Εκσυγχρονίζεται ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας - Θεσ/νίκης

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 10:00

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) η χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τη μελέτη και υλοποίηση των οποίων έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόκειται για την κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι, μήκους 54 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 565,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 274 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σε έργα αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας των συρμών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ποσοστό χρηματοδότησης του ΕΠΤΑ ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, τα οποία εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Σιδηρόδρομοι-αεροδρόμια - αστικές συγκοινωνίες» της περιόδου 2000 - 2008, θα επιτευχθεί μείωση του χρόνου διαδρομής των συρμών intercity Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κατά, τουλάχιστον, 40 λεπτά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μιά σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ώστε το τραίνο να γίνει ένα γρήγορο, ασφαλές και άνετο μέσο μαζικής μεταφοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα