Ιαπωνία: 1,1% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 07:37

ΔΥΟ φορές χαμηλότερη, των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, ήταν η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, σημάδι, ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκυο, η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – υποχώρησε 1,1% από τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίον είχε σημειώσει αύξηση 1,6%. Κατά μέσον όρο, 37 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε κατά 0,5%. Τη μεγαλύτερη μείωση, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή των κατασκευαστών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και των υλικών μεταφορών.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Pentax Corp., μειώνουν τα αποθέματά τους, καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν και οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, απειλούν με συρρίκνωση την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση των λιανικών πωλήσεων, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη των καταναλωτικών δαπανών, που ανακοινώθηκε χθες, καταδεικνύουν, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Junichiro Koizumi, ο οποίος αντιμετωπίζει τις εκλογές της 11 ης Σεπτεμβρίου, δεν θα καταφέρει να βασιστεί στην εσωτερική ζήτηση, για να αποφύγει την ύφεση.

Τα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα η απόδοση εκείνων της δεκαετούς διάρκειας να υποχωρήσει 3 μονάδες βάσης, στο 1,335% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 27,52 μονάδες, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 12.425,62 μονάδες στη 1:05 μ.μ., στο Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα