Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα στις αρχές των συναλλαγών στην Ασία, επεκτείνοντας τις απώλειες άνω του 5% που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα futures αργού ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,8% στα 31,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το διεθνές σημείο αναφοράς τα futures του Brent μειώθηκαν κατά 1% στα 32,94. Ο απολογισμός της ζημίας από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου εξαπλώνεται σε τράπεζες που έχουν έκθεση στον ενεργειακό τομέα, καθώς περίπου το ένα τρίτο των παραγωγών πετρελαίου σχιστόλιθου στις ΗΠΑ βρίσκονται με υψηλό κίνδυνο ολίσθησης σε πτώχευση φέτος, σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte.
Η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις διατάξεις για τις αναμενόμενες απώλειες σε δάνεια για εταιρίες στην ενέργεια κατά 500 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 60% των υφιστάμενων αποθεμάτων της. Οι μετοχές της JPMorgan υποχώρησαν 4,2% μετά την ανακοίνωση.
Η τροπή που έδωσαν οι θεσμικοί χθες στην πορεία που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες, δεν ήταν καθόλου άσχημη για το μέλλον της αγοράς βραχυπρόθεσμα, και παράλληλα εξουδετέρωσε έστω και προσωρινά το επιχείρημα πως την τάση στο ΧΑ δίνουν τα ξένα χρηματιστήρια. Δηλαδή το πετρέλαιο, καθώς η τιμή του μετά από την εκτίναξη της Δευτέρας την Τρίτη απόκτησε πτωτική δυναμική, που την ακολούθησαν οι αγορές μετοχών στην Ασία και την Ευρώπη.
Ενώ λοιπόν το αναμενόμενο ήταν οι τιμές των μετοχών του 25άρη κύρια, να εμφανίσουν ανάλογη πορεία, στο ελληνικό ταμπλό οι θεσμικοί αποτύπωσαν πολύ γρήγορα μια διαφορετική αντίληψη. Έτσι κατάφεραν να κινήσουν την αγορά ανοδικά, αν και υπήρξαν και διαστήματα με αρνητική μεταβολή, όταν στην Ευρώπη, πριν την έναρξη των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη, οι δείκτες είχαν σταθερά πτωτική μεταβολή. Οι ισχυροί παράγοντες αποφάσισαν να μην τινάξουν τις τιμές των blue chip στην έναρξη και κατόπιν να περιμένουν την αντίδραση των υπολοίπων καθώς αυτή η τακτική δεν πείθει τις αγοραίες δυνάμεις που πληγώθηκαν πολύ από την πρόσφατη άγρια πτώση. Έκαναν κάτι διαφορετικό. Έδειξαν αρχικά τα όρια μιας ενδεχόμενης πτώσης. Άνοιγμα με πτωτικό χάσμα και πιέσεις άγριες με το καλημέρα, που όρισαν ελάχιστα μέρας για τους βασικούς δείκτες πάνω στις, κατά την αγοραία συναίνεση, εκτιμώμενες στηρίξεις τους. Μόλις οι δείκτες χτύπησαν τις 480 μονάδες και τις 128 αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη, η ανοδική εκτίναξη ήταν σαφής και είχε διάρκεια μιας ώρας. Ήταν δε ικανή να μετατρέψει τις κατά -1,50% απώλειες του ΓΔ σε άνοδο +0,5% ενώ στον 25άρη, από πτώση πάνω από -2% του έδωσε κέρδη πάνω από +1%. Τεχνικά αυτό υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των συναλλασσόμενων να μην επιτρέψουν, χωρίς κάποια σημαντικά αρνητική εξέλιξη, να περάσουν οι τιμές σε επίπεδα που θα άνοιγαν την όρεξη για ρευστοποιήσεις με στόχο τον επανέλεγχο των χαμηλών για το 2016.
Έτσι η αγορά της Αθήνας κατάφερε να απαντήσει, στην πλάγια αλλά μονίμως σε αρνητικό πεδίο, κίνηση των DAX CAC και FTSE100, με σταθεροποίηση στα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας. Μετά δε τις 15:00, αρκετοί θεσμικοί ξεθάρρεψαν και ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα τραπεζικά blue chip, δίνοντας κάποια κέρδη και στον τίτλο της ΑΛΦΑ, που εμφανίζεται ως εκείνη με τις μεγαλύτερες πιέσεις αυτή την εποχή. Έχει δε και το προνόμιο να εμφανίζει την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών από τα blue chip. Τα αίτια αυτής της ιδιαίτερης αντιμετώπισης δεν είναι για τη στήλη εμφανή. Ωστόσο από τα παραπάνω συνολικά θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι τα κριτήρια των επενδυτικών επιλογών έχουν τα τοπικά δεδομένα ως πλέον καθοριστικά για τη διάθεση των θεσμικών. Αυτό είναι «καλό».
Σήμερα όμως πάλι εμφανίστηκαν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου που μάλλον θα ενισχύσουν το πτωτικό momentum από χθες. Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τη δήλωση από τη Σαουδική Αραβία πως αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα αποτελεσματικές περικοπές της παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς, στέλνοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικές απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η κατακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου επηρέασε δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,14% στις 16.431,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 1,47% στις 4.503,90 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,25% στις 1.921,98μονάδες.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε σημαντικές απώλειες, καθώς μετά την αναφορά της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν προβλέπεται καμία μείωσης της παραγωγής, υποχώρησε κατά 4,61% στα 31,85 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραψε πτώση κατά 4,09% στα 33,27 δολάρια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,37% στις 16.052 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 1.914 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε απώλειες κατά 0,43% στις 4.980 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,79% στις 2.904 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 0,50% και τις 499,63 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε με οριακές απώλειες κατά 0,12% στις 19.446 μονάδες.
Την ίδια ώρα, σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους βρίσκονται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και το Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Boerse).
Σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, η νέα κοινή εταιρεία θα απαρτίζεται κατά 54,4% από τους μετόχους του Deutsche Boerse και κατά 45,6% από τους μετόχους του LSE.
Εφόσον οι προσπάθειες ευοδωθούν, τότε θα συγκροτηθεί ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός πάροχος, ανταγωνιζόμενος τόσο τους αμερικανικούς CME Group και Intercontinental Exchange, όσο και τον κινεζικό Hong Kong Exchanges and Clearing.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή του 4% του συνολικού της εργατικού δυναμικού ανακοίνωσε η Lexmark International Inc. Η περικοπή των 550 θέσεων εργασίας αναμένεται να συντελεστεί σε βάθος 12 μηνών και αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας.
Μάλιστα, αρκετές δραστηριότητες της εταιρείας αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε χώρες, με χαμηλότερο κόστος εργασίας. Μέσω των περικοπών αναμένεται να εξοικονομηθούν 67 και 100 εκατ. δολάρια για το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.
ΕΥΡΩΠΗ
Έντονα πτωτικά κινήθηκαν χθες Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις από τις απώλειες στην αγορά των εμπορευμάτων (commodities).
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 5.962 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,64% στις 9.417 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,40% στις 4.238 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 1,22% στις 327,78 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 6,5% , ενώ η Barclays κατέγραψε πτώση κατά 2,18%. Πτωτικά άνω του 3% κινήθηκαν και οι μετοχές των Royal Dutch Shell και BP.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωνε σημαντικές απώλειες, καθώς μετά την αναφορά της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν προβλέπεται καμία μείωση της παραγωγής, υποχωρεί κατά 4,70% στα 31,82 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 3,92% στα 33,22 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προθεσμία έως τις 18 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς, έδωσε στη Sainsbury η Home Retail Group PLC. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι δύο εταιρείες λιανικού εμπορίου είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους εξαγοράς, με το αντίτιμο να ορίζεται στις 1,32 δισ. στερλίνες.
Ωστόσο, η Home Retail έλαβε πρόταση εξαγοράς και από τη νοτιοαφρικάνικη Steinhoff International Holdings, η οποία σε οικονομικό επίπεδο, υπερβαίνει την αντίστοιχη πρόταση της Sainsbury. Ως αποτέλεσμα, η Home Retail έδωσε νέα προθεσμία στη Sainsbury, προκειμένου να υποβάλλει βελτιωτική πρόταση.
Παράλληλα,κατά 1,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2015, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των δημόσιων δαπανών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές εξαγωγές εμφάνισαν την πρώτη μείωση μετά από τρία χρόνια, καθώς το δ' τρίμηνο του 2015 υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι αύξησης 0,3% το γ' τρίμηνο. Οι εισαγωγές αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι 1,1% του γ' τριμήνου του ίδιου έτους.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 105,7 μονάδες έναντι 107,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 106,8 μονάδες.
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το Ifo, αποτιμάται στις 112,9 μονάδες έναντι 112,5 μονάδες τον Ιανουάριο και 112 μονάδες των εκτιμήσεων.
Σταθεροποιητικά κινήθηκε βέβαια, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς τον Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητο. Οδείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε στις 103 μονάδες έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης στις 102 μονάδες.
Στο μέτωπο του Brexit,με αποχώρηση από τη Βρετανία, σε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιούν οι μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, τασσόμενες στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Υπάρχουν μερικές μεγάλες τράπεζες που είναι έτοιμες να φύγουν από το Λονδίνο» τονίζει ο επικεφαλής της ING, Ραλφ Χάμερς, ο οποίος καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση Brexit, θα περικοπούν σημαντικά οι δραστηριότητες της ολλανδικής εταιρείας στη Βρετανία. «Η έξοδος της Βρετανίας θα είναι κακό για την Ε.Ε, κακό για τις επιχειρήσεις» προσθέτει και επισημαίνει ότι στο Λονδίνο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες, όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά απ' όλο τον κόσμο.
Τη Δευτέρα, η HSBC προανήγγειλε την μετεγκατάσταση τουλάχιστον 1.000 υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, εφόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδηγήσει στην έξοδο από την Ε.Ε. Σε παρόμοιες προειδοποιήσεις προέβη και η JP Morgan, η οποία υπογράμμισε ότι αρκετές δραστηριότητες της θα μεταφερθούν αναγκαστικά στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής 36 εισηγμένων εταιρειών συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, καθιστώντας αναγκαία την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Οι 36 διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν ότι «οι επιχειρήσεις χρήζουν απεριόριστης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας» και προειδοποιούν ότι «η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα προκαλούσε ένα μεγάλο κύμα απο-επενδύσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την αγορά εργασίας, όσο και την οικονομία, στο σύνολό της».
ΧΑ
Η πτώση στα διεθνή δεν απαγόρευσε την ανοδική σταθεροποίηση μέσω Τραπεζών
Οι θεσμικοί του ΧΑ την δεύτερη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, κινήθηκαν με λιγότερο χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, καταφέρνοντας όμως, να σχηματιστεί μια καθαρά ανοδική ατμόσφαιρα αφού κρατήθηκαν οι δείκτες στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε θετικό πεδίο. Την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έγραφαν απώλειες που στη χειρότερη περίπτωση πλησίαζαν το -1% αν και στο μεγαλύτερο διάσημα ήταν της τάξης του -0,50%
Το ξεκίνημα των συναλλαγών ήταν πτωτικό με καθοδικό χάσμα στην έναρξη και ο ΓΔ πριν συμπληρωθούν 10 λεπτά είχε εμφανίσει το πρώτο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε ελάχιστο μέρας οριακά πάνω από τις 480 μονάδες. Με αντίδραση ανοδική από τις 10:40 ως τις 11:40 εμφανίστηκε τότε το μέγιστο που κρατήθηκε ως στις 14:30 τότε δηλαδή που το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικά blue chip ώθησε τους δείκτες πάνω από τα μέγιστα του πρώτου μέρους. Αυτά σημειώθηκαν αρκετά αργότερα, στις 16:08 και ήταν οι 494,48 από 494,12 μονάδες τη Δευτέρα. Δηλαδή σχεδόν πάνω στο μέγιστο της περασμένης μέρας αυξάνοντας την ισχύ αυτού του επιπέδου ως οροφή. Μετά, αργά αλλά σταθερά κρατήθηκε η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν και οι αγορές στην Νέα Υόρκη έδειξαν ότι θα ανοίξουν με απώλειες επίσης, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να οδηγηθεί σε κλείσιμο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (8 από 7) έναντι των ανοδικών (16 από 18) με ένα (ΒΙΟ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 16 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 35,847 του συνολικού τζίρου, από 29,163 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, τα 18,52 από 14,38 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,57%, ο CAC είχε μεταβολή -0,35%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,36%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα επίπεδη τάση που στη συνέχεια επιδεινώθηκε ελαφρά, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,36% και -0,43%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά 1,23% και έφθασε στις 493,97 από 487,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 132,68 από 130,52 με μεταβολή +1,65%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά μία μονάδα προς τα πάνω και του 25άρη κατά 0,40 της μονάδας που έκλεισαν κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +3,18% από +1,43%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,01% από -2,23%, Τηλεπικοινωνιών +2,29% από +1,90%, Ταξίδια Αναψυχή +2,02% από +0,95%, Πρώτων Υλών +1,97% από +2,37%, Πετρελαίου Αερίου +1,68% από +3,54%, ο 25άρης +1,65% από +2,00%, Ακίνητης Περιουσίας +1,47% από -2,02%, ο ΓΔ +1,23% από +1,55%, Κοινής Ωφέλειας +1,19% από +0,91%, ο FTSEM +1,00% από -1,70%, Κατασκευές Υλικά +0,40% από +4,86%, Τεχνολογίας +0,12% από +1,37%, Τροφίμων Ποτών +0,00% από +3,66%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Υγείας -1,90% από +9,38%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,39% από +6,76%, Εμπορίου -0,20% από +1,24% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,03% από -2,46%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης, Ασφαλειών 0,00% από +0,72% και Χημικών 0,00% από +1,46%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,847 από 29,163 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,863 από 1,283 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,628 από 26,944 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,096 από 0,574 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,521 από 37,038 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 61,529 από στα 47,956 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 54 των καθοδικών σε 52 από 49 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 15.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε : «Με απλά λόγια, κάθε τιμή του ΓΔ κάτω από τις 480 μονάδες δεν θα ανησυχήσει έντονα αν φρενάρει στις 470, αλλά πτωτική κίνηση σε τιμές κατώτερες αυτού του επιπέδου ανοίγει το δρόμο για τις 450 ως και τις 420.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Σε διαδικασία συσσώρευσης κινείται ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος κάτω από τις 500 μονάδες με περιοχή στήριξης, επί του παρόντος, λίγο κάτω από τις 480 μονάδες, αποτρέποντας σκηνικό που θα δρομολογούσε νέο κύμα αποεπένδυσης στο βαθμό που επανέλθει ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος.
Έτσι, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών δεν επέτρεψε την υπέρβαση των 500 μονάδων, που παρουσιάζει εικόνα ιδιαίτερα δυσχερούς εμποδίου στην παρούσα φάση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για συνέχιση των ελεγχόμενων διακυμάνσεων με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται στους ρόλους του πρωταγωνιστή στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης του σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο καθώς τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και οι Δανειστές υιοθετούν τη στάση της "de facto" χρονικής μετάθεσης των διαπραγματεύσεων, αν και στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν το αναγνωρίζουν.
Λίγο πριν το τέλος του Φεβρουαρίου είναι ασαφές το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού Νομοσχεδίου, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των Ιδιωτικοποιήσεων και η ασάφεια για άλλες (π.χ. ΑΔΜΗΕ), ενώ η προτροπή του κεντρικού τραπεζίτη για επίσπευση λύσεων περί τα NPLs (τα γνωστά "κόκκινα" δάνεια) είναι δηλωτική της αυξημένης αγωνίας των αρνητικών παρενεργειών από τη σημειούμενη αναβλητικότητα.
Οι πρωτοβουλίες του κεντρικού τραπεζίτη αξιολογήθηκαν μάλλον θετικά στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει αξιοσημείωτη κινητικότητα, προεξοφλώντας ότι η σύσταση των εταιρειών διαχείρισης στο εγγύς μέλλον θα δρομολογήσει προϋποθέσεις για την έναρξη εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων.
Μπορεί έτσι να προσφερθεί στο Χρηματιστήριο ένα σημαντικός θετικός καταλύτης επιτρέποντας να καταστεί δυνατή η υλοποίηση σεναρίων για τη μελλοντική δρομολόγηση της κίνησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 500 μονάδες, από κοινού με την ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s στις 26/2.
Στο διεθνές περιβάλλον, η συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. που θα κριθεί από τους Βρετανούς στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική αποφυγή ενός "Brexit" που θα είχε αναμφισβήτητα τραυματικές επιπτώσεις στη συνοχή της Ευρώπης. Η συνοχή ωστόσο συνεχίζει να δοκιμάζεταιαπό τις αρνητικές εξελίξεις περί το Προσφυγικό, που διαμορφώνουν προϋποθέσεις σοβαρών απειλών για τη Χώρα μας: από τη μη διενέργεια μιας ακόμη ομαλής φετινής Τουριστικής περιόδου, μέχρι το ενδεχόμενο μιας "de facto" αναστολής της συνθήκης Σένγκεν μέσω του επιλεκτικού κλεισίματος συνόρων από διάφορες Χώρες.
Είναι δε προφανείς οι δυσμενείς συνέπειες στα εταιρικά μεγέθη και επομένως και στις μετοχικές τιμολογήσεις από μια τέτοια εξέλιξη, τόσο για τις Ελληνικές όσο και για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τη δήλωση από τη Σαουδική Αραβία πως αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα αποτελεσματικές περικοπές της παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς, στέλνοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αύξησε της αρχικές απώλειες για να πέσει -1,1%, σε μια ολίσθηση περαιτέρω από το υψηλό έξι εβδομάδων της Δευτέρας.
Ο Nikkei υποχώρησε 0,85% από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και επειδή το ισχυρότερο γιεν επιβαρύνει τη δραστηριότητα για τους εξαγωγείς. Οι Κινεζικές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα αλλά εξατμίστηκαν τα κέρδη, με τον δείκτη CSI 300.CSI300 κάτω 0,1% και ο Shanghai Composite να εμφανίζει μεταβολή -0,15%.
Ο Δείκτης S & P 500 υποχώρησε 1,25% την Τρίτη για να κλείσει στις 1.921,27 μονάδες, αφού απέτυχε να κινηθεί πάνω από το αποκορύφωμά του την 1η Φεβρουαρίου, με τους τομείς της ενέργειας και των υλικών να αποτελούν το μεγάλο βαρίδι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εγκατέλειψαν γρήγορα τα μεγάλα κέρδη της Δευτέρας.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali Al-Naimi είπε σε στελέχη της αγοράς πετρελαίου την Τρίτη ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουν τη συμφωνία με τέσσερις μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, να παγώσει η παραγωγή στα επίπεδα που ίσχυαν τον Ιανουάριο, ως ένα προοίμιο για μείωση της παραγωγής.
Ο Naimi δήλωσε βέβαιος πως τα περισσότερα έθνη θα συμμετάσχουν στην συμφωνία, αλλά το Ιράν θεωρήθηκε απίθανο να συμφωνήσει με το όριο στην παραγωγή, γιατί αυτό δεν επιτρέπει στο Ιράν να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ίσχυαν οι κυρώσεις.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις αρχές των συναλλαγών στην Ασία, επεκτείνοντας τις απώλειες άνω του 5% που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα futures αργού ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,8% στα 31,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το διεθνές σημείο αναφοράς τα futures του Brent μειώθηκαν κατά 1% στα 32,94.
Ο απολογισμός της ζημίας από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου εξαπλώνεται σε τράπεζες που έχουν έκθεση στον ενεργειακό τομέα, καθώς περίπου το ένα τρίτο των παραγωγών πετρελαίου σχιστόλιθου στις ΗΠΑ βρίσκονται με υψηλό κίνδυνο ολίσθησης σε πτώχευση φέτος, σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte.
Η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις διατάξεις για τις αναμενόμενες απώλειες σε δάνεια για εταιρίες στην ενέργεια κατά 500 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 60% των υφιστάμενων αποθεμάτων της. Οι μετοχές της JPMorgan υποχώρησαν 4,2% μετά την ανακοίνωση.
Η αυξημένη αποστροφή κινδύνου οδήγησε το χρυσό στο να διαγράψει όλες τις απώλειες του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπραγματευόμενος στα 1.227,30 δολάρια ανά ουγγιά, πλησιάζοντας κοντά σε υψηλό σε ένα έτος των 1.262,90 που άγγιξε πριν από δύο εβδομάδες περίπου.
Barclays : Σε μετοχές και πετρέλαιο επεκτείνεται η διόρθωση
Οι μετοχές στην Ασία έχουν αποδυναμωθεί σε όλους τους τομείς, μετά τη διόρθωση στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι Nikkei, Hang Seng, SHCOMP και ASX υποχώρησαν από 0,5% έως 2,0% στις αρχές των συναλλαγών. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης, με το Brent και WTI κάτω από 0.5ςως 1.0 δολάριο/ βαρέλι. Η παρατεταμένη πτώση των τιμών του πετρελαίου ήρθε μετά τη (γνωστή από αναφορές σε άλλο σημείο του σχολίου) δήλωση από τη Σαουδική Αραβία και από τα στοιχεία που παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, το Ιράν δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον περιορισμό της παραγωγής του πετρελαίου του, ζητώντας η κοινή πρόταση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τους κυριότερους εξαγωγείς να απορριφθεί ως "μη ρεαλιστική" και "γελοία".
Η στερλίνα GBP έχει αποδυναμωθεί και πάλι κάτω από το 1,40 ανά USD, καθώς οι αγορές επικεντρώνονται στη συζήτηση γύρω από μια πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα υπερ χαλάρωσης σχόλια από το MPC στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύουμε πρόσφατη αδυναμία GBP έναντι του ευρώ είναι αδικαιολόγητη, ιδίως στο πλαίσιο της ακόμα ανώτερης ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και από την προσδοκία μας για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ.
Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από τις προηγμένες οικονομίες ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερα. Στις ΗΠΑ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απογοήτευσε, αλλά οι πωλήσεις κατοικιών και οι τιμές τους παρέμειναν ισχυρά. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% q / q στο 4ο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας μια αύξηση των επενδυτικών δαπανών. Στη Γαλλία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε, αλλά παραμένει ανθεκτική, κατά την άποψή μας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εντός της εβδομάδας, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων συνιστά ένα «σημαντικό βήμα», προκειμένου να προετοιμαστεί η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με την Μπράιτχαρτ, θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.
Πρόοδο στο δημοσιονομικό από τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να στείλουν τους επικεφαλής στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη βδομάδα. Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, η οποία διευκρίνιζε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο εσωτερικό των θεσμών, δεδομένου ότι το ΔΝΤεξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό τα επόμενα τρία χρόνια.
Στην τέταρτη θέση, στα top λιμάνια της Ευρώπης, στοχεύει να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων διακινήθηκαν πέρυσι 3,287 εκατ. teu, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς να παραμείνει σταθερά στην 8η θέση της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε απώλειες κατά 8,3% σε σχέση με το 2014. Ωστόσο, το μεγάλο λιμάνι της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου που έχει να διανύσει μέχρι να φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς του.
«Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να λάβουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του «BBC World Questions: Europe and Greece». Ο κ. Τσακαλώτος καταλόγισε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο και ζήτησε τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα υποκύψει ή όχι στις «πιέσεις», ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε τον Αύγουστο. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο».
Να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη, ζητεί από τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων – εκβιαστών. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο αρχείο έθεσε η Εισαγγελία Εφετών τις καταγγελίες περί διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα, την περίοδο 2006 – 2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΙG, η ελληνική δικαιοσύνη δεν εντόπισε ενδείξεις περί της διάπραξης πιθανών αδικημάτων και ως αποτέλεσμα, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι «τα θέματα που εξετάστηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη την δραστηριότητα της τράπεζας την επίμαχη περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση Ελληνικών Ομολόγων και την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) θα τεθούν από σήμερα 53 ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των νέων τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζικών αρχών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα stress tests της ΕΒΑ θα ξεκινήσουν αύριο, στις 5.00 το απόγευμα (ώρα Λονδίνου), ενώ την ίδια ημέρα, θα γίνουν γνωστά και τα οικονομικά σενάρια, βάσει των οποίων θα εξεταστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Στις υπό έλεγχο τράπεζες, εμπεριέχονται 39 ιδρύματα της Ευρωζώνης και 14 της Ε.Ε., με μεγαλύτερη πρόκληση γι' αυτές να συνιστά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝΡLs).
Σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους βρίσκονται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και το Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Boerse). «Τα διοικητικά συμβούλια του LSE και του Deutsche Boerse επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ισότιμης συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του βρετανικού χρηματιστηρίου. «Ο συνδυασμός των ικανοτήτων και των υπηρεσιών των δύο χρηματιστηρίων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα παροχής μίας πλήρους υπηρεσίας προς τους πελάτες μας, σε παγκόσμια βάση» επισημαίνεται στη συνέχεια.
Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και η ανθεκτική αγορά εργασίας χάρισαν στο γερμανικό κράτος το μεγαλύτερο πλεόνασμα από την εποχή της επανένωσης. Ομοσπονδία, κρατίδια, κοινότητες και ασφαλιστικοί οργανισμοί εμφάνισαν πλεόνασμα στο ισοζύγιο εσόδων – δαπανών, ύψους 19,4 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη γενική οικονομική επίδοση, το πλεόνασμα (0,6%) ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου (0,5%).
Το ενδεχόμενο εξαγοράς των βασικών δραστηριοτήτων της Yahoo εξετάζει η Time Inc, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Μάλιστα, για τη βολιδοσκόπηση των διάφορων σεναρίων, η Time προσέλαβε ως σύμβουλο τη Citigroup. Ας σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Yahoo ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει προς πώληση μέρος των δραστηριοτήτων της.
Την περικοπή του 4% του συνολικού της εργατικού δυναμικού ανακοίνωσε η Lexmark International Inc. Η περικοπή των 550 θέσεων εργασίας αναμένεται να συντελεστεί σε βάθος 12 μηνών και αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας. Μάλιστα, αρκετές δραστηριότητες της εταιρείας αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε χώρες, με χαμηλότερο κόστος εργασίας. Μέσω των περικοπών αναμένεται να εξοικονομηθούν 67 και 100 εκατ. δολάρια για το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.
Δίχως μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Deutsche Bank, με αποτέλεσμα ο στόχος του προγράμματος να περιορίζεται στα 1,27 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ προηγουμένως. Η επαναγορά, η οποία ανακοινώθηκε ως απόρροια των έντονων πιέσεων στη μετοχή της γερμανικής τράπεζας, αφορά ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, τόσο σε ευρώ, όσο και σε δολάριο.
Αμετάβλητο στο 7,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Πρόκειται για το 12ο συνεχόμενο μήνα, όπου το βασικό επιτόκιο παραμένει σταθερό στο 7,5%. Η κεντρική τράπεζα σε γενικές γραμμές, τάσσεται υπέρ της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται κοντά στο 10%. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιτίθεται στη μείωση των επιτοκίων, εκφράζοντας φόβους για τη δυναμική των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.