Προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 07:59
UPD:08:34
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου 
 [email protected]

Πρόοδο στο δημοσιονομικό από τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να στείλουν τους επικεφαλής στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη βδομάδα. Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, η οποία διευκρίνιζε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο εσωτερικό των θεσμών, δεδομένου ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό τα επόμενα τρία χρόνια.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανικα Μπράιντχαρντ, απαντώντας χθες σε ερώτηση κατά πόσο οι επικεφαλής των θεσμών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι ήδη έχει αρχίσει σταδιακή επιστροφή τεχνικών ομάδων, οι οποίες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση. Οπως είπε πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της κατάστασης στο άμεσο μέλλον σε σχέση με την αξιολόγηση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η εκπρόσωπος, αν και ρωτήθηκε, δεν θέλησε να απαντήσει κατά πόσο οι θεσμοί συμφωνούν με το περιεχόμενο του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα συζητηθεί επιτόπου όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών.

Μέσα στη βδομάδα, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα επιδιώξουν με τη βοήθεια των τεχνικών ομάδων που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα να γεφυρώσουν τις διαφωνίες, ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να έρθουν στην Ελλάδα με ενιαία θέση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ούτε για το αν έκλεισε το 2015 με έλλειμμα ή πλεόνασμα.

Σχετικά με το ασφαλιστικό επαναλαμβάνουν ότι αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση, όταν η τελευταία αποσαφηνίσει την τελική μορφή της πρότασής της μετά και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των αγροτών.

Με δεδομένες τις διαφορές και εντός των θεσμών, στις Βρυξέλλες θεωρούν δύσκολο να αποφασιστεί η επιστροφή των επικεφαλής στην Ελλάδα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο αυτό να γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Πάντως, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην επιστροφή των επικεφαλής, θεωρείται εφικτός ο στόχος που είχε θέσει ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο τελευταίο Εurogroup, για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου).

Επιπλέον η αναζωπύρωση των φόβων για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση εντός της Ε.Ε., δηλαδή στην Ελλάδα και στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση που κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, φαίνεται ότι λειτουργεί υπέρ της επίσπευσης της αξιολόγησης, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μη βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπη με δύο μέτωπα.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επιδείξουν και επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και το ΔΝΤ, και κυρίως, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, θα πρέπει και η κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και να μην περιμένει πολύ μεγάλες «εκπτώσεις» από τους δανειστές.

Ικανοποιητική σύγκλιση

ΕΡΤ1

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά», υποστήριξε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις συνομιλίες κυβέρνησης-τρόικας. Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται και χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση». Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, η κυβέρνηση αναμένει «τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς ποια ημέρα», υποστήριξε ότι «γίνονται οι προσπάθειες, εκ μέρους των Ευρωπαίων και από εμάς, προκειμένου το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις ή να δώσει ένα πλάνο, το οποίο χρειάζεται να το δούμε» και συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ, μέχρι τον Μάρτιο, θα αποφασίσει την παραμονή του ή όχι και με ποιους όρους».

Κλιμάκια

Από προχθές τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα, ενώ οι πρώτες συναντήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Χθες και προχθές υπήρξαν επαφές σε ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ για το θέμα της ανεξαρτησίας των φορολογικών αρχών (σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται συγχώνευση των δύο ανεξάρτητων φορέων υπό τη νέα ΓΓΔΕ), ενώ στο Λογιστήριο του Κράτους γίνονται επαφές για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2016. Εντός εβδομάδος αναμένεται να καταφτάσουν και τα κλιμάκια των θεσμών με αρμοδιότητα τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα