσει από την αντιπολίτευση:

  • Πρώτον, να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ήπιου κλίματος στο εσωτερικό της χώρας παρεμβαίνοντας στους δημάρχους και περιφερειάρχες που προέρχονται από τις τάξεις της ώστε να κρατούν μια εποικοδομητική στάση στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να βρει χώρους προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Δεύτερον, να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζεται τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προτίθεται τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής να ασκήσει βέτο σε καμία απόφαση που θα επηρεάζει συνολικά τα κράτη - μέλη».

Όπως προκύπτει και από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης, το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000 πρόσφυγες. 

Για την καλύτερη πάντως ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα -διαγνώστηκε ένα έλλειμμα επικοινωνίας- αποφασίστηκε να:

  • λειτουργήσει μια διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος θα παραχωρεί κάθε απόγευμα συνέντευξη Τύπου,
  • να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρησιακού ελέγχου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφίλλη και
  • κάθε πρωί στις 9:00 ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

«Σε αυτή την φάση η κυβέρνηση δεν συνδέει το προσφυγικό με την αξιολόγηση»

Για την αξιολόγηση κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι σε αυτή την φάση η κυβέρνηση δεν συνδέει το προσφυγικό με την αξιολόγηση, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

Παράλληλα επιμένει στη σκληρή γραμμή έναντι του ΔΝΤ, για το οποίο σημειώνει πως συνεχίζει να ζητεί πράγματα εκτός της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, όπως για παράδειγμα η εκτίμηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018 (4-5% του ΑΕΠ).

Μάλιστα, η δήλωση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα τον περασμένο μήνα σημείωσε μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές, προβλημάτισε περισσότερο το Μαξίμου από την  επιμονή του Ταμείου σε νέα μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή