Μελέτη της ICAP για τα εκκοκκιστήρια

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 11:52

ΜΙΚΡΗ μείωση στο μέγεθος παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος προβλέπεται για το 2005 - 2006, σε μελέτη που πραγματοποίησε η Icap για τα εκκοκκιστήρια.

Η κρίση της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας στρέφει περισσότερο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων εκκόκκισης προς τις αγορές του εξωτερικού.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό, με υψηλής ποιότητας εκκοκκισμένο βαμβάκι, πράγμα το οποίο προϋποθέτει την πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων με συνέπεια στις παραδόσεις, με διατήρηση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων εμπορικών σχέσεων και δικτύων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος ακολούθησε πτωτική πορεία το χρονικό διάστημα 2000-2003 με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 6,2%, ενώ το 2004 εμφάνισε σημαντική άνοδο κατά περίπου 17%.

Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονται - κατά κύριο λόγο - στις μεταβολές του μεγέθους των εξαγωγών.

Το ύψος των εξαγωγών κάθε έτους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τιμής στη διεθνή αγορά, με βάση την οποία αυξάνονται ή μειώνονται τα αποθέματα των επιχειρήσεων.

Η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια και εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, η ζήτηση του εκκοκκισμένου βάμβακος προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον κλάδο της νηματουργίας, ενώ τα βαμβακερά νήματα καλύπτουν το 75% - 80% της εγχώριας παραγωγής νημάτων.

Ωστόσο, η πορεία της νηματουργίας και της κλωστοϋφαντουργίας εν γένει στην Ελλάδα είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου ανταγωνισμού, τον οποίο δέχεται από προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.

Με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς στήριξης της καλλιέργειας βαμβακιού, προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, κατά την παράδοση του σύσπορου βάμβακος στο εκκοκκιστήριο καταβάλλεται στον παραγωγό μια ελάχιστη τιμή.

Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις λαμβάνουν ως αντιστάθμισμα την επιδότηση, η οποία τους επιτρέπει να πουλήσουν στη διεθνή τιμή αγοράς, ενώ στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου ελέγχεται η παραγόμενη ποσότητα και ορίζεται το τελικό ύψος της ενίσχυσης.

Από τον Ιανουάριο του 2006 τίθεται σε ισχύ η αναθεωρημένη Κοινή Γεωργική Πολιτική, η οποία προβλέπει την αποσύνδεση του 65% των ενισχύσεων από την παραγωγή και την άμεση καταβολή στους βαμβακοπαραγωγούς ανά ενιαία στρεμματική εκμετάλλευση. Το υπόλοιπο 35% θα παραμείνει ως έμμεση ενίσχυση μέσω των εκκοκκιστηρίων.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς προβλέπεται ότι θα υπάρξει μείωση της εγχώριας παραγωγής σύσπορου βάμβακος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα