Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Χθες οι τιμές στο ΧΑ λαχάνιασαν, γιατί δεν υπήρξε διάθεση να πάρει η αγορά στα χέρια της την άνοδο που διαμόρφωσαν οι επιθετικές εντολές αγοράς στο πρώτο δεκάλεπτο. Αυτό που εντοπίσαμε μέσα από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών, ήταν η διαπίστωση πως η επιφυλακτικότητα των θεσμικών εκφράζεται με την υποχώρηση των όγκων στις ημερήσιες συναλλαγές του ΧΑ. Η αγορά στερείται κινήτρων για συμμετοχή σε νέα στοιχήματα και αυτό θα προκαλεί, όσο διαρκεί η ασάφεια, επιδείνωση της εικόνας των συναλλαγών και χαμήλωμα των όγκων πυροδοτώντας απογοήτευση.
Η πτώση στην αξία του πετρελαίου δοκιμάζει τις αγορές μετοχών και το ΧΑ. Σήμερα τα futures του αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 1,9%, και το Brent υποχώρησε 1,6%. Η κάλυψη Short θέσεων στα futures του πετρελαίου άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά από κίνηση της Σαουδικής Αραβίας με τους συναδέλφους τους στον ΟΠΕΚ, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα, συμφώνησαν με το μη μέλος του ΟΠΕΚ τη Ρωσία να παγώσει η παραγωγή στα υψηλά του Ιανουαρίου. Αλλά ενώ φαίνεται να αρέσει στην αγορά το γεγονός ότι κορυφαίοι παραγωγοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για τη συγκράτηση της προσφοράς, «παραμένει αμφίβολο» αν τέτοιες κινήσεις θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Οι αγορές πετρελαίου είχαν άνοδο 7% τη Δευτέρα. Αλλά υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι οποιεσδήποτε περικοπές στην παραγωγή των ΗΠΑ μπορεί να εξαφανιστούν από την αύξηση της παραγωγής από το Ιράν.
Οι αγορές μετοχών εξακολουθούν να συνδέουν την κατεύθυνσή τους με αυτή της τιμής του πετρελαίου και οι ασιατικές μετοχές πιέστηκαν και ανέτρεψαν την κατ’ αρχή ανοδική τους τάση. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χθες τα χρηματιστήρια είχαν καλύτερη εικόνα από την άνοδο στην Αθήνα γιατί στηρίχθηκαν στο +7% για το πετρέλαιο τη Δευτέρα. Σήμερα αναμένεται στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια να ανοίξουν πτωτικά.
Στο ΧΑ χθες είχαμε συναλλαγές κάτω των 50 εκατ. τεμαχίων χαμηλός όγκος που έχει να εμφανιστεί εδώ και πάνω από 50 συνόδους. Οι θεσμικοί του ΧΑ την πρώτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, κινήθηκαν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, καταφέρνοντας όμως, να σχηματιστεί μια καθαρά ανοδική ατμόσφαιρα αφού κρατήθηκαν οι δείκτες διαρκώς σε θετικό πεδίο. Η νωχελικότητα και η εμφανής κόπωση, που έχει επιδείξει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, πλησίον του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων έχει προκαλέσει μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας σε όσους επενδυτές επεδίωξαν να αγοράσουν προσδοκώντας στην ανοδική διάσπαση και την περαιτέρω κίνηση προς τις 520 με 530 μονάδες. Σημείο κλειδί σε μια πιθανή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η περιοχή των 480 με 470 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων, με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη άνω του 1% τερμάτισαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από το ξέφρενο ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,39% στις 16.619,77 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 1,44% στις 4.570,61 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,44% στις 1.945,49 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar κινήθηκε ανοδικά κατά 2,89% ενώ αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και η Νewmont Mining. Κέρδη άνω του 6% εμφάνισαν και οι μετοχές της Amazon.
Η τιμή του πετρελαίου WTI, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία, ενισχύθηκε κατά 6,21% στα 31,43 δολάρια και του πετρελαίου Brent κατά 5,27% στα 34,75 δολάρια ανά βαρέλι.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα σταματήσει να αυξάνεται από το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα οι αγορές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξισορρόπησης. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, η τιμή του πετρελαίου θα αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών.
«Παραγωγή και ζήτηση σταδιακά, θα αρχίσουν να εξισορροπούν, με αντίστοιχη ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από τα σημερινά 30 δολάρια ανά βαρέλι» τονίζει η ΕΙΑ και εκτιμά ότι έως το 2021, ΗΠΑ και Ιράν θα οδηγούν την «κούρσα» στην παγκόσμια παραγωγή, διαθέτοντας το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 16.111,05 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.916,36 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 τερμάτισε με κέρδη κατά 0,98% στις 5.001,20 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε άνοδο κατά 2,37% στις 2.928 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 2,09% στις 502,21 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,76% στις 19.408 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της βρετανικής Brakes Group ανακοίνωσε η Sysco Corp., με το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια. Η ολοκλήρωση του deal, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την αγορά του χρέους της Brakes Group, αναμένεται έως το Καλοκαίρι του 2016. «Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής αγοράς διανομής τροφίμων» δήλωσε ο επικεφαλής της Sysco, Μπιλ ΝτεΛανέι, χαιρετίζοντας την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση τόσο από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, όσο και από το ράλι στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,47 % στις 6.038 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 1,98% στις 9.574 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,79% στις 4.299 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 1,64% στις 331,72 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΗSBC υποχώρησε κατά 1,2% λόγω του ζημιογόνου δ' τριμήνου, ενώ η μετοχή της Barclays ενισχύθηκε κατά 2,10%. Παράλληλα, οι μετοχές των Anglo American, Glencore, Rio Tinto και BHP Billiton σημείωσαν κέρδη από 8% έως 11%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 34% αυξήθηκαν τα προ-φόρου κέρδη της Τράπεζας της Ιρλανδίας, κατά το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα προ-φόρου κέρδη της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1,23 δισ. ευρώ έναντι 920 εκατ. ευρώ το 2014. Την ίδια ώρα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσης, στο 11,3%.
Παράλληλα, ζημιές 1,33 δισ. δολαρίων εμφάνισε η HSBC για το δ' τρίμηνο του 2015, έναντι ζημιών 511 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αντανακλά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία και την εκτίναξη του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για το σύνολο του 2015, η βρετανική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 13,52 δισ. δολαρίων έναντι 13,69 δισ. δολαρίων το 2014. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 59,8 δισ. δολάρια από 61,25 δισ. δολάρια προηγουμένως.
Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Βρετανίας, σύμφωνα με μια έρευνα μεταξύ 672 ιδιοκτητών επιχειρήσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Διευθυντών (IoD), μια οργάνωση υποστήριξης των συμφερόντων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, δείχνει ότι 60% των μελών της οργάνωσης θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.. Το 31% είπαν ότι θα προτιμούσαν να αποχωρήσει η χώρα, ενώ 9% δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Ακόμη, επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο του 2016, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες έναντι 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.
Στους επιμέρους κλάδους, ο δείκτης υπηρεσιών διολίσθησε στις 53 μονάδες από 53,6 μονάδες προηγουμένως, ενώ η μεταποίηση στις 51 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παραγωγής τέλος, υποχώρησε στις 51,9 μονάδες. Η Markit προειδοποιεί ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών καταγράφουν διαρκώς πτώση.
Την εξαγορά της BSI σχεδιάζει παράλληλα, η ελβετική τράπεζα EFG International AG, με το τίμημα του deal να εκτιμάται στα 1,33 δισ. φράγκα. Εφόσον οι προσπάθειες της EFG ευοδωθούν, τότε θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ελβετίας, ο οποίος θα διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού, αξίας άνω των 170 δισ. φράγκων. Ας σημειωθεί ότι σήμερα, η BSI βρίσκεται υπό τον έλεγχο της βραζιλιάνικης τράπεζας, BTG Pactual SA.
Σημάδια ύφεσης εμφάνισε τέλος, η γαλλική οικονομία κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς ο δείκτης PMI της Markit διολίσθησε κάτω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,8 μονάδες έναντι 50,2 μονάδων τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι η πτώση κάτω των 50 μονάδων σηματοδοτεί την συρρίκνωση της παραγωγής. Στους επιμέρους κλάδους, ο μεταποιητικός δείκτης ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες από 50 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών διολίσθησε στις 49,8 μονάδες έναντι 50,3 μονάδων τον Ιανουάριο.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ την πρώτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, κινήθηκαν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, καταφέρνοντας όμως, να σχηματιστεί μια καθαρά ανοδική ατμόσφαιρα αφού κρατήθηκαν οι δείκτες διαρκώς σε θετικό πεδίο. Το ξεκίνημα των συναλλαγών ήταν ανοδικό και ο ΓΔ πριν συμπληρωθούν 10 λεπτά είχε εμφανιστεί το πρώτο μέγιστο του πάνω από τις 492 μονάδες. Στις 12:49 εμφανίστηκε το μέγιστο που κρατήθηκε ως το τέλος στις 494,12 μονάδες. Δηλαδή πολύ κάτω από το μέγιστο των 500,66 μονάδων της περασμένης βδομάδας. Αμέσως μετά πιέζοντας γενικά κατέβασαν τον δείκτη, στις 14:22, στις 481,19 μονάδες. Τιμή κατώτερη από την τιμή ανοίγματος που ήταν και ελάχιστο μέρας ως τις 14:20. Μετά, αργά αλλά σταθερά σημειώθηκε επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αφού και οι αγορές στην Νέα Υόρκη έδειξαν ότι θα ανοίξουν με κέρδη με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να οδηγηθεί στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Στην ουσία οι τιμές κρατήθηκαν πάνω από επίπεδα στήριξης, που αν τα ξεπερνούσαν πτωτικά, θα άνοιγαν ασκό του Αιόλου για τις μετοχές του ταμπλό που σήμερα φώναζε για την έλλειψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Αλλά μετά τις 16:30 οι εντολές αγοράς μεγάλωσαν και οι τιμές των blue chip οδηγήθηκαν σε επίπεδα που κράτησαν τον 25άρη πάνω από τις 130 μονάδες και τον ΓΔ πάνω από τις 485.
Οι μετοχές που στήριξαν την άνοδο της αγοράς σήμερα ήταν οι ΕΕΕ +3,66%, ΕΛΠΕ +7,06%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,09%, ΕΧΑΕ +7,49% και ΤΙΤΚ +4,39%.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,83%, ο CAC είχε μεταβολή +1,75%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,68%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα άνοδο που στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +1,27% και +1,33%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά 1,55% και έφθασε στις 487,97 από 480,54 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 130,52 από 127,96 με μεταβολή +2,00%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη που έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +9,38% από -4,01%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +6,76% από -3,17%, Κατασκευές Υλικά +4,86% από -5,50%, Τροφίμων Ποτών +3,66% από +1,12%, Πετρελαίου Αερίου +3,54% από -3,24%, Πρώτων Υλών +2,37% από -3,89%, ο 25άρης +2,00% από -4,22%, Τηλεπικοινωνιών +1,90% από -2,12%,ο ΓΔ +1,55% από -3,46%, Χημικών +1,46% από -2,15%, Τραπεζών +1,43% από -11,27%, Τεχνολογίας +1,37% από -1,58%, Εμπορίου +1,24% από -3,00%, Ταξίδια Αναψυχή +0,95% από -1,43%, Κοινής Ωφέλειας +0,91% από -7,06%, Ασφαλειών +0,72% από 0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων -2,46% από -1,22%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,23% από +0,73%, Ακίνητης Περιουσίας -2,02% από +1,66%, και ο FTSEM -1,70% από -3,67%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (7 από 20) έναντι των ανοδικών (18 από 5) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 12 είχαν πτώση και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 29,163 του συνολικού τζίρου, από 50,504 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, τα 14,38 από 27,7 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Μειώθηκε το ποσοστό τους επί του συνολικού τζίρου και του τζίρου του 25άρη.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,163 από 50,504 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,283 από 3,585 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 26,944 από 45,826 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,574 από 0,410 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,0,38 από 36,472 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,956 από 109,997 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 24 των καθοδικών σε 49 από 66 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 21.
Τεχνική ανάλυση
Από την Παρασκευή σημειώναμε: «Από τη μέρα που η αγορά έκλεισε το χάσμα μεταξύ των 446,58 ως 449,37 μονάδων η στατιστική έδωσε ειδοποίηση πως μπορούσε να αποδειχθεί, αργότερα ότι τα χαμηλά της Πέμπτης 11/2 είναι τοπικός πυθμένας. Πρώτος στόχος ήταν τότε να κλείσει η αγορά πάνω από τις 470 μονάδες και φαινόταν σχετικά φιλόδοξο, αλλά με υπολογίσιμη πιθανότητα το να φθάσει ο ΓΔ ως τις 498,5 μονάδες. Οι αναλυτές που κρατούν μικρό καλάθι θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για να σιγουρευτεί ο πυθμένας να υπάρξουν συνεχόμενα κλεισίματα στη γειτονιά των 500 μονάδων. Αν λειτουργήσουν ως αντίσταση τα επίπεδα των 495 μονάδων θα διαπιστωθεί σήμερα αλλά είναι βέβαιο πως η βελτίωση της στατιστικής εικόνας είναι ήδη ασυνήθιστη στο τρέχον έτος.
Δεν άλλαξε τα πράγματα η χθεσινή σύνοδος αντίθετα ισχυροποίησε την θέση που αναπτύξαμε και συνεπώς σήμερα η καλύτερη εξέλιξη θα είναι η διατήρηση της συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα μετά από βουτιά και αντίδραση μέσα στη μέρα. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια προσπάθεια ενθυλάκωσης των κερδών από τις ανοδικές κινήσεις της εβδομάδας με πτώση χωρίς rebound την ίδια μέρα. Ισχυρή στήριξη σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εμφανιστεί λίγο πάνω από τις 470 μονάδες».
Χθες παρουσιάσαμε τη θέση του Απόστολου Μάνθου που ισχύει και σήμερα: «Σημείο κλειδί σε μια πιθανή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η περιοχή των 480 με 470 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων, με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες.
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει άρνηση κατάβασης χαμηλότερα των 480 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε μια προσπάθεια πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης με άμεσο στόχο τη διάσπαση των 500 μονάδων και την προσέγγιση των 520 μονάδων».
Με απλά λόγια κάθε τιμή του ΓΔ κάτω από τις 480 μονάδες δεν θα ανησυχήσει έντονα αν φρενάρει στις 470 αλλά πτωτική διάτρυση αυτού του επιπέδου ανοίγει το δρόμο για τις 450.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και όλα δείχνουν ότι θα τραβήξουν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αύξηση φόρων, μιας τακτικής που έχουμε συνηθίσει σαν λύση στα δύσκολα, αν και δεν νομίζουμε πως είναι δυνατόν να υπάρξει λύση χωρίς μείωση κόστους.
Είναι δεδομένο πως όσο και αν αυξηθούν οι φόροι, δεν μπορούν να φέρουν επιπλέον έσοδα, ενώ πιο σίγουρη δείχνει η αύξηση στα ληξιπρόθεσμα και στης φοροδιαφυγή.
Το Προσφυγικό συνεχίζει και προβληματίζει, χωρίς να έχει βρεθεί ουσιαστική λύση, ενώ όλα δείχνουν πως πήραμε μία παράταση μερικών ημερών σε σχέση με το κλείσιμο των συνόρων.
Το GDP συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ανοίγοντας σημαντική "τρύπα" ενώ το θετικό είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έκλεισε θετικά λόγω των CC.
Η Moody΄s αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών σε "Ca" από "C" λόγω την ολοκλήρωσης των ΑΜΚ.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε ανάγκη να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα την αξιολόγηση, μιας και κάθε μέρα που περνάει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη διαλυμένη Ελληνική Οικονομία. Κλείνοντας τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, θα δούμε άμεση αλλαγή στην ψυχολογία και παράλληλα στην πραγματική Οικονομία, μιας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξει άρδην το κλίμα για λόγους που έχουμε αναφέρει επανειλημμένως.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ μην ξεχνάμε πως εκτός από το Ασφαλιστικό εκκρεμεί και το πολύ σημαντικό θέμα των "κόκκινων" δανείων".
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη υποχώρησαν από υψηλό επτά εβδομάδων που έφερε το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Αυτό είχε ωθήσει ψηλότερα τις αγορές μετοχών παγκόσμια, αλλά σήμερα έχει αντιστραφεί, ενώ το ευρώ και η στερλίνα επλήγησαν από την αβεβαιότητα για την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές είναι επίσης έτοιμες για μια καθοδική έναρξη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, αφού νωρίτερα είχε άνοδο 0,4% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε τα κέρδη που εμφάνισαν το πρωί για να κλείσουν κάτω -0,4%.
Ο Kospi της Κορέας, που ξεκίνησε την ημέρα βαδίζοντας ψηλότερα, και της Αυστραλίας ο ASX 200, έκλεισε την ημέρα με απώλειες.
Οι Κινεζικές μετοχές με βάση τους δείκτες CSI300 και SSEC, που άλλαξαν λίγο αρχικά, ήταν τελευταία κάτω κατά -1,10%. Οι αγορές πετρελαίου είχαν άνοδο 7% τη Δευτέρα. Αλλά υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι οποιεσδήποτε περικοπές στην παραγωγή των ΗΠΑ μπορεί να εξαφανιστούν από την αύξηση της παραγωγής από το Ιράν.
Τα futures του αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 1,9%, και το Brent υποχώρησε 1,6% σήμερα.
Η κάλυψη Short θέσεων στα futures του πετρελαίου άρχισαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μέλη της Σαουδικής Αραβίας και τους συναδέλφους τους στον ΟΠΕΚ το Κατάρ και τη Βενεζουέλα συμφώνησαν με το μη μέλος του ΟΠΕΚ τη Ρωσία να παγώσει η παραγωγή στα υψηλά του Ιανουαρίου.
Αλλά ενώ φαίνεται να αρέσει στην αγορά το γεγονός ότι κορυφαίοι παραγωγοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για τη συγκράτηση της προσφοράς, «παραμένει αμφίβολο» αν τέτοιες κινήσεις θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο.
Barclays: Το ράλι στις αξίες υψηλού κινδύνου έχασε την ισχύ του στην Ασία λόγω χαμηλότερου καθορισμού της στήριξης στο γιουαν
Οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες μετοχών υποχώρησαν και τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν καθώς το ράλι στις αξίες υψηλού κινδύνου έχει ξεθωριάσει από τον καθορισμό της αξίας του CNY σε κατώτερα επίπεδα και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου Brent. Ο δείκτης SHCOMP της Κίνας υποχώρησε 1,4% μετά από άνοδο 2,3% χθες. Ο δείκτης Topix της Ιαπωνίας ήταν κάτω -0.7% καθώς η σχέση USDJPY υποχώρησε 0,70% στα 112 γιεν. Τα futures του δείκτη S & P 500 διαπραγματεύονται επίσης -0,4% χαμηλότερα στη σύνοδο Ασίας. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ το πρωί στη συνεδρία της Ασίας εμφάνισαν πτώση 3,4bp στο 1,7174%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Φεβρουαρίου. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν 0,6%, εν μέρει αντιστρέφοντας τη χθεσινή πτώση κατά -1,4%.
Κατά την άποψή μας, η Κίνα θα μπορούσε να ανεχθεί το σημερινό ρυθμό των εκροών και της εξάντλησης των μετοχών για αρκετούς μήνες ακόμη, αλλά σε κάποιο σημείο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ α) των αυστηρών ελέγχων κεφαλαίου, β) πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ή γ) μια απότομη ένα -off υποτίμηση RMB. Δεν πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου θα λειτουργήσουν, και η πολιτική σύσφιξης θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη και να πυροδοτήσει χρεοκοπίες.
Η GBP συνεχίζει να διαπραγματεύεται ασθενέστερη από την αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ. Πιστεύουμε πρόσφατη αδυναμία GBP έναντι του ευρώ είναι αδικαιολόγητη.
Οι δείκτες «Flash» PMI για τον Φεβρουάριο για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ ήταν απογοητευτικοί.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την επιστροφή και των επικεφαλής. «Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ, μιλώντας στο αθηναϊκό - μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η επιστροφή τους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο άμεσο μέλλον» πρόσθεσε.
Υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την υπουργική απόφαση που αφορά την απόδοση του τέλους (0,05 ευρώ ανά στήλη) στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την απόφαση αυτή:
- Ορίζεται ο χρόνος απόδοσης στους τρεις μήνες, από τον έναν μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη μηνιαία απόδοση του τέλους.
- Η απόφαση εναρμονίζεται με την φορολογική υποχρέωση απόδοσης των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παίγνια (Gross Gaming Revenue).
Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με την ακριβή ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης με την κυβέρνηση.
Πηγή της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες υποστήριζε χθες ότι στόχος είναι να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ενώ θεωρούσε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα των Kαθολικών (27 Μαρτίου), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Διετή σύμβαση, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε η Intracom Telecom, αναλαμβάνοντας τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της MTS – του μεγαλύτερου πάροχου κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία.
Η αναβάθμιση του τεχνολογικού δικτύου της MTS θα πραγματοποιηθεί μέσω της προμήθειας των νέων e-band, υπέρ-υψηλής χωρητικότητας Ethernet, UltraLink-FX80.
Σε διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό προμήθειας 1.150 οικίσκων, που αφορούν στην προσωρινή διανομή των προσφύγων στα κέντρα καταγραφής (hot spot), προβαίνει η Intrakat ΙΝΚΑΤ Α.Ε.
Διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα περί απευθείας αναθέσεων, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι συγκρίσεις με τιμές άλλων μεταλλικών οικίσκων ελαφρύ τύπου είναι τελείως ανυπόστατες, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τις ειδικές προδιαγραφές του διαγωνισμού - δηλαδή πλήρη εξοπλισμό (κουζίνα, καθιστικό, λουτρό, κλιματισμό ) και έτοιμοι προς χρήση χωρίς καμία προσθήκη, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται επαρκώς οκτώ άτομα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο του 2016, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες έναντι 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Στους επιμέρους κλάδους, ο δείκτης υπηρεσιών διολίσθησε στις 53 μονάδες από 53,6 μονάδες προηγουμένως, ενώ η μεταποίηση στις 51 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παραγωγής τέλος, υποχώρησε στις 51,9 μονάδες.
Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της Markit, καθώς τον Φεβρουάριο υποχώρησε σε χαμηλό 6,5 ετών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε στις 51 μονάδες, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Εκτόνωση των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου αναμένει για το 2017 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε χθες. Συγκεκριμένα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα σταματήσει να αυξάνεται από το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα οι αγορές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξισορρόπησης. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, η τιμή του πετρελαίου θα αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών.
Στο ποσό των 582,616 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 582,616 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 19η Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 156,162 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 18,650 δισ. ευρώ.
Συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών υπέγραψαν σήμερα η Ε.Ε. και το Πριγκιπάτο του Μονακό.
Η συμφωνία θα αφορά πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών στις χώρες της Ε.Ε. και του Πριγκιπάτου, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2018. Η Ε.Ε. έχει προβεί σε παρόμοιες συμφωνίες τόσο με την Ελβετία όσο και με μικρότερα κράτη, όπως το Λιχτενστάιν, τον Άγιο Μαρίνο και την Ανδόρα.
Για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit προειδοποιεί για ακόμη μία φορά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, απειλώντας τη Μεγάλη Βρετανία με υποβάθμιση των οικονομικών της προοπτικών. Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, το οικονομικό κόστος του Brexit, δηλαδή της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., θα εξοβελίσει τα όποια οικονομικά οφέλη. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο Moody’s, ο κίνδυνος υποβάθμισης του outlook σε «αρνητικό» είναι αρκετά σημαντικός. Σημειώνεται ότι σήμερα, η βρετανική αξιολόγηση βρίσκεται στο «Αa1» με «σταθερό» outlook.
Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 470 δισ. έως και 1,4 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία και πολλά δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και την Κίνα,σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο πιθανό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών», αναφέρεται στην έρευνα.