Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 10:00

Εκσυγχρονίζεται ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας - Θεσ/νίκης

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) η χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τη μελέτη και υλοποίηση των οποίων έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόκειται για την κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι, μήκους 54 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 565,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 274 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σε έργα αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας των συρμών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ποσοστό χρηματοδότησης του ΕΠΤΑ ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, τα οποία εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Σιδηρόδρομοι-αεροδρόμια - αστικές συγκοινωνίες» της περιόδου 2000 - 2008, θα επιτευχθεί μείωση του χρόνου διαδρομής των συρμών intercity Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κατά, τουλάχιστον, 40 λεπτά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μιά σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ώστε το τραίνο να γίνει ένα γρήγορο, ασφαλές και άνετο μέσο μαζικής μεταφοράς.